Αν αγαπάτε τη σοκολάτα αλλά αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, αυτή η συνταγή είναι για εσάς: φτιάχνουμε τη δική μας σπιτική, υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με ελάχιστα υλικά, σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς ενοχές! Η γεύση της θυμίζει τις πιο δημοφιλείς πραλίνες του εμπορίου, αλλά φτιάχνεται αποκλειστικά με φυσικά συστατικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα: κακάο, φουντούκια και μέλι. Για μια vegan εκδοχή, το μέλι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας.
Ακαταμάχητη σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά – Έτοιμη σε 25 λεπτά με 3 μόνο υλικά
Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από ένα ισχυρό μπλέντερ (τουλάχιστον 1400W) και λίγη υπομονή – το αποτέλεσμα, όμως, θα σας ανταμείψει με μια βελούδινη, σοκολατένια κρέμα που αλείφεται παντού.
Εκτός από το «ένοχο» άδειασμα του βάζου με το κουτάλι, η πραλίνα αυτή δίνει υπέροχη γεύση σε φρυγανισμένο ψωμί, τορτίγιες, μπισκότα, βάφλες, pancakes και παγωτό βανίλια. Ταιριάζει τέλεια και με γιαούρτι, μαζί με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ακόμη, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γέμιση για κρέπες ή frosting για κέικ.
Υλικά:
-
1¾ φλ. φουντούκια (200 γρ.)
-
2 κ.σ. κακάο (30 γρ.)
-
3 κ.σ. μέλι ή vegan εναλλακτική (λάδι/ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου/αγαύης)
Ακαταμάχητη σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά – Έτοιμη σε 25 λεπτά με 3 μόνο υλικά
Εκτέλεση:
-
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα φουντούκια σε ρηχό ταψί για 10-15 λεπτά. Αφού κρυώσουν, τα τρίβουμε σε πετσέτα για να φύγουν οι φλούδες.
-
Άλεσμα: Ρίχνουμε τα καθαρισμένα φουντούκια στο μπλέντερ. Αρχικά θρυμματίζονται και σταδιακά μετατρέπονται σε φουντουκοβούτυρο. Κάνουμε παύσεις κάθε λεπτό για να μην υπερθερμανθεί η συσκευή και χρησιμοποιούμε σπάτουλα για να φέρνουμε το μείγμα στο κέντρο.
-
Ολοκλήρωση: Όταν η υφή γίνει κρεμώδης, προσθέτουμε το κακάο και το γλυκαντικό και συνεχίζουμε το άλεσμα μέχρι η πραλίνα να γίνει λεία και λαχταριστή.
Συντήρηση:
-
1 μήνα: Σε γυάλινο βάζο σε θερμοκρασία δωματίου.
-
1–3 μήνες: Στο ψυγείο.
-
Έως 6 μήνες: Στην κατάψυξη σε ρηχό δοχείο.
Απόλαυση χωρίς τύψεις, με φυσική γλυκύτητα και γεμάτη γεύση!
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα