COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Ανατριχιαστική καταγγελία για «ξυλοδαρμούς παιδιών» στην Κιβωτό του Κόσμου! Τι απαντάει η διευθύντρια της δομής;

Ανατριχίλα έχουν προκαλέσει οι «σκιές» ξυλοδαρμού σε βάρος τριών ανήλικων παιδιών στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου, του πατρός Αντωνίου, στο Διμήνι Βόλου.

Ολα άρχισαν από την καταγγελία που έκανε στην Ασφάλεια Βόλου, και την οποία γνωστοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στα social media, ο Χρόνης Χλίτσιος, αθλητής καταδύσεων, που συνεργαζόταν με την Κιβωτό.

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην Ασφάλεια και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού, που έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού από στέλεχος που είχε έρθει από την Αθήνα, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά» ανέφερε αρχικά στο προφίλ του στο facebook και συνέχισε: «Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε οκτώ μήνες που εμπλέκετε ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν».

Ο Χρόνης Χλίτσιος

Οπως υποστήριξε, την Πέμπτη είχε παρουσιαστεί στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεται να καταγγείλει το γεγονός και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι απολύθηκε. «Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες, αυτό που με προσδιορίζει σαν άτομο είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά ως υπάλληλος» κατέληξε στην ανάρτησή του.

Η καταγγελία αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Κιβωτού του Κόσμου, που με δελτίο Τύπου θέλησε να ρίξει «φως» στην υπόθεση.

«Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της δομής του Βόλου τρεις έφηβοι, συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας, που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της δομής). Δύο ημέρες αργότερα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της δομής, συντάχθηκε επιστολή προς τη διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι» αναφέρεται αρχικά στο δελτίο Τύπου και συμπληρώνεται:

«Κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί. Αμεσα ελήφθη μέριμνα, ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος να μην έρχεται σε επικοινωνία με ανηλίκους και ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί».

Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως, παρά τη συλλογική ενέργεια που διενεργήθηκε με γνώμονα το καλό των παιδιών, αλγεινή εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι ο κ. Χλίτσιος ως παιδαγωγός δεν αρκέστηκε στην καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά έσπευσε να αναρτήσει το περιστατικό στο facebook, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις, προσβάλλοντας όχι μόνο τους συναδέλφους του παιδαγωγούς, αλλά και τον φορέα της Κιβωτού.

«Κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης. Είναι εξόχως προφανές ότι η αναφορά αυτή ουδόλως αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων, αλλά στην αυτοπροβολή του καταγγέλλοντος και στην προώθηση ιδιοτελών στόχων. Ο κ. Χλίτσιος επιχειρεί να συνδέσει την καταγγελία με τη λύση της συνεργασίας με την Κιβωτό, ενώ το αληθές είναι ότι η διοίκηση είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς (μάλιστα, στην τελευταία επίσημη αξιολόγησή του είχαν συζητηθεί και οι λόγοι), κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του. Συνεπώς, η καταγγελία ουδόλως συνδέεται με την απόλυσή του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο δελτίο Τύπου η δομή και καταλήγει:

«Είναι αυτονόητο πως και η παραμικρή υποψία για την ύπαρξη βίας σε δομή παιδικής προστασίας της Κιβωτού χρήζει άμεσης διερευνήσεως. Ολοι οι παιδαγωγοί και τα μέλη καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον κατά ανηλίκου. Εχουμε το χρέος να προστατέψουμε τα παιδιά μας, για τα οποία ο καθένας από εμάς ξεχωριστά δίνει καθημερινά αποθέματα της ψυχής του».

Έλληνες και ξένοι επώνυμοι έχουν αγκαλιάσει το έργο του καλύτερου Ευρωπαίου πολίτη για το 2018
Με την καθοδήγηση του πατέρα Αντωνίου η Κιβωτός του Κόσμου φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά, τις μητέρες και τις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη τα τελευταία 23 χρόνια.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαθέτει δώδεκα σπίτια ολοήμερης φιλοξενίας παιδιών, όπου διαμένουν 250 παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής και ανάθεσης της επιμέλειας σε Αθήνα, Ηπειρο, Βόλο, Καλαμάτα και Χίο. Στηρίζει μονογονεϊκές οικογένειες, άπορες, παραμελημένα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωσή τους. Αποβλέπει κυρίως στη θεραπεία του τραύματος της παιδικής ψυχής, και όχι μόνο σε στέγη, τροφή και εκπαίδευσή τους. Το κέντρο ημέρας της Αθήνας εξυπηρετεί 310 οικογένειες, 400 παιδιά, παρέχοντας σίτιση, οικονομική ενίσχυση, περίθαλψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατέρα Αντώνιο

Με οδηγό την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την πίστη στον Χριστό, ο πατέρας Αντώνιος το 2018 βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ως ο καλύτερος Ευρωπαίος πολίτης. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «δημοκρατία» είχε δηλώσει πως η δουλειά του είναι να θεραπεύει την πληγή του παιδιού, ώστε όταν βγει έξω, να κάνει μια όμορφη και σωστή οικογένεια: «Γιατί ένα τραυματισμένο παιδί, όταν ενηλικιωθεί, θα τραυματίσει και άλλους έξω. Η προσφορά της Κιβωτού έγκειται στο ότι παιδιά που δεν θα άνοιγε εύκολα κάποιος την πόρτα του να τα πάρει, γιατί είναι όλα έφηβοι, μεγάλα παιδιά, δεν λέω για τα μικρά παιδιά, που λειτουργεί ο θεσμός της αναδοχής, εμείς τα φροντίζουμε, τους δείχνουμε τον δρόμο προς την επαγγελματική αποκατάσταση, τους λέμε ότι έχουν χώρο για να ανήκουν».

Η Μελίνα Ασλανίδου με τον πατέρα Αντώνιο

Σε ερώτηση πώς νιώθει που είναι πατέρας τόσων παιδιών, πέραν του δικού του γιου, είχε απαντήσει: «Νιώθω μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη, αλλά και χαρά μεγάλη. Κάθε ημέρα βλέπω τα παιδιά να εξελίσσονται, να θεραπεύονται, αλλά θέλει πίστη. Και εμείς την έχουμε». Τότε είχε αναφερθεί και στη δυσκολία επούλωσης των τραυμάτων τους. «Για να σβήσει ένα τραυματικό γεγονός σε ένα ζώο, σύμφωνα με έρευνες, απαιτούνται τουλάχιστον 30 θετικά γεγονότα. Σκεφτείτε την ψυχή ενός παιδιού. Μιλάμε για τραυματισμένα παιδιά, που πρέπει να επουλώσουμε πληγές για να μπορούν να κοιτάξουν το μέλλον στα μάτια. Να βγουν ως ώριμοι συναισθηματικά ενήλικες, να μην αφήσουν συναισθηματικές αναπηρίες και στα δικά τους παιδιά. Η Κιβωτός του Κόσμου σφυρηλατεί ώριμους ενήλικες. Μία σφυριά δίνουμε, μία σφυριά παίρνουμε, αλλά στο τέλος πάντα νικά ο διάλογος αγάπης. Μέλημά μας είναι τα παιδιά να νιώσουν την παιδική τους ηλικία για να αγαπήσουν τη ζωή. Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή» είχε πει. Το έργο του πατέρα Αντωνίου έχουν «αγκαλιάσει» αμέτρητοι εγχώριοι και ξένοι επώνυμοι, που μάλιστα έχουν στηρίξει έμπρακτα την Κιβωτό του Κόσμου και τον τεράστιο αγώνα που αυτή δίνει.

Back to top button