COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα αποκαλυφθεί από την προανακριτική της υπόθεσης Novartis
Ανησυχία επικρατεί στην Κουμουνδούρου για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ψηφοφόρους η προανακριτική για την Novartis, με τα όσα πιθανώς να αποκαλυφθούν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, που οι πρώην «κατηγορούμενοι» στην υπόθεση, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητούν να αποκαλυφθούν και να καταθέσουν.

Η ανησυχία όμως δεν περιορίζεται σε ενδεχόμενες αποκαλύψεις. Εχει να κάνει και με την πολιτική «ντρίμπλα» Μητσοτάκη, που έβγαλε από το κάδρο της έρευνας τον Αλέξη Τσίπρα- με το «καραμανλικό επιχείρημα» ότι τους πρώην πρωθυπουργούς δεν τους στέλνεις στο δικαστήριο, παρά μόνο αν έχεις αδιάσειστα στοιχεία- ακυρώνοντας έτσι τις κατηγορίες περί ρενβανσισμού.
Η παραπομπή σε προανακριτική μόνο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενός πρώην Καραμανλικού, που ουδέποτε ενσωματώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ- και συνεπώς δεν προκαλεί την συσπείρωση των οπαδών του κόμματος, που τον βλέπουν με δυσπιστία – προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου.

Χορηγούμενο

Αλλά η ανησυχία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει να κάνει και με τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι ένας στους δυο πολίτες εκτιμά ότι υπήρξε προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο «από συστάσεως ελληνικού κράτους» όπως έλεγε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ξεφούσκωσε τελείως και αρχειοθετήθηκε. Και τώρα η υποψία για σκευωρία, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Novartis: Τι θα αποκαλυφθεί

Στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να αποκαλυφθεί για το παρασκήνιο της υπόθεσης. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για πολιτική δίωξη και χαρακτήρισε τα όσα του προσάπτονται «παρανοϊκά μυθεύματα».
Ακόμα και πηγές από την ΝΔ αναγνωρίζουν, ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, από τον αντεισαγγελέα Αγγελή για παράδειγμα, δεν επαρκούν για να στοιχειοθετηθούν ποινικές κατηγορίες. Ετσι κρίσιμος παράγων για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι, το αν θα κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και αν θα διατηρήσουν το ακαταδίωκτο.
Ήδη ένας εξ αυτών έχει αποκαλυφθεί- είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας και ειδικός στην τιμολόγηση των φαρμάκων- , είναι πλέον κατηγορούμενος και έχει δηλώσει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς να κατονομάσει πολιτικούς, ότι δεχόντουσαν μίζες από την εταιρεία Novartis. Γεγονότα που όπως είπε ούτε γνώριζε, ούτε μπορούσε ψευδώς να καταθέσει. Θα πει και άλλα; Θα κινηθούν στην ίδια γραμμή και οι άλλοι; Αγνωστο στην παρούσα φάση.

Η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απέναντι στην εξέλιξη της υπόθεσης Novartis θα είναι ότι τo σκάνδαλο είναι υπαρκτό, θα υπερτονίζουν την ανακριτική έρευνα σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου που συνεχίζεται και θα κατηγορούν την ΝΔ ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει. Και να καταστήσει όμηρο τον Αλέξη Τσίπρα μιας σκιάς, ότι γνώριζε για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες όσων ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο, αν δεν έδωσε και εντολές για την διεκπεραίωσή του.

Χορηγούμενο

Το είπε ο πρώην Πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «κίνηση αποπροσανατολισμού και προσπάθεια παρέμβασης στην Δικαιοσύνη», ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και όλα τα στελέχη του κόμματός του.

Για «colpo grosso αντιπερισπασμού της ΝΔ και ενοχοποίησης του Αλέξη Τσίπρα» έκανε λόγο ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, για «απαράδεκτο αντιπερισπασμό και προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη έκανε λόγο η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι: «Οσο και να προσπαθεί η ΝΔ δεν θα περάσει ούτε ο χυδαίος αντιπερισπασμός από το πραγματικό σκάνδαλο, ούτε η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών».
Back to top button