ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν κοιμάσαι στις 22:00 κάθε βράδυ, δες τι αλλάζει στο σώμα και την υγεία σου

Γιατί ο ύπνος στις 22:00 είναι ιδανικός για το σώμα

Advertisement

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε συνηθίσει τον ύπνο αργά τη νύχτα, ωστόσο, το να κοιμάσαι από τις 10 μ.μ. μπορεί να φέρει πραγματικά θεαματικές αλλαγές στο σώμα και την υγεία σου.

Ο οργανισμός μας λειτουργεί με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό, έναν «βιολογικό ρολόι» που επηρεάζεται από το φως και το σκοτάδι.

Ο βαθύς ύπνος ξεκινά πριν τα μεσάνυχτα

Ο πιο ποιοτικός και αναζωογονητικός ύπνος συμβαίνει μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ. Αν κοιμάσαι σε αυτή τη διάρκεια, πετυχαίνεις το μέγιστο της φυσικής αποκατάστασης του σώματός σου. Οι φάσεις του ύπνου (REM και non-REM) λειτουργούν κυκλικά και η σωστή ώρα ύπνου σε βοηθά να κλείσεις πλήρεις κύκλους ξεκούρασης.

Λιγότερο στρες και καλύτερη ψυχική διάθεση

Ο επαρκής και βαθύς ύπνος μειώνει σημαντικά την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν κοιμάσαι νωρίτερα, το σώμα σου προλαβαίνει να μπει σε φάση αποκατάστασης χωρίς να πιεστεί από εξωτερικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα; Ξυπνάς πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Advertisement

Ο οργανισμός αυτοθεραπεύεται καλύτερα

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα εκκρίνει αυξητικές ορμόνες, οι οποίες βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών, τη βελτίωση του μεταβολισμού και την κυτταρική ανανέωση. Αν είσαι αθλητικός τύπος ή θέλεις να διατηρήσεις την ενέργειά σου στα ύψη, ο ύπνος στις 22:00 είναι game changer.

Μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών

Έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος πριν τα μεσάνυχτα σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης. Ο επαρκής βαθύς ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην καλύτερη αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις.

Το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν καλύτερα την ημέρα

Ο ύπνος από νωρίς σημαίνει και πιο ποιοτική εγρήγορση την επόμενη μέρα. Όχι μόνο είσαι πιο αποδοτικός, αλλά βελτιώνεται και η μνήμη, η συγκέντρωση και η συναισθηματική σου σταθερότητα.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις ώρα ύπνου;

Αν συνεχώς νιώθεις κουρασμένος, στρεσαρισμένος ή ευάλωτος σε ιώσεις, ίσως το σώμα σου να σου «φωνάζει» ότι χρειάζεται πιο νωρίς ύπνο. Δοκίμασε για μια εβδομάδα να κοιμάσαι στις 22:00 και παρατήρησε τις διαφορές. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θέλεις να επιστρέψεις στο ξενύχτι ποτέ ξανά.

Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button