COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άγριο «θρίλερ» με το «Grand Resort» στο Λαγονήσι: Η Goldman Sachs, με τις ‘πλάτες’ της Κυβέρνησης, πάει να «φάει» το παραλιακό «φιλέτο» από τον Μαντωνανάκη!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», παίζονται άγρια «παιχνίδια» με το ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi», το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ και έχει δοθεί για μακροχρόνια μίσθωση στον Ομιλο Μαντωνανάκη. Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν εδώ και αρκετό καιρό οδηγηθεί στα άκρα, με αποτέλεσμα οι διαφορές -είναι πολλές και κάθε φορά προκύπτουν νέες- να συνωστίζονται στα πινάκια των δικαστηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, για να ξεδιαλύνει ο «μίτος» και να «υφανθεί νέος ιστός», άνθρωποι υψηλά ιστάμενοι έχουν αναλάβει δράση ώστε το «Grand Resort Lagonissi» να περάσει στον αμερικανικό κολοσσό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΤΑΔ θέλει να το πουλήσει 360.000.000 ευρώ στην Goldman Sachs με τη δυνατότητα να κάνει μια σειρά από fast track επενδύσεις (χτίσιμο βιλών κ.ά.) απρόσκοπτα, χωρίς… άσκοπη πολεοδομική γραφειοκρατία.

Η πλευρά Μαντωνανάκη με τα χρήματα αυτά θα πληρώσει μια σειρά δάνεια συνολικού ύψους 309.000.000 ευρώ που έχει πάρει από τέσσερις τράπεζες και δεν εξυπηρετούσε όλο αυτό το διάστημα. Επιπρόσθετα, ο κ. Μαντωνανάκης θα υποχρεωθεί να αποποιηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κέρδισε στα δικαστήρια σε διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως αυτή η υπό εκκόλαψη συμφωνία δεν είναι γνωστή σε πολλά ανώτερα στελέχη της ΕΤΑΔ, τα οποία σε αυτή τη φάση έχουν μείνει απέξω.

Άρνηση

Το deal που προαλείφεται ίσως έπαιξε τον ρόλο του στην άρνηση του Παντελή Μαντωνανάκη να αποδεχτεί μια συμφέρουσα πρόταση για πώληση του «Grand Resort Lagonissi» σε μεγάλη εταιρία ακινήτων, που έχει πίσω της τραπεζικό ίδρυμα. Μάλιστα, η πρόταση, πάνω κάτω, ήταν ανάλογη με αυτή της Goldman Sachs: Στους χώρους του ξενοδοχείου θα χτίζονταν κάποιες βίλες, τα δάνεια θα διευθετούνταν και η διαμάχη με Δημόσιο και ΕΤΑΔ θα τελείωνε οριστικά. Ωστόσο, λίγο πριν από τις υπογραφές, σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού εντός του ξενοδοχείου με τον επικεφαλής επιχειρηματία, όλα ανετράπησαν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εντός και εκτός ΕΤΑΔ, όταν ο επιχειρηματίας έφτασε στο προγραμματισμένο ραντεβού του στο «Grand Resort Lagonissi» για την ξενάγηση, αντί να αντικρίσει τον Μαντωνανάκη, τον υποδέχθηκε ένα στέλεχος του ξενοδοχείου. Οι δικαιολογίες για την απουσία του Μαντωνανάκη σε αυτό το κρίσιμο ραντεβού δεν έπεισαν προφανώς τον επίδοξο επιχειρηματία και λίγο αργότερα αποχώρησε άπρακτος. Σε επιστολή που έστειλε την επόμενη μέρα στην ΕΤΑΔ ο Μαντωνανάκης ανέφερε πως είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για το ξενοδοχείο με ένα άλλο fund και, όπως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση αυτή ναυάγησε.

