COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε ιερό της Αφροδίτης με σημαντικά Ελληνικά ευρήματα σε αρχαία, βυθισμένη πόλη! Τα εντυπωσιακά μυστικά και το χρυσάφι που βρήκαν (φωτο)

Μια ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων ανακάλυψαν έναν βυθισμένο ναό στην αρχαία πόλη Ηράκλειον ή Θώνις, στα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας.

Η αρχαία βυθισμένη πόλη, που πήρε το όνομά της από τον Ηρακλή, βρέθηκε το 2000 και ήταν κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου κατά μήκος της Μεσογείου. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρης με την Ωραία Ελένη για να ξεφύγουν από τον οργισμένο Μενέλαο, λίγο πριν ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος.

Το λιμάνι υπήρχε αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. Μέχρι την ίδρυση του λιμανιού της Αλεξάνδρειας ήταν ένας σημαντικός πολιτικός τόπος, κόμβος τελετουργικών τελετών για την άρχουσα τάξη και απαραίτητο σημείο εισόδου στην Αίγυπτο για όλα τα πλοία που έρχονταν από την Ελλάδα.

Τα απομεινάρια του βρίσκονται πλέον κάτω από τον ωκεανό, περίπου 7 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή.

Με επικεφαλής τον Γάλλο θαλάσσιο αρχαιολόγο Franck Goddio, η ομάδα βρήκε τεράστιους ογκόλιθους από έναν κατεστραμμένο αρχαίο ναό αφιερωμένο στον θεό Άμωνα Ρα. Τεράστιες πέτρες από το ναό πιστεύεται ότι κατέρρευσαν «κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.», σύμφωνα με το IEASM.

Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκαν τα ερείπια και ενός ιερού αφιερωμένου στην Ελληνίδα θεά Αφροδίτη, μαζί με μια κρύπτη με αρχαία ελληνικά όπλα αλλά και χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.

Η έρευνα αποκάλυψε «θησαυρούς και μυστικά» από χρυσάφι και ασήμι από τον βυθισμένο ναό, συμπεριλαμβανομένων τεχνουργημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να ευλογήσουν τους Φαραώ πριν ανέβουν στον θρόνο, νομισμάτων και δοχείων από αλάβαστρο που χρησιμοποιούνταν κάποτε για αρώματα ή αλοιφές.

Επίσης, στην ίδια τοποθεσία, οι δύτες βρήκαν υπόγειες κατασκευές που υποστηρίζονταν από «καλοδιατηρημένες ξύλινες κολώνες και δοκάρια» που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ελληνικών όπλων στην περιοχή αποδεικνύει την παρουσία μισθοφόρων που θα υπερασπίζονταν την πρόσβαση στο Βασίλειο.

Οι ανακαλύψεις υποδηλώνουν ακόμη ότι είχε επιτραπεί στους Έλληνες να μετεγκατασταθούν, να ζήσουν και να εμπορεύονται στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη, που τώρα βρίσκεται στον κόλπο του Αμπουκίρ κοντά στην Αλεξάνδρεια.

«Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να ανακαλύπτουμε τέτοια ευαίσθητα αντικείμενα, τα οποία έμειναν άθικτα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού» δήλωσε ο Frank Goddio, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Υποβρύχια Αρχαιολογία.

Πιστεύεται ότι η άνοδος του νερού, μια σειρά από σεισμούς και ένα παλιρροϊκό κύμα συνέβαλαν στη βύθιση της πόλης τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Το όνομα και η ιστορία της πόλης είχαν χαθεί στο πέρασμα των αιώνων, και αναφέρονταν μόνο σε αρχαία κλασικά κείμενα και σπάνιες επιγραφές.

Ο Goddio και η ομάδα του εργάζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να αποκαλύψουν τα μυστικά της χαμένης πόλης μετά την ανακάλυψή της το 2000.

Back to top button