ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας παρόμοιος με τον δικό μας – Τι λένε οι επιστήμονες;

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν μακρινό γαλαξία με σχήμα δίσκου που έχει εκπληκτικά παρόμοια χαρακτηριστικά με τον δικό μας Γαλαξία και θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται αυτοί.

Σύμφωνα με το CNN, ο γαλαξίας, ο οποίος ονομάστηκε REBELS-25, είναι πολύ πιο «οργανωμένος» απ’ ό,τι υποδεικνύει η υπάρχουσα επιστήμη, για την ηλικία του, σύμφωνα με την έρευνα με επικεφαλής αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία.

Ο REBELS-25 είναι πολύ νεότερος από τον δικό μας γαλαξία, αλλά ήδη μοιράζεται την περιστροφή και τη δομή του δικού μας, αντί να εμφανίζεται χαοτικός όπως άλλοι πρώιμοι γαλαξίες, ανέφεραν οι ερευνητές σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Χορηγούμενο

«Σύμφωνα με την κατανόησή μας για τον σχηματισμό των γαλαξιών, περιμένουμε οι περισσότεροι πρώιμοι γαλαξίες να είναι μικροί και να μοιάζουν ακατάστατοι», δήλωσε στην ανακοίνωση η Jacqueline Hodge, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Leiden και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι πρώιμοι γαλαξίες τείνουν να ενώνονται μεταξύ τους και να αναπτύσσουν πιο ομαλά σχήματα με απίστευτα αργό ρυθμό, με τον Γαλαξία μας να χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτύξει τακτοποιημένες δομές, είπαν οι ερευνητές.

Χορηγούμενο

«Το φως που φτάνει στη Γη από τον REBELS-25 προβλήθηκε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα για να έχει γίνει τόσο τακτοποιημένος», είπαν.

«Βλέποντας έναν γαλαξία που έχει τέτοιες ομοιότητες με τον δικό μας Γαλαξία, που κυριαρχείται έντονα από το φαινόμενο της περιστροφής, αμφισβητούμε την κατανόησή μας για το πόσο γρήγορα οι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν εξελίσσονται στους τακτοποιημένους γαλαξίες του σημερινού σύμπαντος”, ανέφερε στην ανακοίνωση η Lucie Rowland, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leiden και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Είναι «λίγο ασυνήθιστος», αλλά «δεν είναι και επαναστατικός»

Η περιστροφή και η δομή του γαλαξία παρατηρήθηκαν με το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη βόρεια Χιλή.

Η ομάδα βρήκε επίσης δεδομένα που δείχνουν ακόμη πιο ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά, όπως σπειροειδείς βραχίονες, και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουν αν όντως υπάρχουν.


«Η εύρεση περαιτέρω ενδείξεων για πιο εξελιγμένες δομές θα ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, καθώς θα ήταν ο πιο μακρινός γαλαξίας με τέτοιες δομές που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε η Rowland.

Ο Andrew Blain, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Leicester, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι ο REBELS-25 είναι «λίγο ασυνήθιστος», αλλά «δεν είναι και επαναστατικός».

Ο Blain υπογράμμισε τον ρόλο του ALMA στην εύρεση ενός πραγματικού παραδείγματος ενός είδους γαλαξία που προηγουμένως είχε παρουσιαστεί μόνο σε προσομοιώσεις.

«Χωρίς το ALMA, δεν υπήρχε η δυνατότητα εντοπισμού ενός τέτοιου παραδείγματος – τόσο επειδή τα μεμονωμένα παραδείγματα θα ήταν πολύ αμυδρά για να εντοπιστούν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, όσο και επειδή δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναζήτησης ενός αρκετά μεγάλου δείγματος υποψηφίων”, δήλωσε στο CNN. «Το ALMA αποκαλύπτει επίσης λεπτομέρειες ακριβέστερες από τα παλαιότερα τηλεσκόπια».

Χρειάζονται και άλλες έρευνες

Ο Blain δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού οι επιστήμονες αλλάξουν την αντίληψή τους για τον σχηματισμό των γαλαξιών.


«Ένα ερώτημα θα ήταν αν είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο ή αν κάθε γαλαξίας περνάει από μια τέτοια φάση», είπε. «Αν είναι συχνές, τότε τα μοντέλα θα πρέπει να τροποποιηθούν».

Ο Dave Clements, ερευνητής αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «είναι μεγάλη έκπληξη» η εύρεση ενός γαλαξία όπως ο REBELS-25.

«Το σύμπαν εκείνης της εποχής πιστεύεται ότι ήταν πολύ πιο χαοτικό, με τις αλληλεπιδράσεις και τις συγχωνεύσεις γαλαξιών να αναμένεται να διαταράξουν τη σχετικά εύθραυστη δομή ενός «δίσκου». Και όμως, με αυτό μοιάζει ο REBELS-25», δήλωσε στο CNN.


«Είναι απλώς ένας πολύ ασυνήθιστος γαλαξίας, που έζησε μια απροσδόκητα ήσυχη ζωή μέχρι τη στιγμή που τον βλέπουμε, ή μήπως αυτές οι παρατηρήσεις μας λένε ότι τα πρώτα στάδια του σχηματισμού των γαλαξιών δεν λειτουργούν όπως νομίζουμε; Σε αυτό το σημείο δεν ξέρουμε ακόμη».

Η έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη ως preprint (μια επιστημονική εργασία που δεν έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους), έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.




Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button