COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Ακτοπλοϊα: Φθηνότερα τα καύσιμα κατά 45%, αλλά οι τιμές των εισιτηρίων στα ύψη!- Η κυβέρνηση”κάνει πλάτες” στους εφοπλιστές και κοροιδεύει τους επιβάτες

Έναν χρόνο μετά τις αυξήσεις και τη διαμόρφωση των τιμών στα ναύλα και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, η κυβέρνηση «ενοχλήθηκε» με τις υψηλές τιμές και σκέφτηκε να παρέμβει

● Και εν μέσω μιας επικοινωνιακής καταιγίδας, τελικά η παρέμβαση ήταν να συμβουλέψουν τους ακτοπλόους να κάνουν πακέτα προσφορών, σε ευάλωτες ομάδες

● Οι ακτοπλόοι δεν δεσμεύτηκαν για οριζόντιες εκπτώσεις

● Ενδεικτικά παραδείγματα για το πόσο απαγορευτικό έχει εξελιχθεί το ταξίδι στα νησιά από πέρυσι το καλοκαίρι.

Εναν ολόκληρο χρόνο γνώριζε η κυβέρνηση τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν στα πολύ υψηλά επίπεδα που βρίσκονται έως σήμερα, από πέρυσι τον Ιούλιο.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, ωστόσο, δεν έκανε απολύτως τίποτα, ούτε καν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023, πριν από τις εκλογές, δηλαδή, που ίσως τότε η παρέμβασή της να είχε κάποιο νόημα και πιθανότατα να είχαν βρεθεί και λύσεις.

Και, ξαφνικά, σαν να μάθαμε κάτι καινούργιο, ένα επικοινωνιακό τσουνάμι σηκώθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες. «Η κυβέρνηση θα παρέμβει για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων». «Εχει ενοχληθεί ο πρωθυπουργός από τις τιμές», «Εξετάζει μέτρα η κυβέρνηση» και διάφοροι άλλοι τέτοιοι πηχυαίοι τίτλοι πλημμύρισαν το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ. Αλήθεια, όμως, γιατί ο πρωθυπουργός δεν «ενοχλήθηκε» πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς μιλάμε για τον ίδιο πρωθυπουργό, δεν άλλαξε, όπως δεν άλλαξε και η κυβέρνηση.

Η «Εφ.Συν.» στις 24/6/2022 είχε αναδείξει το θέμα της ακρίβειας των ναύλων και σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν έχει πλοίο για σε…» έγραφε ότι οι αυξήσεις έως και 40% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καίνε τα σχέδια των διακοπών για χιλιάδες νοικοκυριά.

Τότε, μάλιστα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ετοίμαζαν νέο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022, με τις εταιρείες να επικαλούνται το πολύ αυξημένο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων. Και φυσικά το αρμόδιο υπουργείο και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης παρακολουθούσαν την εξέλιξη του θέματος ως θεατές.

Το ζήτημα είχαν φέρει στη βουλή με ερωτήσεις τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αρα δεν είναι ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση, προφανώς και ήξερε, απλά αδιαφόρησε. Και έρχεται τώρα, όταν απομένει σχεδόν ένας μήνας μόνο για το καλοκαίρι και ενώ οι περισσότεροι που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν τον Αύγουστο έχουν ήδη βγάλει τα εισιτήρια τους και δηλώνει «παρούσα» στο πρόβλημα.

Απαγορευτικό στα ναύλα
Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο απαγορευτικό έχει εξελιχθεί για τους Ελληνες το ταξίδι τους στα νησιά από πέρυσι το καλοκαίρι.

● Οικονομική θέση Πειραιάς – Πάρος 50 ευρώ, Πειραιάς – Νάξος 51,50 ευρώ, Πειραιάς – Σαντορίνη 58 ευρώ, Πειραιάς – Κάλυμνος 75 ευρώ.

