COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχεί ο Μητσοτάκης για τους Τούρκους και προσφεύγει στον Τραμπ. 4 Δεκεμβρίου συνάντηση στο Λονδίνο, 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου


Σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ανήσυχος από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Τουρκίας, με τις οποίες ο Ερντογάν αμφισβητεί, ευθέως στην πράξη τα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος. Γι αυτό προσφεύγει στη βοήθεια των ΗΠΑ και έχει σκοπό να αναδείξει το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας, αφενός μεν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και αφετέρου σε επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου του 2020. Η ανησυχία του Πρωθυπουργού γίνεται ακόμη πιό έντονη από το γεγονός ότι οι Τουρκικές κινήσεις δεν είναι μεμονωμένες, ούτε σπασμωδικές, αλλά εντάσσονται στην εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου, τα επόμενα βήματα του οποίου είναι απολύτως προβλέψιμα και ορατά.

Προς την ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματών, που συνεργάζονται με το europost.gr και επιμένουν ότι η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, με την οποία έδωσε πλήρεις συντεταγμένες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να ακολουθήσει αμέσως μετά η μονομερής ανακήρυξη από την Τουρκία της δικής της ΑΟΖ.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ερντογάν είναι ότι δεν κρύβει την επιθετικότητά του και το κυριότερο, ανακοινώνει εκ των προτέρων τις στρατηγικές και τακτικές κινήσεις που θα ακολουθήσει.

Αυτό έκανε ο Τούρκος ηγέτης και με την εισβολή των στρατευμάτων του στη Συρία! Εβδομάδες πριν εισβάλλουν οι μεραρχίες του μέσα στα Τουρκο-συριακά σύνορα, ο ίδιος, είχε ανέβει στο επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και είχε προαναγγείλει όλη την επιχείρηση της εισβολής, δείχνοντας μάλιστα και έναν χάρτη που είχε μαζί του, για το πως επρόκειτο να κινηθούν τα Τουρκικά στρατεύματα μέσα στο έδαφος της Β. Συρίας, για να εκδιώξουν τους Κουρδικούς πληθυσμούς!

Επιπλέον, η Αθήνα έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από την συμφωνία του Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό-«ανδρείκελο» της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, γιατί, με την συμφωνία αυτή, η Τουρκία εφαρμόζει στην πράξη το παράνομο καθεστώς, που θέλει ν επιβάλλει στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου: Δηλαδή ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ! Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν αρχίζει και δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου και το χειρότερο, σφραγίζει τα τετελεσμένα αυτά και με την υπογραφή συμφωνιών με γειτονικές χώρες!

Αλλά το πλέον ανησυχητικό για την Ελλάδα δεν είναι αυτό! Το χείριστο είναι ότι όλα αυτά εξελίσσονται κάτω από την μύτη μιας αμήχανης Ευρώπης, που σφυρίζει αδιάφορα και περιορίζεται στο να βγάζει γενικόλογες ανακοινώσεις και μιας Αμερικής, που δεσμεύεται στο να δείχνει προκλητική ανοχή απέναντι στην Τουρκία, από μυστικές συμφωνίες Τραμπ-Ερντογάν, το ακριβές περιεχόμενο των οποίων ουδείς γνωρίζει!

Για να μη μιλήσει κανείς για την στάση και την συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην Τουρκική επιθετικότητα και ασυδοσία.
Το ερώτημα είναι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πως πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα?…

Η απάντηση είναι, όχι όπως το κάνει μέχρι σήμερα!

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τις συνήθεις προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Είναι κάτι άλλο, πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, που προετοιμάζει τα χειρότερα!

Η χώρα χρειάζεται ανασυγκρότηση και πλήρη συνειδητοποίηση από τον πολιτικό κόσμο γι τις εξελίξεις που είναι ήδη ορατές στον ορίζοντα!
Αν δεν γίνουν τώρα οι κατάλληλες ενέργειες, σε λίγους όποια πρωτοβουλία και αν αναλάβουμε, θα είναι πολύ αργά!…

Back to top button