EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακρίβεια: Σε «άπιαστο όνειρο» μετατρέπεται η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος για τους Έλληνες καταναλωτές

Η κατανάλωση βόειου κρέατος έχει μετατραπεί σε «όνειρο θερινής νυκτός» για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι τιμές του συνεχίζουν να εκτοξεύονται, καθιστώντας το είδος σχεδόν απρόσιτο για τον μέσο μισθό στη χώρα μας.

Ακρίβεια: Σε «άπιαστο όνειρο» μετατρέπεται η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος για τους Έλληνες καταναλωτές

Αν και η αύξηση των τιμών του βόειου κρέατος δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και παρατηρείται σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο λόγω των χαμηλών αποδοχών. Αυτό που κάποτε ήταν καθημερινή επιλογή στο πιάτο μας, σήμερα κατατάσσεται στα προϊόντα πολυτελείας. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, μοιάζει σχεδόν εξωπραγματική πολυτέλεια για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή.

Ποτέ άλλοτε το βόειο κρέας δεν είχε τόσο υψηλή τιμή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, η λιανική τιμή φτάνει τα 6,10 δολάρια ανά λίβρα, δηλαδή περίπου 10 ευρώ το κιλό. Τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, κυρίως λόγω σοβαρής έλλειψης βοοειδών, αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων, των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές και της παρατεταμένης ξηρασίας.

Ακρίβεια: Σε «άπιαστο όνειρο» μετατρέπεται η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος για τους Έλληνες καταναλωτές

Στις αρχές Ιουλίου, το απόθεμα βοοειδών και μοσχαριών στις ΗΠΑ ανερχόταν σε μόλις 94,2 εκατομμύρια, η χαμηλότερη καταγραφή για τα μέσα του έτους από το 1973, όταν άρχισαν οι μετρήσεις. Παράλληλα, η συγκέντρωση της αγοράς αυξάνει τις ανησυχίες για ολιγοπώλιο: τέσσερις μόνο εταιρείες ελέγχουν πλέον το 85% της επεξεργασίας, ενώ οι συσκευαστές επηρεάζουν το 62% της τελικής τιμής, σε αντίθεση με το 36% τη δεκαετία του ’80. Οι κτηνοτρόφοι, από την πλευρά τους, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, ενώ οι καταναλωτές υποφέρουν από φουσκωμένους λογαριασμούς.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή και οι ακριβές εισαγωγές καθιστούν το βόειο κρέας σχεδόν απαγορευτικό για τον μέσο καταναλωτή, ο οποίος έχει στραφεί μαζικά στο κοτόπουλο – κι αυτό όμως με συνεχώς αυξανόμενες τιμές. Η ελληνική αγορά δείχνει έτσι ότι οι προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και η τοπική έλλειψη παραγωγής μετατρέπουν το βόειο κρέας σε πολυτέλεια που λίγοι μπορούν πια να αντέξουν.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button