COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αμερικανικές εκλογές: «Θα κυβερνήσω ως Πρόεδρος όλων των Αμερικανών», δηλώνει ο Μπάιντεν – Έξαλλος ο Τραμπ καταγγέλλει νόθευση του αποτελέσματος – Η εικόνα στις έξι κρίσιμες πολιτείες


Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί από μια χούφτα Πολιτείες, όπου η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και η διαφορά των δύο μονομάχων είναι μικρή.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε έξι πολιτείες-κλειδιά: Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Νεβάδα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι νικά στις 4 από αυτές: Το Ουσικόνσιν, τη Νεβάδα, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να υπερβεί τους 270 εκλέκτορες.

Πεπεισμένος ότι θα κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο των καλπών στις αμερικανικές εκλογές.

Καταχειροκροτούμενοι Τζο Μπάιντεν και Καμάρα Χάρις ανέβηκαν στη σκηνή του Chase Center, την ώρα που οι αμερικανικές εκλογές 2020 συνεχίζονται.

Ο Μπάιντεν σε ενωτικούς τόνους, διακήρυξε «όχι» στο διχασμό επισημαίνοντας ότι μπορεί να πολιτεύτηκε ως Δημοκρατικός αλλά θα κυβερνήσει ως Αμερικανός.

«Η δημοκρατία είναι η καρδιά αυτού του έθνους», είπε ο Μπάιντεν. «Ακόμα και ενόψει πανδημίας περισσότεροι Αμερικανοί ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές από ποτέ στην αμερικανική ιστορία». «Είναι σαφές ότι κερδίζουμε αρκετές πολιτείες… για να κερδίσουμε την προεδρία», πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Θα κυβερνήσω ως Αμερικανός πρόεδρος
«Δεν είμαι εδώ για να δηλώσω ότι έχουμε κερδίσει, αλλά είμαι εδώ για να αναφέρω ότι όταν τελειώσει [η καταμέτρηση], πιστεύουμε ότι θα είμαστε νικητές», τόνισε ο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ανέφερε ότι «κερδίσαμε με την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού», προσθέτοντας ότι εκείνος και η Χάρις οδεύουν προς τη νίκη με ρεκόρ, αναφερόμενος στις 70 εκατ. ψήφους, που έχει συγκεντρώσει.

Παράλληλα, έκανε κάλεσμα να αφήσουν «πίσω τους την σκληρή ρητορική της εκστρατείας». «Δεν είμαστε εχθροί», επισήμανε. «Ημουν υποψήφιος ως Δημοκρατικός, ωστόσο, θα κυβερνήσω ως Αμερικανός πρόεδρος», είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκε αγωγή για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στο Μίσιγκαν, ζητώντας «ουσιαστική πρόσβαση» στους σταθμούς όπου γίνεται η καταμέτρηση.

Αν ο Μπάιντεν νικήσει σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν, του αρκεί η Νεβάδα για να φτάσει το «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Αν πάρει και τη Τζόρτζια, όπως υποστηρίζει το επιτελείο του, θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.

Η μέχρι στιγμής εικόνα στις έξι κρίσιμες πολιτείες με βάση τα επίσημα αποτελέσματα είναι η εξής:

Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία του βορρά, την οποία είχε κερδίσει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,66% έναντι 48,81% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσες, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

Ουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες)

Σε αυτήν την αγροτική Πολιτεία, την οποία κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, έχει καταμετρηθεί το 97% των ψήφων. Προς το παρόν, προηγείται οριακά ο Μπάιντεν, με ποσοστό περίπου 49,5, έναντι 48,8% του Τραμπ.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού επαληθευτεί τρεις φορές.

Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,3%, έναντι 48,7% του Τραμπ. Το 2016 την Πολιτεία αυτήν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον.

Οι τοπικές εκλογικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η καταμέτρηση έχει σταματήσει και δεν θα ξαναρχίσει πριν από αύριο, Πέμπτη.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)

Έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων σε αυτήν την Πολιτεία του νότου που, κατά παράδοση, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται προς το παρόν, με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,3% του Μπάιντεν, όμως τα αμερικανικά μμε εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί όσο περνούν οι ώρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, σε αυτήν την επίσης συντηρητική Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που στάλθηκαν το αργότερο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, θα γίνονται δεκτές εφόσον φτάσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Προς το παρόν έχει καταμετρηθεί μόνο το 79% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ διατηρούσε άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 53,9%, έναντι 44,8% του Μπάιντεν. Σύμφωνα όμως με τα αμερικανικά ΜΜΕ, όταν ενσωματωθούν οι επιστολικές ψήφοι, η διαφορά αυτή θα μειωθεί.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή.

Back to top button