COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΑΙΡΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφρικανική σκόνη: Δυσάρεστα τα νέα για το “κίτρινο πέπλο” που έχει σκεπάσει τη χώρα μας

Αναμένεται το νέο σύννεφο

Ο ουρανός αναμένεται να απαλλαγεί από την αφρικανική σκόνη για λίγες μόνο ημέρες, καθώς σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόγνωση, ένα νέο σύννεφο σκόνης αναμένεται να φτάσει στην περιοχή στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

 

Τις προβλέψεις επιβεβαίωσε και ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, προσθέτοντας πως η μεταφορά σκόνης θα συνοδευτεί και από ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης από αυτή που είχαμε στην τρέχουσα εβδομάδα.

Όπως είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία».

Σημείωσε δε πως το σύννεφο αφρικανικής σκόνης που κάλυψε τον ουρανό της Ελλάδας τα τελευταία 24ωρα, δεν είναι το χειρότερο επεισόδιο. «Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά», είπε και πρόσθεσε:

 

«Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος».

Ο κ. Λαγουβάρδος υπογράμμισε πως τα τελευταία 24ωρα κατεγράφησαν υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, όχι όμως τόσο έντονες στα χαμηλά. Υπήρξαν ωστόσο, συμπλήρωσε, και μετρήσεις στην Κρήτη, που έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις και στα χαμηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν στο Ρέθυμνο, κυρίως της μεσημβρινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πνευμονολόγοι: Επικίνδυνο τοξικό μίγμα, προσοχή

Με την εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης, οι πνευμονολόγοι προχώρησαν σε ισχυρές συστάσεις, ιδιαίτερα προς τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καλώντας τους να επικοινωνήσουν με τον θεράποντά ιατρό τους σε περίπτωση που νιώσουν δυσφορία.

Όπως επισήμανε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδα απευθύνει ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Πότε επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

Το κίτρινο σύννεφο που σκέπασε τη χώρα από τον Έβρο έως την Κρήτη απομακρύνεται σταδιακά από την Ελλάδα από τις απογευματινές ώρες, ωστόσο μια νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπεται για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος. Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, το φαινόμενο θα είναι ασθενέστερο.

Εξηγώντας το φαινόμενο ο κ. Κολυδάς ανέφερε σε ανάρτησή του: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Back to top button