● Πειραιάς – Πάρος (τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ.) 265 ευρώ ανά διαδρομή, δηλαδή περίπου 500 ευρώ με επιστροφή, Πειραιάς – Σαντορίνη (τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ.) 300 ευρώ ανά διαδρομή, Πειραιά -Τήνος τετραμελής οικογένεια 275 ευρώ και 127,70 ευρώ για το Ι.Χ., σύνολο μόνο για να πάει 403 ευρώ. Και οι τιμές εκτοξεύονται αν θελήσει κάποιος να ταξιδέψει στα Δωδεκάνησα. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. για να ταξιδέψει στην οικονομική θέση για Ρόδο θέλει 332,5 ευρώ ανά διαδρομή, ενώ με δύο παιδιά και Ι.Χ. 422,5 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. και καμπίνα για να ταξιδέψει στη Ρόδο μετ’ επιστροφής, χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ.

● Για τη Μυτιλήνη ένα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 227,5 ευρώ ανά διαδρομή, με δύο παιδιά και Ι.Χ. 280,5 ευρώ, ανά διαδρομή και με τετράκλινη καμπίνα 367,5 ευρώ ανά διαδρομή.

● Για το Ηράκλειο μια τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. 173 ευρώ και με καμπίνα 229 ευρώ ανά διαδρομή, για τα Χανιά τετραμελής οικογένεια με καμπίνα και Ι.Χ. χρειάζεται 261 ευρώ ανά διαδρομή.

Χθες στη δεύτερη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου, όπου η κυβέρνηση κάλεσε τους εκπροσώπους των ακτοπλόων για να συζητήσουν το θέμα και να βρουν λύσεις, και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Σπύρος Πασχάλης αλλά και ο ιδιοκτήτης της «Seajets» Μάριος Ηλιόπουλος, σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ακτοπλόοι εξέθεσαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είναι οι μεγάλες λειτουργικές ζημιές των προηγούμενων χρόνων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΑΝΕΚ, και κατέθεσαν τους λόγους για τους οποίους τα εισιτήρια δεν μειώθηκαν, παρά την πτώση των καυσίμων κατά 45% που είναι: Τα αυξημένα μισθολογικά κόστη (+8%), οι ανατιμήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών (+18%), τα αυξημένα ασφάλιστρα (+29%) αλλά και η άνοδος των επιτοκίων.

Επίσης ο κ. Πασχάλης αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, με σοβαρότερο αυτό της ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου, ενόψει των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών μέχρι το 2030, που θα απαιτηθούν επενδύσεις δισ. ευρώ.

Θα επανέλθουν οι… ακτοπλόοι
Η κυβέρνηση τους ζήτησε να παρουσιάσουν άμεσα τις προτάσεις τους, που θα συμπεριλαμβάνουν εκπτώσεις ή προσφορές σε δρομολόγια κορμού, δηλαδή που να έχουν αφετηρία ή άφιξη μεγάλα λιμάνια όπως του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου και της Θεσσαλονίκης, εκπτώσεις-προσφορές που θα αφορούν την ελληνική οικογένεια αλλά και ευάλωτες ομάδες.

Οι ακτοπλόοι δήλωσαν ότι θα επανέλθουν τις επόμενες ημέρες με τις προτάσεις τους, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι δεν δεσμεύτηκαν για εκπτώσεις, παρά μόνο για προσφορές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή και στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εξάλλου είναι γνωστό ότι η κάθε εταιρεία ακολουθεί τη δικιά της πολιτική.

Τη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ζητά και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, λέγοντας ότι μέσα στο 2022 είχαν αυξηθεί οι τιμές σε τρεις διαδοχικές περιόδους με πρόσχημα την αύξηση των ναυτιλιακών καυσίμων, ενώ την ίδια περίοδο μειώθηκε η ταχύτητα των πλοίων (συμβατικών και ταχύπλοων) και ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα λιμάνια προσέγγισης πολλών πλοίων, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ναυτιλιακών εταιριών.

Υπενθυμίζει επίσης ότι μέσα στην υγειονομική κρίση «οι ακτοπλόοι ενισχύθηκαν γενναιόδωρα από την κυβέρνηση με 75 εκατ. ευρώ και επιπλέον 37 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε όλους εκείνους που τα πλοία τους εκτελούν άγονες γραμμές».

Back to top button