COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άγρια δολοφονία στο κελί 10 των φυλακών της Λάρισας: Στο «σκαμνί» οι κατηγορούμενοι για το θανάσιμο μαχαίρωμα κρατουμένου
Για την δολοφονία ενός 31χρονου κρατουμένου από τη Βουλγαρία στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας τον Μάιο του 2020 βρέθηκαν σήμερα κατηγορούμενοι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας δύο Αφγανοί πρώην συγκρατούμενοι του. Η δολοφονία έλαβε χώρα στο κελί 10 της πέμπτης πτέρυγας όταν ένας εκ των κατηγορουμένων με αυτοσχέδιο μαχαίρι έπληξε σε καίρια σημεία του σώματος τον συγκρατούμενο του. Ο τελευταίος στην προσπάθεια του να διαφύγει βγήκε από το κελί στον διάδρομο της πτέρυγας όπου ο Αφγανός συνέχισε να τον μαχαιρώνει μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο δεύτερος κατηγορούμενος, είχε υποστηρικτικό κυρίως ρόλο καταφέρνοντας ωστόσο και αυτός κάποια χτυπήματα. Την δράση των δύο κατηγορουμένων κατέγραψε και κάμερα της φυλακής όπου φαίνεται η συμπλοκή του θύματος με τον πρώτο κατηγορούμενο στον διάδρομο έξω από το κελί και από πίσω να ακολουθεί ο δεύτερος. Σήμερα στο δικαστήριο ο πρώτος κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του ωστόσο ο δεύτερος αρνήθηκε κάθε συμμετοχή. Η ενοχή του δευτέρου προέκυψε από τις καταθέσεις κρατουμένων που βρίσκονταν στο κελί την ώρα της επίθεσης.

Χορηγούμενο

Μετά το επεισόδιο κατέθεσαν στις αρχές πώς οι δύο κατηγορούμενοι έβγαλαν τα μαχαίρια από τα φώτα οροφής του δωματίου όπου τα είχαν κρύψει και στη συνέχεια προχώρησαν στην επίθεση. Ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ωστόσο σήμερα, οι μάρτυρες διαφοροποιήθηκαν από τις αρχικές τους καταθέσεις αρνούμενοι μερικές φορές να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις της έδρας. Στην απολογία του σήμερα ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο επεισόδιο και ανέφερε πως εκείνη τη στιγμή απλώς επέστρεφε από τη γυμναστική του και έτυχε να βρίσκεται στο διάδρομο. Να σημειωθεί πως όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία δεύτερο μαχαίρι δεν βρέθηκε ενώ και οι υπάλληλοι των φυλακών που κατέθεσαν, τόνισαν πως στον έλεγχο που έγινε μετά το επεισόδιο δεν εντόπισαν κάτι. Τη μη συμμετοχή του δεύτερου κατηγορούμενου στη δολοφονία τόνισε και ο πρώτος κατηγορούμενος τονίζοντας πως έδρασε μόνος του καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίθεσης. Κατέθεσε πως έφτιαξε το αυτοσχέδιο μαχαίρι και περίμενε το θύμα στο κελί του. Ο λόγος της επίθεσης όπως τόνισε ήταν τα ναρκωτικά και το ότι ο συγκρατούμενος του χρώσταγε μεγάλο χρηματικό ποσό. «Αυτός που πέθανε δεν ήταν άγγελος. Ήταν έμπορος ναρκωτικών.
Με κορόιδευε, μου έφαγε λεφτά» κατέθεσε ο κατηγορούμενος τονίζοντας πως έχει μετανιώσει για την πράξη του και ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Για οργανωμένο σχέδιο δράσης έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρας τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι δύο τέλεσαν την πράξη». Ανέφερε πως το δικαστήριο θα πρέπει να σταθεί στις καταθέσεις των τεσσάρων κρατουμένων μετά την επίθεση όπου περιγράφουν με λεπτομέρεια την δράση των κατηγορουμένων ενώ για τις σημερινές τους καταθέσεις είπε πως αυτές έγιναν υπό το φόβο πιθανών αντιποίνων. Επεσήμανε επίσης την ιατροδικαστική έκθεση και κάποια χτυπήματα στο σώμα του θύματος που φαίνεται να προκλήθηκαν από το μαχαίρι του δεύτερου κατηγορούμενου. Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο κατηγορουμένου και να απορριφθεί ο ισχυρισμός για τον πρώτο ότι έδρασε εν βρασμό ψυχικής ορμής καθώς τα χτυπήματα που κατάφερε ήταν όπως είπε «άρτια εκτελεσμένα για να σκοτώσουν άνθρωπο».

Το δικαστήριο με τη σειρά του αποφάσισε την ενοχή των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Για την πράξη της ανθρωποκτονίας τους επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Στο άκουσμα της ποινής, ο δεύτερος κατηγορούμενος άρχισε να φωνάζει και να ζητά το λόγο από το δικαστήριο επιμένοντας πως δεν είχε καμία συμμετοχή στη δολοφονία. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στηλιτεύθηκε από την έδρα η δράση των κρατουμένων στις φυλακές για την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, τη χρήση κινητών και τη δημιουργία αυτοσχέδιων όπλων. Επίσης κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων το δικαστήριο στάθηκε στην μετακίνηση των κατηγορουμένων που είχαν γνωστή παραβατική συμπεριφορά εντός της φυλακής, σε πτέρυγα που προορίζονταν για πιο «ήσυχους» κρατουμένους. Εκεί δηλαδή που διαπράχθηκε τελικά η δολοφονία.


ΧορηγούμενοBack to top button