COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

AIDS: Έρχεται η ίαση της νόσου- Γονιδιακή θεραπεία απομονώνει τον HIV από τα κύτταρα

Μια ελπιδοφόρα θεραπεία υπό ανάπτυξη δημιουργεί ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS, καθώς οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας τη βραβευμένη τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί ως “γενετικό ψαλίδι”, κόβοντας τις αλυσίδες του DNA του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας την αφαίρεση ή την απενεργοποίηση των “κακών” τμημάτων.

Η γονιδιακή θεραπεία που βρίσκεται υπό δοκιμή αναζωογονεί τις ελπίδες για την πλήρη εξάλειψη του ιού, αν και απαιτεί ακόμη πολλή δουλειά για να ελεγχθεί η ασφάλειά της και η αποτελεσματικότητά της.

Παρόλο που τα υφιστάμενα φάρμακα για τον HIV μπορούν να τον σταματήσουν, δεν είναι ικανά να τον εξαλείψουν. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, που παρουσίασε τα πρώτα ευρήματά της σε ένα ιατρικό συνέδριο αυτή την εβδομάδα, υπογράμμισε ότι η έρευνά τους παραμένει στο στάδιο της “απόδειξης της ιδέας” και δεν είναι έτοιμη να εφαρμοστεί ως θεραπεία για τον HIV σύντομα.

Ο Δρ. Τζέιμς Ντίξον, αναπληρωτής καθηγητής τεχνολογιών βλαστικών κυττάρων και γονιδιακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού η μέθοδος αυτή γίνει κλινική πραγματικότητα.

Η Excision BioTherapeutics και άλλοι ερευνητικοί φορείς εργάζονται επίσης πάνω στη χρήση του Crispr κατά του HIV. Σύμφωνα με την Excision BioTherapeutics, μετά από 48 εβδομάδες πειραματισμών, τρεις εθελοντές με HIV δεν έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, ο Δρ. Τζόναθαν Στόγιε, ειδικός σε ιούς στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι η απομάκρυνση του HIV από όλα τα κύτταρα που μπορεί να τον φιλοξενούν στο σώμα είναι “εξαιρετικά προκλητική”. Τα πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα της θεραπείας, μαζί με τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες, παραμένουν ανησυχητικά.

Παρόλο που η θεραπεία ενδέχεται να είναι αποτελεσματική, φαίνεται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει κοινή πρακτική. Ο HIV μολύνει και επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, χρησιμοποιώντας τον δικό τους μηχανισμό για να δημιουργήσει αντίγραφα του ίδιου του. Ακόμη και με μια αποτελεσματική θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν φορείς του HIV, προκαλώντας προβλήματα αν η θεραπεία δεν διατηρηθεί.

Συνολικά, παρά τις προόδους στην επιστήμη, η αντιμετώπιση του HIV παραμένει μια πρόκληση και πιθανώς θα απαιτήσει ακόμη περισσότερες έρευνες και ανακαλύψεις για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη λύση.

Back to top button