ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αδιανόητο παραλήρημα Φιντάν για «τουρκική μειονότητα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα, Κύπρο και F-16! Και ο Μητσοτάκης περιμένει τον Ερντογάν με… «ανοιχτές αγκάλες»!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «ανοίξει τις αγκάλες» του στον Ερντογάν, περιμένοντας να τον υποδεχτεί στην Αθήνα. Σε ένα νέο προκλητικό παραλήρημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα, μίλησε για δύο κράτη στην Κύπρο και δήλωσε ότι περιμένουν τα F-16 από τους Αμερικάνους χωρίς περιορισμούς!

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευαισθησία. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας της αμοιβαίας αλληλεγγύης» δήλωσε ο Φιντάν στην τουρκική εθνοσυνέλευση και πρόσθεσε:

Έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα

«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου» είπε και μίλησε για τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα:

Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

Για το ψευδοκράτος

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε ξανά για αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάνοντας λόγο για… δύο κράτη στην Κύπρο! «Το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών και το status των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του pροέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε αυτή την πορεία και θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών με αποφασιστικότητα» είπε ο Φιντάν.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι «οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα» απειλώντας ότι αυτό μπορεί «να ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».

Περιμένουν τα F-16 χωρίς περιορισμούς

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς, ενώ παράλληλα εξέφρασε την οργή της Τουρκίας για την υποστήριξη των Αμερικάνων στο PKK-YPG στη Συρία: «Στις συναντήσεις μας τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και οι μονομερείς κυρώσεις τους είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της Συμμαχίας» υποστήριξε.

Back to top button