ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test την εβδομάδα εισηγούνται οι ειδικοί! Έξαλλος ο Παυλάκης: «Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και οι γονείς τους!»

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων κανονικά, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών, στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία self τεστ την εβδομάδα.

Όταν εμφανίζεται κρούσμα, θα παραμένει πέντε ημέρες σπίτι του και η υπόλοπη τάξη θα υποβάλλεται κάθε ημέρα σε self τεστ.

Οι εμβολιασμένοι καθηγητές θα υποβάλλονται σε self τεστ, οι ανεμβολίαστοι σε rapid.

Όλα αυτά θα ισχύσουν, υπό την αίρεση ότι θα γίνουν αλλαγές, εφόσον αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα προβούν σε ανακοινώσεις σήμερα στις 18.00 στο υπουργείο Υγείας.

Έξαλλος ο Παυλάκης για το άνοιγμα των σχολείων

Κάθετα αντίθετος με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς καμία παράταση, τη στιγμή που τα κρούσματα φτάνουν καθημερινά σχεδόν τις 40.000, είναι ο καθηγητής γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης.

Με οργισμένη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παυλάκης τονίζει ότι εάν αποφασιστεί τελικά να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ορίζουν να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσει το 30% των μαθητών, τα παιδιά που θα μένουν στο σπίτι θα μεταφέρουν τη νόσο στην οικογένειά τους, γεγονός που θα επηρεάσει και την εργασία των γονέων τους.

Μάλιστα όπως τονίζει, τα σχολεία έπρεπε να μείνουν κλειστά για μια έως δύο εβδομάδες, τώρα που βρισκόμαστε στην μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Για τα σχολεία:

Να ανοίξουν. Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά, δηλαδή σε μερικές μέρες θα κλείσουν πολλές τάξεις αν βγει ο κανόνας ότι η τάξη κλείνει με 30% μολυσμένους. Άρα η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν απρόβλεπτα προβλήματα από τη μόλυνση που θα επηρεάζει τη δουλειά τους. Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, όποτε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν.

Τι θα γίνει αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων για 1-2 εβδομάδες? Η ελπιδα είναι ότι θα περάσει γρήγορα η κορυφή του επιδημικού κύματος και τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή. Οι λιγότερες μολύνσεις θα βοηθήσουν την ταχύτερη λήξη του τσουναμιου. Θα γλυτώσουν επίσης όσα σπιτικά έχουν μείνει αμόλυντα αν τα παιδιά τους δεν γυρίσουν μολυσμένα. Θα γλυτωσουν και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά την μόλυνση πριν εμβολιαστούν.

Τα περασμένα χρόνια σας έλεγα περιμένετε να μολυνθείτε εμβολιασμένοι. Κάντε πρώτα το εμβόλιο γιατί αυτό θα δώσει τεράστια προστασία. Αυτό βγαίνει αληθινό. Τώρα για 1-2 εβδομάδες μας έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις.

Τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όσοι ξέρουν από οικονομικά της υγείας δεν εξηγούν στην κυβέρνηση το συνολικό κόστος της επιδημίας που είναι χαμένες ζωές, χαμένα χρόνια εργασίας, υποστήριξη χρόνιων ασθενών κλπ. Από αυτή τη σκοπιά, περιοριστικα μέτρα και κλεισίματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως.

Υποθέτω ότι οι επιδημιολόγοι των επιτροπών κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, τώρα άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει την εισήγηση και οι επιδημιολόγοι θα την εγκρίνουν. Ιδωμεν…» καταλήγει.

Back to top button