ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ακρίβεια τσακίζει τους Έλληνες και η Κυβέρνηση «στολίζει δέντρο»: Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό! Και νέο «Τσουνάμι» ανατιμήσεων και παραπλανητικές προσφορές!

Οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί για τις προσφορές στα ράφια, με την ακρίβεια να επιμένει.

Την περασμένη εβδομάδα (13/11), έκανε πρεμιέρα η σήμανση «Μόνιμη Μείωση Τιμής», τον μηχανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την τήρηση του χαμηλού κόστους σε συγκεκριμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όμως, το ανοδικό «ράλι» του κόστους στα βασικά αγαθά συνεχίζεται, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να «βάλουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η αγανάκτηση των πολιτών «ενισχύεται» από τις παραπλανητικές προσφορές που εμφανίζονται στα ράφια, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Παράλληλα, «ξεσηκώνουν» αντιδράσεις στον χώρο της εστίασης τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, που εξετάζει η κυβέρνηση.

Πάντως, η κατεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να παραταθεί για ακόμη μία φορά ο μειωμένος συντελεστής (13%) στις μεταφορές, τον τουρισμό, την εστίαση, τον καφέ, τα ταξί, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όπως τονίσθηκε στο ρεπορτάζ.

Ασύλληπτο: Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό

Προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα είναι φθηνότερα στο εξωτερικό, παρά στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Τα γαλακτοκομικά, οι καφές, το αλεύρι και τα αλλαντικά είναι ορισμένα από αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA.

Συγκεκριμένα, βιολογικό γιαούρτι 200 γραμμαρίων στο Βέλγιο κοστίζει 1,33 ευρώ, ενώ, στην Ελλάδα 2 ευρώ (διαφορά ύψους 50,3%). Τα 500 γραμμάρια ανθότυρο κοστίζουν 3,45 ευρώ στο Βέλγιο και 4,50 ευρώ στη χώρα μας (διαφορά ύψους 30,4%). Ακόμη, επώνυμος ελληνικός καφές 200 γραμμαρίων κοστίζει 3,15 ευρώ στο Βέλγιο και 4,15 ευρώ στην Ελλάδα (διαφορά ύψους 31,7%).

Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τα… Χριστούγεννα – Οι τιμές σε δέντρα και στολίδια βρίσκονται στα ύψη

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη πολλές οικογένειες έχουν αρχίσει τις αγορές, προκειμένου να στολίσουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χαρούμενη στιγμή προκαλεί… πονοκέφαλο στα νοικοκυριά, αφού το «κύμα» ακρίβειας επηρεάζει άμεσα και τα χριστουγεννιάτικη είδη.

Οι έρευνες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχουν «πάρει φωτιά», αφού ένα έλατο κοστίζει στη λιανική αγορά αναλόγως το ύψος του από 50 ευρώ μέχρι και… 200 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή του τεχνητού. Οι τιμές σε αυτά εκκινούν από τα 30 ευρώ και φθάνουν δυνητικά εώς τα 150 ευρώ.

Τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου –αναλόγως των μέτρων– αρχίζουν από τα 10 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 75 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι κάνουν σταδιακά τις αγορές τους, με σκοπό να διακοσμήσουν το σπίτι τους και να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μοιράζοντας το κόστος σε δύο μήνες. Οι αγορές, λοιπόν, μπορεί να εκκινήσουν από τον Νοέμβριο και να συνεχισθούν τον Δεκέμβριο.

«Αλμυρά» εφέτος τα γλυκά των εορτών, 16 – 18 ευρώ για ένα κιλό μελομακάρονα

Η τιμή για ένα κιλό μελομακάρονα αναμένεται να κυμανθεί από 16 – 18 ευρώ, ενώ, αυξήσεις παρατηρούνται ήδη και στους κουραμπιέδες, που κοστίζουν 15 – 16 ευρώ το κιλό.

Τα τσουρέκια ανέρχονται στα 12 ευρώ και το μισό κιλό δίπλες στα 6 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ACTION24 από φούρνο / ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης.

Back to top button