Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 16:02
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αικατερίνη Σακελλαρο...

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πως και γιατί κατέληξε ο Πρωθυπουργός στην επιλογή της για ΠτΔ?… Όλο το παρασκήνιο…

Επιλογή με πολιτικά κριτήρια αλλά όχι με πολιτικό πρόσωπο επέλεξε ο πρωθυπουργός. Με ισχυρούς συμβολισμούς η πρόταση για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για την υποψηφιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θετικά εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Σακελλαροπούλου.

Με μια επιλογή που έχει μεν πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο έλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γρίφο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την – εν ενεργεία – πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

διαφ.

Το στοιχείο αυτό τόνισε, άλλωστε, στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κυρία Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι και της γνωστοποίησε την πρόθεσή του να την προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα, λίγο πριν από τη μαγνητοσκόπηση του διαγγέλματος στο γραφείο του στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο είχε συναντήσει νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την ορκωμοσία του διδύμου του νέου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία των δύο ήταν απολύτως τυπική και ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την προσφορά του.

Όπως τόνισε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, η κυρία Σακελλαροπούλου δεν συνιστά μια κομματική υποψηφιότητα, καθώς ούτως ή άλλως δεν ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Προτάθηκε, μάλιστα, για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ από την κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας, ως λέγεται, καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

διαφ.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική πρόταση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της τη σύγχρονη Ελληνίδα».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην αποδέχεται υποψηφιότητά του με τη στήριξη μόνον της Κουμουνδούρου. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν θα ψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου, όπως ακριβώς είχε πει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» την περίοδο των εορτών.

Αντιθέτως, έκπληξη θα συνιστά εάν το ΚΙΝΑΛ δεν στηρίξει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου. Παρά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά είχε διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη ότι θα ψηφίσει μόνον ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η πρόεδρος του ΣτΕ προφανέστατα δεν συνιστά μια στενά κομματική υποψηφιότητα που θα τοποθετούσε στην απέναντι όχθη το ΚΙΝΑΛ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση Σακελλαροπούλου
Με καλά λόγια μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ωστόσο κανένα δεν πήρε μέχρι τώρα ανοικτά θέση, αλλά περιμένουν να μιλήσουν τα αρμόδια όργανα κάθε κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τα γεγονότα στη Λιβύη, και περιμένει τα αρμόδια όργανα αν και στελέχη του κόμματος εκφράζονται θετικά για αυτή την υποψηφιότητα.

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ την Πέμπτη (16.01.2020) στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη 50.

Σήμερα θα συνεδριάσει και το ΜέΡΑ25 όπου σύμφωνα με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα δοθεί απάντηση-πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Ελληνική Λύση τόνισε πως είναι αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου ενώ το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν στέκεται στο πρόσωπο, αλλά αναφέρει πως τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού.

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα και αμέσως οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο πως θα ανακοινώσει την πρόταση για την Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Όπερ και εγένετο και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και όλα δείχνουν πως για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία θα αποκτήσει γυναίκα Πρόεδρο.

Στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα εξής: «Με ευθύνη, τόλμη, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία, ανακοινώνω, σήμερα, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μιλώντας πάντα στη γλώσσα της αλήθειας, επιθυμώ να εξηγήσω στον Ελληνικό λαό την επιλογή μου. Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Και γι’ αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Ώστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό βάρος του αξιώματός του. Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας. Αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια άφησε να φανεί ότι η επιλογή του είναι γυναίκα λέγοντας: «Ο Καταστατικός μας Χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό, όμως, καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμα πιο σημαντικό. Και σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτον, τον πρώτο πολίτη. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου».

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κυρία Σακελλαροπούλου ως μια εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές. «Δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του. Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος. Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως. Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια».

Εξηγώντας επίσης τον λόγο για τον οποίο επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία. Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο. Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον. Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο. Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα».

Τέλος, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την επιλογή του λέγοντας: «Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνω. Το επιστημονικό έργο, αλλά και την κοινωνική παρουσία μίας αυτοδημιούργητης γυναίκας με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση. Τις καλώ επίσης, να σκεφτούν και την αντίληψη που εκπέμπει η εισήγησή μας: Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ’ αυτήν τη θέση. Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους. Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει!»


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων