COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεκδιήγητος ο Στόλτενμπεργκ: Μετά τη φτωχοποίηση των Ευρωπαίων ζητάει από τις χώρες του NATO να στείλουν κι άλλα όπλα στον Ζελένσκι!


Μετά τη φτωχοποίηση των Ευρωπαίων ο ανεκδιήγητος Στόλτενμπεργκ ζητάει από τις χώρες του NATO να στείλουν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία!

Η αποστολή ενισχύσεων του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου η Ουκρανία έχει περάσει στην αντεπίθεση, δείχνει ότι η Μόσχα πληρώνει «τεράστιο τίμημα» για την επιθετικότητά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία είναι τεράστιος και, δυστυχώς, ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν ανέφερε ότι θα στείλει ακόμη περισσότερους: αυτό είναι ένα τεράστιο τίμημα για τη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με βάση τα πλάνα που μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τεθωρακισμένα οχήματα και κανόνια έχουν σταλεί στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κατοχικών αρχών, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ότι «σκληρές μάχες» διεξάγονται γύρω από την πόλη Μπαλάκλια, την οποία το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε.

Ο Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του προέτρεψε τους Συμμάχους να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με χειμωνιάτικο εξοπλισμό, όπως ρούχα, σκηνές και γεννήτριες, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να συνεχίσουν να μάχονται όταν θα ψυχράνει ο καιρός. Τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέφτει κάτω από το μηδέν. Δεν είναι ασυνήθιστο ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και στους -15 βαθμούς Κελσίου.

«Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι σκληρός και επομένως χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε (τους Ουκρανούς) με όπλα και πυρομαχικά αλλά και με χειμωνιάτικες στολές, σκηνές, γεννήτριες και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον χειμώνα», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης τους συμμάχους να εντείνουν την αμυντική παραγωγή τους και να κάνουν απογραφή των αποθεμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο. «Είμαστε σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία, με τις πρωτεύουσες (…) για να εξασφαλίσουμε ότι εντείνουμε την παραγωγή, ότι αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτό γίνεται και για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις δυνατότητες για να αποτρέψουμε (επιθετικές ενέργειες) και να αμυνθούμε», πρόσθεσε.

Συνάντηση με Μπλίνκεν
«Ο πρόεδρος Πούτιν πίστευε ότι μπορεί να διαιρέσει και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Συμμαχία είναι ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και καλύτερα τροφοδοτούμενη από ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι η πίεση επί των ενεργειακών προμηθειών και η αύξηση του κόστους διαβίωσης «θα θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε μετριέται σε χρήμα, ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί μετριέται σε ζωές, ζωές που χάνονται κάθε μέρα», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στην Πολωνία ότι έχει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα αναλάβει αποφασιστική δράση «για να απαλλαγεί από το κεφαλοκλείδωμα που έχει επιβάλει η Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της προμήθειας ενεργειακών πόρων. Το να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην Ρωσία για την Ουκρανία έχει κόστος, αλλά το κόστος της αδράνειας, αν δεν κάνουμε τίποτε, αν το αφήσουμε αυτό να προχωρήσει, θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Back to top button