COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Άμεσος κίνδυνος από κορωνοϊό, για τη ζωή ηλικιωμένων και εργαζομένων σε γηροκομείο της Ν. Μάκρης – Επιτόπια παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ – Γενικός έλεγχος σε όλα τα γηροκομεια της χώρας

Ο οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη τέθηκε από το βράδυ της Κυριακής σε καραντίνα από την Ελληνική Αστυνομία και έως την ολοκλήρωση των ελέγχων
Στο γηροκομείο της Νέας Μάκρης, όπου χθες εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, βρέθηκαν το πρωί της μεγάλης Δευτέρας ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Με τη μάσκα του στο πρόσωπο, ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (13.04.2020) στο γηροκομείο στη Νέα Μάκρη όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 12 κρούσματα κορονοϊού.

Οι ηλικιωμένοι της Μονάδας «Ευ Ζην», η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα, ζουν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα με τον φόβο του κορονοϊού. Τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι και 2 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο γηροκομείο την Νέας Μάκρης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν από φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στον χώρο. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά το χθεσινό πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη δομή φιλοξενίας, η οποία αργά στη νύχτα μπήκε σε καραντίνα λόγω επιδημιολογικής έξαρσης του κορονοϊού.

«Λόγω του επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε οίκο ευγηρίας που βρίσκεται στην Νέα Μάκρη Αττικής, πραγματοποιήθηκε χθες ο σχετικός έλεγχος από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο ανωτέρω οίκος ευγηρίας τέθηκε από χθες το βράδυ σε καραντίνα από την Ελληνική Αστυνομία και έως την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Η Μονάδα στη Νέα Μάκρη Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε αμέσως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενήργησε χθες ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα.

Η ανακοίνωση του γηροκομείου στη Νέα Μάκρη
Ανακοίνωση εξέδωσε η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων μας «ΕΥ ΖΗΝ» στην οποία εντοπίστηκαν τουλάχιστον 12 κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων μας «ΕΥ ΖΗΝ», λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως από το 2006 έως σήμερα ως «Πρότυπο Κέντρο Φροντίδας» και παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες διαμονής και διαβίωσης σε συνανθρώπους μας τρίτης ηλικίας, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Στην παρούσα πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο συγκυρία που δυστυχώς εμφανίστηκε στη ζωή όλων μας, η Μονάδα μας με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης απέναντι τόσο στην ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, όσο και στο προσωπικό και τους συνεργάτες ιατρούς της όλων των ειδικοτήτων που φροντίζουν τούς φιλοξενούμενούς μας, εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή ένα προς ένα υποχρεωτικά όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας, ακολουθώντας με προσήλωση και αυστηρότητα τις οδηγίες και συστάσεις των αρμόδιων αρχών. Τηρούσαμε όλα τα μέτρα ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου πριν καν την επίσημη ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Πολιτεία. Παράλληλα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η διοίκηση της Μονάδας μας βρισκόταν από την πρώτη στιγμή και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για τον τρόπο αντιμετώπισης μη ειδικών συμπτωμάτων, που ειδικά στις ευαίσθητες αυτές ομάδες των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας δύνανται να έχουν ποικίλες αιτιολογίες, και ακολουθεί ευλαβικά τις δικές τους εντολές και οδηγίες με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των φιλοξενούμενων, και του προσωπικού της.

Στον αγώνα μας αυτό έναντι του αόρατου εχθρού, θα θέλαμε και με την παρούσα να ευχαριστήσουμε το προσωπικό μας, τους ιατρούς- συνεργάτες μας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και με αυταπάρνηση παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, αλλά και τις οικογένειες των φιλοξενουμένων μας, για τη συνεργασία τους και την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύουν. Αυτή η άριστη σχέση συνεργασίας μάς δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να μοχθούμε όπως καλύτερα γνωρίζουμε για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2020

Εκ μέρους της διοίκησης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων»

Χαρδαλιάς από Ξάνθη: Μείνετε σπίτι, υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο
Κάλεσμα στους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στο σπίτι για να προφυλαχθούν, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης μετά το κρούσμα κορονοϊού σε μικρό παιδί από τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό.

«Αυτό που ζητάω είναι να μείνουν όλοι σπίτι. Υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, δεν χρειαζόμαστε νέες εστίες» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι συνολικά συγκεντρώθηκαν 435 δείγματα μέσα στον οικισμό στο Δροσερό, προσθέτοντας ότι «αντιπροσωπευτικότητα υπάρχει σε όλα τα δείγματα».

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι για τη δημόσια υγεία, δεν είναι καιρός για θεωρίες συνωμοσίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια δεν πρέπει να αφήνουμε την εξάπλωση του ιού», σημείωσε.

Το βρέφος ηλικίας 15 μηνών βρίσκεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και έχει υποκείμενα νοσήματα, κάτι το οποίο επιδεινώνει αρκετά την κατάσταση της υγείας του. Την ίδια ώρα άλλα δύο βρέφη 3,5 και 9 μηνών τα οποία, αρχικά, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο «Ιπποκράτειο», εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και συνεχίζουν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμώξεων.

Back to top button