COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακρίβεια: Τόσο κοστίζει στη τσέπη μας ανά ώρα το κλιματιστικό μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια
Το κλιματιστικό είναι απαραίτητη ηλεκτρική συσκευή την καλοκαιρινή περίοδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες.

 

Χορηγούμενο

Ακρίβεια: Τόσο κοστίζει στη τσέπη μας ανά ώρα το κλιματιστικό μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

 

Χορηγούμενο

Το σίγουρο είναι ότι ένα παλιό κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερο από ένα νεότερο.

 

Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό σχετικά παλιό 12.000 btu στη λειτουργία ψύξης, καταναλώνει ακόμη και 30% περισσότερο από ένα νέο, ενώ ένα inverter καταναλώνει ακόμη χαμηλότερα.

 

Χορηγούμενο

 

 

Χορηγούμενο

Πόσο καίει το κλιματιστικό

 

Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό το καλοκαίρι

Αναλυτικά οι τιμές από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ και τιμή 14 λεπτά την κιλοβατώρα.

– 9.000 BTU χωρίς inverte 0,21 ευρώ την ώρα. Άρα για 10 ώρες 2,1 ευρώ.


– 12.000 BTU χωρίς inverter 0,29 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 2,9 ευρώ.

– 18.000 BTU χωρίς inverter 0,43 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες τη μέρα 4,3 ευρώ.

– 24.000 BTU χωρίς inverter 0,57 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 5,7 ευρώ.

– 9.000 BTU με inverter 0,18 ευρώ την ώρα.


– 12.000 BTU με inverter 0,24 ευρώ την ώρα.

– 18.000 BTU με inverter 0,36 ευρώ την ώρα.

– 24.000 BTU με inverter 0,48 ευρώ την ώρα.


Το σημαντικό σημείο κατανάλωσης ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του κλάση, που κρίνει το πόσο «καίει», ειδικά τους θερινούς μήνες, όταν επικρατεί καύσωνας, που αυξάνεται η χρήση του.

Επίσης, σημαντικό σημείο που θα κρίνει την απόδοσή του είναι η σωστή συντήρηση, καθώς και η σωστή επιλογή θερμοκρασίας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι συν-πλην 10 βαθμούς από την εξωτερική θερμοκρασία, ώστε να μην δουλεύει άσκοπα παραπάνω.

Ωστόσο, αυτή είναι μια τιμή κατά προσέγγιση, αφού η τελική κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

Την ενεργειακή κλάση του air condition

Τη μόνωση του χώρου

Το μέγεθος του δωματίου που πρέπει να δροσιστεί.

Πως μπορεί να περιοριστεί η κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού

Η κατανάλωση του air condition σε ρεύμα μπορεί να περιοριστεί σημαντικά, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η επιλογή της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Γενικά, καλό είναι να ρυθμίζετε το air condition περίπου έως 10- 12 βαθμούς λιγότερο από την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση από αυτή τη διαφορά, τόσο πιο εντατικά πρέπει να δουλέψει το air condition, για να την επιτύχει, και τόσο περισσότερο ρεύμα θα καίει.

Επίσης, όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά του χώρου στον οποίο βρίσκεστε και του περιβάλλοντος, τόσο πιο αργά θα μπορέσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στη νέα θερμοκρασία όταν αλλάξετε χώρο.

Ένα παλιό, ασυντήρητο air condition εκτοξεύει την κατανάλωση ρεύματος, καθώς λόγω της χαμηλής στάθμης φρέον, της σκόνης και των ακαθαρσιών που έχει συγκεντρώσει αναγκάζεται να δουλεύει σε πολύ μεγαλύτερη ένταση, για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ένας επαγγελματίας ψυκτικός θα πρέπει να συντηρεί τα κλιματιστικά του χώρου σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι το air condition δουλεύει αποδοτικά και είναι ασφαλές.

Σημειώσεις:

– Οι προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής έχουν επιλεχθεί βάσει ενδεικτικής οικιακής χρήσης ενός νοικοκυριού. Για τον λόγο αυτό, οι προκαθορισμένες τιμές χρήσης ορισμένων συσκευών ενδέχεται να παρεκκλίνουν κατά περίπτωση, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις ακραίων συνθηκών λειτουργίας (χειμώνας/καλοκαίρι).

– Ο υπολογισμός του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι ενδεικτικός και αποτελεί εκτίμηση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

– Οι Τιμές Προμήθειας και οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι διαθέσιμες στη ΡΑΕ.

– Για σύγκριση των προσφερόμενων Τιμολογίων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ.

– Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αφορούν στα ακόλουθα:

i. Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) υπέρ ΑΔΜΗΕ,

ii. Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) υπέρ ΔΕΔΔΗΕ

iii. Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και

iv. Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

– Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας περιλαμβάνει επίσης Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ύψους 0,0022 €/KWh και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) 6% επί του Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας.

– Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν περιλαμβάνει χρεώσεις υπέρ τρίτων αναφορικά με:

i. Τα Δημοτικά Τέλη (ΔΤ), τον Δημοτικό Φόρο (ΔΦ) και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)

ii. Τη Χρέωση ΕΡΤ και

iii. Το Ειδικό Τέλος 5‰ N.2093/92

Το κλιματιστικό είναι μία καλή λύση απέναντι στον παρατεταμένο καύσωνα, που το φετινό καλοκαίρι έχει επηρεάσει τη χώρα μας, χωρίς να υπολογίσεις, όμως, πόσο θα φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος.

Μπορεί φέτος τα κλιματιστικά των σπιτιών να δουλεύουν υπερωρίες και να προσφέρουν ανάσα δροσιάς, ένα σημαντικό όμως θέμα είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος και πόσο καίει το κλιματιστικό μας δουλεύοντας όλη μέρα.

Το κλιματιστικό είναι απαραίτητη συσκευή σ’ ένα νοικοκυριό

Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας, όπως τα BTU τους, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους κ.α.

Ανεξάρτητα όμως από αυτά, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του κλιματιστικού, καθώς ένα ασυντήρητο air condition «ζορίζεται» και, άρα, καίει περισσότερο ρεύμα.

Όπως και να χει, όμως, η τεχνολογία έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κατανάλωση, καθώς τα inverters έχουν καλύτερες επιδόσεις, καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Με τη βοήθεια της βραβευμένης πλατφόρμας της ΡΑΕ electricitycostcalculator.gr (η οποία παρέχει υπολογισμό κόστους της ενέργειας για όλες τις συσκευές του σπιτιού μας), έχουμε έναν γενικό «μπούσουλα».

Το μηνιαίο κόστος ενός ενεργειακού κλιματιστικού
Με τον θερμοστάτη λοιπόν του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου -όπως συμβουλεύει η ΡΑΕ- και με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενός ενεργειακού κλιματιστικού έχει ως εξής:

-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 21 kWh την ημέρα, ήτοι 5,57 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 633,60 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 167,14 ευρώ.

-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,58 ευρώ την ημέρα, ή 197,43 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 7,47 ευρώ την ημέρα και 224 ευρώ το μήνα

-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 11,17 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 334,95 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 13,16 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 394,86 ευρώ.

-Ένα “μεγάλο” κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, “παγώνει” τον χώρο γρήγορα και εύκολα, αλλά θα καταναλώνει 14,86 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 445,90 ευρώ το μήνα

-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 17,57 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 527,18 ευρώ.

Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.

Όπως όλα τα μηχανήματα, έτσι και για το κλιματιστικό, η απόδοσή του επηρεάζεται ανάλογα από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί. Έτσι, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, η κατανάλωση του air condition ανεβαίνει.Back to top button