COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίδραση του Ισραήλ για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι: «Δεν ρίξαμε εμείς το ελικόπτερο. Ήταν ένας βάναυσος άνθρωπος. Δεν θα ρίξουμε δάκρυ»

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ και για την κατάρριψη του ελικοπτέρου του προέδρου του Ιράν




Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε πως «Το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στη συντριβή του ελικοπτέρου κατά την οποία σκοτώθηκε ο Πρόεδρος του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα μέλη της συνοδείας του».

Ο εν λόγω αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε χαρακτηριστικά στο Reuters πως «δεν ήμασταν εμείς». Σημειώνεται πως μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ για τον θάνατο του Ραΐσι.

Χορηγούμενο

Πάντως ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δεν έκρυψε τα συναισθήματά του για το τέλος του Ιρανού Προέδρου. «Ήταν ένας βάναυσος άνθρωπος. Δεν θα ρίξουμε δάκρυ», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως ο θάνατός του δεν πρόκειται να επηρεάσει τις πολιτικές του Ιράν.

«Για εμάς δεν έχει σημασία, δεν θα επηρεάσει τη στάση του Ισραήλ για το Ιράν. Οι πολιτικές του Ιράν καθορίζονται από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ», υπογράμμισε ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν Ynet.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραΐσι

Ο 63χρονος κηρύχθηκε επίσημα νεκρός το πρωί της Δευτέρας (20/5). Το ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο και άλλα κυβερνητικά στελέχη συνετρίβη την Κυριακή με τις ιρανικής αρχές να αποδίδουν την πτώση στην κακοκαιρία. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της ιρανικής πολιτικής.

Χορηγούμενο

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι, πρόεδρος του Ιράν από το 2021 υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες. Σκληροπυρηνικός και πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος, ο Ραΐσι εμφανιζόταν ως εκ των επικρατέστερων για διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ισραήλ: «Δεν ρίξαμε εμείς το ελικόπτερο, ούτε δάκρυ για τον Ραΐσι»

Ο ίδιος αντιμετώπιζε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης για την καταδίκη χιλιάδων κρατουμένων συνείδησης σε θάνατο τη δεκαετία του 1980, μετά την εγκαθίδρυση της «Ισλαμικής Επανάστασης» στη χώρα και το τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν – Ιράκ. Ως μέλος της λεγόμενης «επιτροπής θανάτου», ο Ραΐσι απέκτησε το προσωνύμιο «Χασάπης της Τεχεράνης».

Υπό την προεδρία του το Ιράν εξαπέλυσε, πριν από λίγο καιρό, και την πρώτη απευθείας επίθεση στο Ισραήλ, ύστερα από το ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σήμανε παγκόσμιο συναγερμό για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Χορηγούμενο

Αν και τα εκατέρωθεν χτυπήματα αποδείχθηκε πως ήταν μελετημένα και χαμηλής έντασης, στοχεύοντας περισσότερο στην επικοινωνία και λιγότερο στην ουσία, οι δύο ορκισμένοι εχθροί με τις κινήσεις τους επισφράγισαν το πέρασμα από τον «σκιώδη πόλεμο» στην άμεση σύγκρουση, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο του αμοιβαίου φόβου και της αυτοσυγκράτησης.

Επίσης υπό τον Ραΐσι το Ιράν «έτρεξε», παρά τους περιορισμούς από τη διεθνή κοινότητα, το πρόγραμμα για εμπλουτισμό ουρανίου και οι πληροφορίες θέλουν τη Τεχεράνη να βρίσκεται πλέον κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, κάτι που αποτελεί και τον εφιάλτη του Ισραήλ.

Επί Ραΐσι επίσης το Ιράν συνδέθηκε στενά με τη Ρωσία, την οποία φέρεται και να εξοπλίζει με drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης εντάχθηκε στους BRICS και ενίσχυσε την υποστήριξη των «πληρεξούσιων» ένοπλων ομάδων στη Μέσξ Ανατολή, όπως οι Χούτι της Υεμένης, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Χορηγούμενο

Ο Ραΐσι αναμφίβολα υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα στην πολιτική και θρησκευτική κοινωνία του Ιράν, αλλά δεν ήταν καθολικά δημοφιλής, καθώς η κυβέρνηση του βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο κατέστειλε άγρια, προκαλώντας πολλούς θανάτους διαδηλωτών.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στο Ιράν: Και ο «δελφίνος» του Αλί Χαμενεΐ επέβαινε στο ελικόπτερο μαζί με τον πρόεδρο Ραΐσι





Back to top button