COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Προσπάθεια για restart χωρίς εντάσεις

Με πυξίδα την καταλλαγή των τελευταίων μηνών και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ερντογάν, με στόχο οι σχέσεις των δύο χωρών να γυρίσουν σε μία νέα σελίδα.

Με πυξίδα την καταλαγή των τελευταίων μηνών και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει την Τετάρτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν, με στόχο οι σχέσεις των δύο χωρών να γυρίσουν σε μία νέα σελίδα.

Πριν από τη συνάντηση των ηγετών θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις των επικεφαλής της διπλωματίας Γεραπετρίτη – Φιντάν και των υπουργών Άμυνας, Δένδια – Γκιουλέρ, οι οποίοι έχουν ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά και έχουν συμφωνήσει να τα πουν κατ’ ιδίαν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η επανέναρξη του διαλόγου φαίνεται οτι έρχεται πιο κοντά για Αθήνα και Άγκυρα, με τις κόκκινες γραμμές ωστόσο να παραμένουν για την Ελλάδα, η οποία δεν συζητά τίποτε άλλο παρά μόνο την χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας πάντοτε στη βάση τη Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περί κυριαρχίας ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μένει μακριά από την ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε και οι εξοπλισμοί της χώρας, οι οποίοι, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτακης θα συνεχιστούν βάσει των συμφωνιών που έχουν ήδη γίνει με τη Γαλλία για τα μαχητικά Rafal αλλά και τις φρεγάτες Belharra, ενώ ελήφθη και η τέταρτη υπογραφή για την απόκτηση μίας μοίρας F-35 με την αρχή να γίνεται μέσα στο 2028.

Σε αυτό το κλίμα και με τις δύο πλευρές να δηλώνουν καλή διάθεση για τη συνάντηση των δύο ηγετών, η προσδοκία είναι να σπάσει ο πάγος, και να οικοδομηθεί ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης, η οποία ειχε διαρραγεί.

Η αρχή θα γίνει από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης Δένδια- Γκιουλέρ, με τους δύο υπουργούς να τονίζουν τη σημασία που έχει η διατήρηση της θετικής αντζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων διαλόγου. Στη διμερή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, παρόντες θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τσαγατάι Κιλιτς. Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 12 το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Έκλεισε η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Επικαλούμενος μία φράση του Τζον Κένεντι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την Πέμπτη στη Βουλή: “Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό ισχύει για την μοναδική μας διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι από την θερμή ένταση και την επιφυλακή, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και πρόσθεσε: όμως δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, πολύ περισσότερο αν αυτή η παγιωμένη διαφορά 40 ετών μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική λύση. Γι’αυτό η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Τα επίδικα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι πολλά, με κεντρικότερο αυτό της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, για την οποία η Τουρκία εγείρει ενστάσεις, επικαλούμενη ότι η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει όσα χρειάζονται για τους τρομοκράτες. Μετά από αναμονή πολλών εβδομάδων, τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν το αίτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Συμμαχία επιθυμεί διακαώς.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα φέρεται να τόνισε ότι είναι λάθος να συνδέεται το αίτημα της Άγκυρας για αγορά F-16 με την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Back to top button