COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Ανακοίνωση – Κόλαφος από την ΕΕΔΑ: Καταγγέλλεται παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών!

Μια πραγματική ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου* (ΕΕΔΑ) για τις Ανεξάρτητες Αρχές και την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών!

Η δήλωση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ στις 16 Νοεμβρίου, αναφέρεται σε ζητήματα διασφάλισης της θεσμικής ακεραιότητας των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών και σεβασμού του καθεστώτος αυξημένων εγγυήσεων των μελών τους.

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας των Ανεξαρτήτων Αρχών από το Κράτος είναι βασική επιταγή ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, όπου οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν φυσικό σύμμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική δήλωση και συμπληρώνει σε άλλο σημείο:

«Σήμερα η ΕΕΔΑ διαπιστώνει σοβαρά ζητήματα ως προς την ορθή, δημοκρατική και
απρόσκοπτη συγκρότηση και λειτουργία ορισμένων Ανεξαρτήτων Αρχών σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει το κανονιστικό και ρυθμιστικό τους πλαίσιο (Σύνταγμα ή/και εφαρμοστικοί
νόμοι)».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην ΑΔΑΕ και την επίθεση που δέχεται τόσο η Αρχή, όσο και ο επικεφαλής της, Χρήστος Ράμμος, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει τις καταγγελίες του Προέδρου της ΑΔΑΕ «ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για ‘αυξανόμενες πιέσεις’ προς την ΑΔΑΕ κατά τη διεξαγωγή των ερευνών σχετικά με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Μάλιστα, ο κ.Ράμος στη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου, ήταν παρών και ενημέρωσε τα μέλη της ΕΕΔΑ «για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κατά την άσκηση των καθηκόντων του τον τελευταίο καιρό. Κατήγγειλε προσπάθειες παρεμπόδισης της εκτέλεσης ελέγχων από την Αρχή στις εγκαταστάσεις παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κρατικών υπηρεσιών, δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές εις βάρος του από επίσημα όργανα του Κράτους, τη μη νόμιμη επιλογή Μελών της ΑΔΑΕ λόγω έλλειψης της απαραίτητης συνταγματικής πλειοψηφίας καθώς και την κλήση σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Αρχής για τις απόψεις τους και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Όλα τα ανωτέρω συντελούν στη δημιουργία ενός ‘καταθλιπτικού, τοξικού κλίματος’ εντός του οποίου καλείται το προσωπικό της Αρχής να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του».

Ολόκληρη η δήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Ξανθόπουλος: «H κυβέρνηση Μητσοτάκη κουρελιάζει τους θεσμούς και υπονομεύει την δημοκρατική λειτουργία του κράτους δικαίου»

Δήλωση για το μείζον αυτό θέμα, έκανε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Αναλυτικά:
H κυβέρνηση Μητσοτάκη κουρελιάζει τους θεσμούς και υπονομεύει την δημοκρατική λειτουργία του κράτους δικαίου-Για παρεμπόδιση του έργου της ΑΔΑΕ στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών την εγκαλεί η ΕΕΔΑ- Να είναι σίγουρη ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου(ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και o Εθνικός Θεσμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με μια ανακοίνωση-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την εγκαλεί για αντιδημοκρατικές, αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ) κατά την διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα η ΕΕΔΑ, διαπιστώνει σοβαρά ζητήματα ως προς την ορθή, δημοκρατική και απρόσκοπτη συγκρότηση και λειτουργία ορισμένων Ανεξαρτήτων Αρχών, εκφράζει την ανησυχία της για την σπουδή επιλογής νέων μελών της ΑΔΑΕ η οποία απέκλεισε την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων και τονίζει ότι ο ορισμός νέων Μελών με πλειοψηφία μικρότερη της απαιτούμενης από το άρθρο 101Α του Συντάγματος είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτος.

Αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χ. Ράμμος, ενημέρωσε τα Μέλη της ΕΕΔΑ για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κατά την άσκηση των καθηκόντων του τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα “κατήγγειλε προσπάθειες παρεμπόδισης της εκτέλεσης ελέγχων από την Αρχή στις εγκαταστάσεις παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κρατικών υπηρεσιών, δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές εις βάρος του από επίσημα όργανα του Κράτους, τη μη νόμιμη επιλογή Μελών της ΑΔΑΕ λόγω έλλειψης της απαραίτητης συνταγματικής πλειοψηφίας καθώς και την κλήση σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Αρχής για τις απόψεις τους και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Όλα τα ανωτέρω συντελούν στη δημιουργία ενός «καταθλιπτικού, τοξικού κλίματος» εντός του οποίου καλείται το προσωπικό της Αρχής να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του. Η ΕΕΔΑ τονίζει ότι η απρόσκοπτη και χωρίς παρεμβάσεις λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και η διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Μελών τους συνιστά απαράβατο κανόνα για την ομαλή λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου. Τα Μέλη Ανεξαρτήτων Αρχών δεν πρέπει να διώκονται ποινικά για την εκτέλεση των καθηκόντων τους”.

Είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης του, βαρύνεται και με το σκάνδαλο της ευθείας παρέμβασης στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Η θεσμική εκτροπή, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, καλά κρατεί. Με την αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά της πλήττει το κράτος δικαίου και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Να είναι σίγουρη όμως ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Back to top button