Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία εγείρονται μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ανάλυση Financial Times: Έχει εγκαταλείψει ήδη ο Τραμπ την Ουκρανία; -Η μετατόπιση θέσεων μετά την επικοινωνία με τον Πούτιν
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συνομιλία αυτή φανερώνει μια σαφή απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από ενεργό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την ειρήνευση στην περιοχή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υιοθετεί μια στάση αποστασιοποίησης που παραπέμπει περισσότερο σε ρόλο θεατή παρά διαμορφωτή των εξελίξεων.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως, μετά την επικοινωνία με το Κρεμλίνο, οι μέχρι πρότινος διακηρύξεις του Τραμπ περί άμεσης ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης ενδέχεται να αποδειχθούν απλώς ρητορικά σχήματα. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν άσκησε πιέσεις προς τη ρωσική πλευρά, ούτε πρότεινε νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα άφησε να εννοηθεί ότι Ουάσινγκτον αποσύρεται από την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, επιτρέποντας σε Κίεβο και Μόσχα να αναζητήσουν μόνοι τους λύσεις.
Παρά το θετικό κλίμα που φέρεται να επικράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης –γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο από ρωσικές πηγές όσο και από δηλώσεις του συμβούλου του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ–, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην αναμενόμενη μελλοντική αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η ουκρανική πλευρά εξέλαβε αυτή τη στάση ως ένδειξη εγκατάλειψης, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι φέρεται να ανησυχεί για τις συνέπειες μιας πιθανής αδιαφορίας της Ουάσινγκτον.
Οι Financial Times τονίζουν ότι η Ευρώπη είχε εκφράσει φόβους για μια τέτοια εξέλιξη: πως δηλαδή η φιλική διάθεση του Τραμπ προς τον Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με τη Μόσχα εις βάρος της Ουκρανίας. Ανησυχίες ενίσχυσαν περαιτέρω οι δηλώσεις του Τραμπ περί ενδιαφέροντος του Βατικανού για διαμεσολάβηση, αλλά και η αποδοχή, χωρίς περαιτέρω διαβούλευση, ενός “μνημονίου” ειρηνευτικής φύσεως εκ μέρους της ρωσικής πλευράς — πρόταση για την οποία το Κίεβο δηλώνει άγνοια.
Κατά την επακόλουθη τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Ζελένσκι, επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το Axios, η πρόθεση της Ουάσινγκτον να μην επιβάλει νέες πιέσεις στο Κρεμλίνο, ακόμη και εν όψει μελλοντικών διαπραγματεύσεων.
Η αλλαγή στάσης του Τραμπ από την προηγούμενη εβδομάδα –όπου υποστήριζε σκληρότερες κυρώσεις– είναι αξιοσημείωτη. Όπως παρατηρεί ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Στίβεν Πάιφερ, η τηλεφωνική επικοινωνία αποτέλεσε «νίκη για τον Πούτιν», αφού κατέστη σαφές πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να επιβάλουν επιπρόσθετες κυρώσεις ούτε να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός.
Ανάλυση Financial Times: Έχει εγκαταλείψει ήδη ο Τραμπ την Ουκρανία; -Η μετατόπιση θέσεων μετά την επικοινωνία με τον Πούτιν
Το περιβόητο «μνημόνιο» που προτάθηκε αιφνιδίασε την ουκρανική κυβέρνηση. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στους FT πως αγνοούν τόσο το περιεχόμενο όσο και τη χρησιμότητά του. Ο ίδιος ο Ζελένσκι φέρεται να μη γνώριζε την ύπαρξή του.
Η σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ από την ενεργή συμμετοχή στην κρίση προαναγγέλθηκε μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς. Η χαρακτηριστική δήλωση του τελευταίου ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας» συνοψίζει την επικρατούσα νέα αμερικανική προσέγγιση.
Ο ίδιος ο Τραμπ, εξάλλου, έχει δηλώσει ότι αν οι προσπάθειες για ειρήνευση αποτύχουν, «θα αποχωρήσει αφήνοντας τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν», χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση «ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Η ανάλυση των Financial Times καταλήγει με την εκτίμηση ότι ο Τραμπ σταδιακά απομακρύνεται από το ρόλο του ειρηνοποιού, υιοθετώντας μια πολιτική προσέγγισης με το Κρεμλίνο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την απομόνωση της Ουκρανίας στον αγώνα της.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα