COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί είναι ανεβασμένοι στα «κάγκελα» οι αγρότες; – Οι λόγοι που ξεσηκώθηκαν και το πάρτι αισχροκέρδειας

Ποια η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων, ειδικά για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου που πριν μερικούς μήνες πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες; Τι διεκδικούν σήμερα και τι λέει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει ταύτιση των αιτημάτων σας με τους Ευρωπαίους συναδέλφους σας που βρίσκονται στον δρόμο αυτήν την περίοδο, ρωτώ τον Άρη Πολυγένη, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Ο εκπρόσωπος του μπλόκου της πολύπαθης Καρδίτσας απαντά στο NEWS 24/7 πως «σε όλη την Ευρώπη οι αγρότες διεκδικούν μείωση του τεράστιου χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι του σούπερ μάρκετ και την τιμή που πουλάει ο αγρότης στον εμποροβιομήχανο».

Όπως μου εξηγεί κατά την επαφή μας, «είναι απαράδεκτο η τιμή να σκαρφαλώνει 8 και 10 φορές επάνω, ο λαός να αγοράζει πανάκριβα και εμείς να μην μπορούμε να ζήσουμε. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις “νίπτουν τας χείρας” και μας λένε ότι οι εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που διεκδικούμε, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε, αλλά και ο κόσμος να αγοράζει φθηνότερα “νοθεύουν τον ανταγωνισμό”. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι βιομήχανοι του ρεύματος έχουν εγγυημένη τιμή στην κιλοβατώρα που συνεχώς σκαρφαλώνει, το ίδιο και οι κατασκευαστικοί όμιλοι που λυμαίνονται τα διόδια».

Ποια η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων, ειδικά για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου που πριν μερικούς μήνες πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες; Τι διεκδικούν σήμερα; Πλήρη αποζημίωση των απωλειών που είχαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» και έργα που θα τους επιτρέψουν να γυρίσουν στα σπίτια και τα χωράφια τους είναι η απάντηση. Όμως, όπως καταγγέλλει ο Άρης Πολυγένης: «Οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν έτη φωτός από την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος».

Οι διαδηλώσεις

Στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, οι αγρότες κέρδισαν την πρώτη τους μάχη καθώς οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν έως το 2025 την επιβολή των κανόνων που θα τους ανάγκαζαν να δεσμεύσουν τη γη τους προκειμένου να ενθαρρύνουν την βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε κάτω από την πίεση που βιώνει η αγροτική κοινότητα», δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είχαμε μια σειρά από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και υπήρξε σαφής αρνητική επίδραση στην παραγωγή, στα έσοδα και φυσικά μειωμένο εισόδημα για τους αγρότες».

“ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΤΙΜΗ ΝΑ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΙ 8 ΚΑΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ, Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.”

Έχει σημασία να ειπωθεί ότι βάσει των νέων κανόνων, οι αγρότες υποχρεούνταν να διατηρήσουν το 4% της καλλιεργήσιμης γης τους σε καθεστώς αγρανάπαυσης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε καλλιέργειες- στο 7% της γης- όπως το τριφύλλι.

Έπεται συνέχεια των κινητοποιήσεων

Η ανακοίνωση ήρθε στιγμές μετά την είσοδο των Γάλλων αγροτών στα νότια του Παρισιού, σχολίαζε ο βρετανικός Guardian, σημειώνοντας ότι οι Γάλλοι αγρότες κατάφεραν να σπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα, αψηφώντας έτσι τις προειδοποιήσεις του Γάλλου υπ. Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε τον αποκλεισμό αεροδρομίων ή της αγοράς «Rungis», της μεγαλύτερης αγοράς φρέσκων τροφίμων στην Ευρώπη, από τους διαμαρτυρόμενους.

Η απόφαση της Κομισιόν φυσικά δεν καθησυχάζει τους αγρότες, αφού συνεχίζουν να προβληματίζονται τόσο για το υψηλό κόστος της γης και την πίεση που δέχονται από τα σούπερ μάρκετ να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμές κόστους, όσο και για το πακέτο των νέων «πράσινων» κανόνων της ΕΕ.

ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα κονβόι των τρακτέρ δεν εμφανίστηκαν μόνο στους Γαλλικούς δρόμους ( όπου σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι των περιοχών υποδέχονταν τους αγρότες με επευφημίες και χειροκροτήματα όπως στην Οξιτανία) αλλά και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία οι αγρότες συνέχισαν την διαμαρτυρία τους απέναντι σε πολιτικές που όπως λένε καταδικάζουν τα ντόπια προϊόντα να μένουν αδιάθετα, αφού αυτά κοστολογούνται περισσότερο από άλλα που παράγονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, την ίδια ώρα που καταργούνται μέτρα ελάφρυνσης όπως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου.

Back to top button