Κέρδισε 630.000.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία του Παντελή Μαντωνανάκη Αττικός Ηλιος, η οποία ανέλαβε την επένδυση στο Λαγονήσι πριν από περίπου 22 χρόνια, έχει ήδη κερδίσει περίπου 630.000.000 ευρώ σε διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, μέσα από οκτώ αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου για διαφυγόντα κέρδη από την επένδυσή της.

Τις οκτώ αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου τις έχασε η ΕΤΑΔ των 36 δικηγόρων απασχολούμενων με πάγια αντιμισθία καθώς και πλήθος εξωτερικών δικηγορικών γραφείων τα οποία κατά καιρούς αναλάμβαναν την υπόθεση με απευθείας ανάθεση αντί αδράς αμοιβής. Κι επειδή για κάθε χρόνο που το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η ΕΤΑΔ Α.Ε., δεν καταβάλλει τα χρήματα, ο κ. Μαντωνανάκης πρέπει να λαμβάνει άλλα 15.000.000 ευρώ σε τόκους, σήμερα ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τα 700.000.000 ευρώ.

Η απόφαση του Εφετείου που γκρέμισε την όποια ισχύ του Μαντωνανάκη

Τον Νοέμβριο του 2022 το Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε τον Ομιλο Μαντωνανάκη και αποφάσισε ότι νόμιμα οι Τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Alpha και το υπό εκκαθάριση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησαν, το 2019, σε καταγγελία δύο ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 309.000.000 ευρώ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές που με τους τόκους είχαν φτάσει τότε στα 365.000.000 ευρώ.

Με την υπ’ αριθμόν 5680/2022 απόφαση ανέτρεψε την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την πρωτοβάθμια απόφαση είχαν δικαιωθεί οι εταιρίες του ομίλου και τα παιδιά του αποθανόντος ιδρυτή του, Παντελής και Αννα Μαντωνανάκη. Τότε οι καταγγελίες των τραπεζών είχαν κριθεί καταχρηστικές και είχαν ακυρωθεί, καθώς το Πρωτοδικείο αποδέχτηκε ότι είχαν προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ομίλου.

Οι όροι που δεν τηρήθηκαν

Ωστόσο, με την απόφασή του το Εφετείο έκρινε πως «η Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ηλιος, ήδη από το 2010 και μέχρι την καταγγελία των δανείων (2019), βρισκόταν σε διαρκή οικονομική αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δόσεων του πρώτου δανείου, η οποία έλαβε μόνιμο χαρακτήρα ήδη από το τέλος 2010, οπότε δεν τήρησε ούτε τους όρους της δεύτερης αναδιάρθρωσης. Ηδη, οι ομολογιούχοι δανειστές της (σ.σ.: της εταιρείας) τής είχαν παράσχει τρεις σημαντικές ευκαιρίες συμμόρφωσής της στα συμφωνηθέντα (νέο ΚΟΔ για αποπληρωμή τόκων του πρώτου και δύο αναδιαρθρώσεις δανείου, όπως είχε ζητήσει), επιδεικνύοντας ανοχή επί 9 έτη, και παρά ταύτα, η πρώτη εφεσίβλητη (σ.σ.: ΗΛΙΟΣ Α.Ε.) όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τους όρους αποπληρωμής των δόσεων των δανείων αλλά έπαυσε κάθε πληρωμή αυτών. […] Η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε ούτε στις αναληφθείσες υποχρεώσεις της περί εύρεσης επενδυτή για την δεύτερη εφεσίβλητη (ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ) και πώλησης αυτής, παρότι ήδη από το 2010 είχε αντιληφθεί ότι η λειτουργία της απέβαινε σε βάρος του Ομίλου».

Ετσι, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε δεκτή ως κατ’ ουσίαν βάσιμη την από 30.1.2022 έφεση των τριών τραπεζών, του υπό εκκαθάριση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο εταιριών ειδικού σκοπού, και εξαφάνισε την πρωτοβάθμια απόφαση. Ο Ομιλος Μαντωνανάκη έχει δικαίωμα πλέον να ζητήσει την αναίρεση της απόφασης από τον Αρειο Πάγο.

Back to top button