Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε ανώτατους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα η πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ για επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ , με πρώτο πεδίο κοινού ενδιαφέροντος το παρόν και το μέλλον της Συρίας.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν προς την συντακτική ομάδα του europost.gr ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθειά του , παρόλο που γνωρίζει ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις.
Άλλωστε ο Ερντογάν δεν έχει διστάσει να “στολίσει” τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ με πολλά “κοσμητικά επίθετα” , αποκαλώντας τον ακόμη και “σφαγέα χειρότερο και από τον Αδόλφο Χίτλερ“!
Ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης του Ισραήλ, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, είτε μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τα όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, πλέκοντας το εγκώμιο του Ερντογάν, μπροστά στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.
Αν δει κανείς προσεκτικά το βίντεο και μόνον από τους μορφασμούς του Νετανιάχου θα αντιληφθεί τα συναισθήματα που τον διακατείχαν εκείνη τη στιγμή!
Παρά ταύτα ο Τραμπ είναι αποφασισμένος και θα προχωρήσει…
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι καθόλου ευχάριστες για την Ελλάδα, η οποία , εδώ και μία 15ετία περίπου , ακολουθεί μια πολιτική στενής διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Κράτος του Ισραήλ.
Μάλιστα, επί Υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του Πάνου Παναγιωτόπουλου είχαν γίνει κοινά ναυτικά γυμνάσια των Στόλων Ισραήλ και Ελλάδος στο Αιγαίο, ενώ είχαν επαναληφθεί πολλές κοινές αεροπορικές ασκήσεις, με τα Ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν εξοπλισμένα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ιδιαίτερα μεταξύ των 6 και 10 μιλίων, από κοινού με τα Ελληνικά F-16. Δηλαδή στην περιοχή του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, την οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι!
Το ερώτημα είναι τι κάνει η Αθήνα απέναντι στη νέα αυτή πραγματικότητα;
Γιατί δεν παίρνει ισχυρές πρωτοβουλίες για να κάνει ακόμη πιο στενή και πιο αποδοτική τη διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ;
Γιατί δεν προχωρεί ακόμη περισσότερο την στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία με την Αίγυπτο;
Γιατί δεν φέρνει στο Αιγαίο για κοινές αεροναυτικές ασκήσεις ισχυρότατες χώρες της Ασίας, που αντιπαθούν σφοδρότατα την Τουρκία , όπως η Ινδία;
Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι εάν δεν κινηθούμε σωστά και γρήγορα θα δούμε το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια μας, καθώς ο Τραμπ δεν κρύβει την προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Το που μπορεί να οδηγήσει αυτό έναν Πρόεδρο τω ΗΠΑ, του οποίου η στρατηγική προσδιορίζεται από το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, αλλά και από το έντονο θυμικό του , μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς…
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα