COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακρίβεια: Ξεφεύγουν σε τιμές και οι αεροπορικές πτήσεις φέτος – Ποιοι είναι οι λόγοι
Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα ωθηθούν ακόμη υψηλότερα φέτος. Το κόστος της επόμενης πτήσης σας είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με ειδικούς.

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την καθήλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ηγέτες του κλάδου είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν αρκετά κόστη που ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων.

Χορηγούμενο

Αυτό είναι το δεδομένο από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, η οποία πραγματοποίησε την ετήσια συνεδρίασή της πριν λίγες μέρες (3/6) στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει η Emirates.

Μέρος αυτού προέρχεται από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, ένα συνεχές πρόβλημα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Το κόστος των καυσίμων αεροσκαφών, περίπου το ένα τρίτο όλων των δαπανών αεροπορικών εταιρειών, παραμένει υψηλό.

Εν τω μεταξύ, μια παγκόσμια ώθηση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει περισσότερους αερομεταφορείς που αγωνίζονται για τη μικρή ποσότητα του λεγόμενου βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου ή SAF, που διατίθεται στην αγορά.
«Οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν το κόστος υπό έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των καταναλωτών», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της International Air Transport Association, ενός βιομηχανικού εμπορικού ομίλου.

Χορηγούμενο

“Αλλά νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν όλο το κόστος… Δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε.”

Επίσης, η πίεση στη βιομηχανία είναι ένα πανδημικό hangover και στην παραγωγή αεροσκαφών , λένε.

Οι μεταφορείς διατηρούν πλέον τα παλαιότερα αεροπλάνα που καίνε περισσότερα καύσιμα πετώντας περισσότερο. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά νέα αεροσκάφη για την επέκταση των δρομολογίων και την αύξηση της προσφοράς ώστε να μειωθούν οι συνολικές τιμές.

Τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών έφτασαν σε ρεκόρ

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται καθώς η IATA εκτιμά παγκοσμίως, τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών θα φτάσουν σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το 2024, υψηλό ρεκόρ.

Χορηγούμενο

Θα υπάρχουν 4,96 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες στα αεροπλάνα φέτος, με τα συνολικά έξοδα για τους αερομεταφορείς να φτάνουν τα 936 δισεκατομμύρια δολάρια (862 δισεκατομμύρια ευρώ) – άλλο ένα υψηλό ρεκόρ.

Ωστόσο, τα κέρδη του κλάδου αναμένεται επίσης να είναι σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια (55 δισεκατομμύρια ευρώ) φέτος.

Συγκεκριμένα, η Emirates, βασικός μοχλός για την οικονομία του Ντουμπάι, σημείωσε κέρδη ρεκόρ το 2023.

Χορηγούμενο

Τα αποτελέσματα της Emirates ακολουθούν αυτά για τη βάση της, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου για διεθνείς ταξιδιώτες είχε 86,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, ξεπερνώντας τους αριθμούς για το 2019, λίγο πριν η πανδημία του κορωνοϊού καθηλώσει την παγκόσμια αεροπορία.

Ο Τιμ Κλαρκ, ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας, αναγνώρισε την κατάσταση προειδοποιώντας ότι τα περιθώρια κέρδους του κλάδου είναι χαμηλά μονοψήφια.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι καθώς οι αεροπορικές εταιρείες μεγάλωσαν και οι αερομεταφορείς ενοποιήθηκαν, η εξοικονόμηση κόστους μεταφέρθηκε αθόρυβα στους καταναλωτές που μπορούν πλέον να κάνουν κράτηση πτήσεων σε όλο τον κόσμο.

«Είναι εκπληκτικό ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι εκεί που είναι σήμερα», είπε ο Κλαρκ. «Νομίζω ότι η πρόταση αξίας για τα χρήματα από την οποία επωφελήθηκαν οι καταναλωτές για πολλές δεκαετίες είναι κάτι που είναι ένα από εκείνα τα κρυμμένα κομμάτια της αφήγησης».


Η Yvonne Manzi Makolo, η διευθύνουσα σύμβουλος της RwandAir, τόνισε επίσης τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στους αερομεταφορείς από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Ανέφερε συγκεκριμένα εκείνα που πληρώνονται από αερομεταφορείς που πετούν από αφρικανικά έθνη ως «ήδη γελοία».
Back to top button