COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανατριχιαστικές προβλέψεις από τους επιστήμονες: Έρχεται τρίτο κύμα κορωνοϊού, πολύ πιό επώδυνο!


Κι ενώ ζούμε τον εφιάλτη του δεύτερου κύματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται εντός διμήνου και εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερο από το δεύτερο.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι «έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα».

Η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.

Σαρηγιάννης: Θα υπάρξει τρίτο κύμα κορωνοϊού και θα είναι πιο δύσκολο
Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα κορωνοιού, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε καθηγητής θα υπάρξει συνέχεια του κύματος της πανδημίας στη χώρα στο οποίο βρισκόμαστε, προφανώς και ίσως άμεσα θα δούμε αναχαίτιση του αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα.

Στην πραγματικότητα το τρίτο κύμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο, δήλωσε ο καθηγητής θέτοντας ως παράδειγμα δυσκολίας το πώς θα γίνει η διαχείριση του κύματος αυτού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σαφώς, εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να δούμε χειρότερους δείκτες σε κρούσματα, διασωλώσεις και θανάτους επομένως η στάση μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί εν τέλει ένα τρίτο κύμα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως κατά την γνώμη του κου Σαρηγιάννη δεν είναι απίθανη παράταση του lockdown η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 3 εβδομάδες.

Νίκος Σύψας: «Ενδεχόμενη άρση κάποιων μέτρων τα Χριστούγεννα»

Νίκος Σύψας: «Ενδεχόμενη άρση κάποιων μέτρων τα Χριστούγεννα»
Απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων στο τέλος του Νοεμβρίου, όπως αρχικώς είχε προαναγγελθεί, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Επισήμανε ότι για να υπάρξει χαλάρωση θα πρέπει τα κρούσματα τα πέσουν σε τριψήφια νούμερα και να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας είπε: «Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%».

Σε σχετική ερώτηση για την άρση των αυστηρών μέτρων, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Κατ’ αρχάς την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα. Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω».

Κυλιόμενα lockdown
Ο ίδιος εκτίμησε ότι έως την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, που –όπως αποκάλυψε- είναι στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία. Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο και θα είναι αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown. Έτσι θεωρώ πως θα πάμε ως την άνοιξη», είπε.

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα μετά από έναν μήνα οπότε θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί οι πολίτες. Πρόσθεσε ότι τον χειμώνα του 2021 αναμένεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, «που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος».

Back to top button