ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άκης Πετρετζίκης: Πεντανόστιμη γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα

Advertisement

Ήρθε η στιγμή που όλοι θέλουμε να εντυπωσιάσουμε στο Χριστουγεννιάτικό μας τραπέζι. Τι πιο νόστιμο από μια καλοψημένη γαλοπούλα μαγειρεμένη με υλικά εποχής; Πάμε να δούμε την πεντανόστιμη συνταγή:

 

 

Συστατικά

Advertisement

γραμμάρια (γρ.)
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για τη γέμιση
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. θυμάρι
2 στικ σέλερι
200 γρ. μπέικον
1 κόκκινο μήλο
1 σκ. σκόρδο
200 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κύβο μανιταριών
200 γρ. νερό
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη γαλοπούλα
2 1/2 κιλά γαλοπούλα
150 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φέτα πορτοκάλι
3 κλ. δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
4 κόκκινα μήλα
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
1 κλ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
20 γρ. κονιάκ

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε.
Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε.
Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Advertisement

Για τη γαλοπούλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.
Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγγο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα.
Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button