Ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει μέρος στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», με την ομιλία του να αποτελεί την πρώτη δημόσια αντίδραση μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Αντώνης Σαμαράς: Live η δημόσια παρέμβαση του π. Πρωθυπουργού
Η ομιλία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά από τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, κατόπιν απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντώνης Σαμαράς: Live η δημόσια παρέμβαση του π. Πρωθυπουργού
Όπως τόνισε αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς «ζήσαμε συγκλονιστικές ανατροπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» ενώ ανέφερε ότι «η Ελληνική εξωτερική πολιτική είχε τρεις διακριτές προσεγγίσεις».
«Είχαμε μια αυστηρά εθνοκεντρική πολιτική με κύριο εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και με παράδειγμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου. Από την άλλη πλευρά είχαμε εξωτερική πολιτική που εκχωρούσε την υπεράσπιση των Ελληνικών συμφερόντων στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην ενωμένη Ευρώπη με εκφραστή τον Κώστα Σημίτη»
«Είχαμε, τέλος, την πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική του Κωσταντίνου Καραμανλή που συνέθετε τις δυο προηγούμενες προσεγγίσεις κρατώντας όμως τις ισορροπίες και τα όρια με κορυφαία παράδειγμα τη ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς»
«Πίστευε ο Καραμανλής ακράδαντα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αλλά την ίδια ώρα αναζητούσε ρόλους για την Ελλάδα και επιχειρούσε ποικίλα ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις».
«Αυτή την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επιστρέψτε μου να πω, ότι την υπηρέτησε μετά τον Καραμανλή, και ο Κώστας ο Καραμανλής, και επιστρέψτε μου να πω κι εγώ». «Στη διαδρομή μου είχα την τύχη να γνωρίσω, προσωπικά, τα περισσότερα ιερά τέρατα της εποχής». «Μια πρώτη παρατήρηση καμία σχέση μ τους σημερινούς. Οι διαφορές σε ηγετικότητα αβυσσαλέες.
«Έζησα μεγάλες αλλά και δραματικές στιγμές, με κορυφαία την πρωτογενή κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»
«Ήταν τότε ο θρίαμβος της Δύσης που όμως γέννησε την προβληματική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μας κληροδότησα το μακεδονικό έζησα και την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία, ακολούθησαν οι πόλεμοι στο Ιράκ….»
«Χρόνια μετά, από άλλη θέση, θυμάμαι τη γερμανική πλέον Ευρώπη της Μέρκελ, την έλλειψη αλληλεγγύης την τιμωρητική της διάθεση την απουσία πράματος με κορυφαία παράδειγμα την κρίση στην πατρίδα μας. Αφού μας αμφισβήτησαν, αφού τους διαψεύσαμε θετικά και πιάσαμε τους στόχους μας ταχύτερα απ’ ότι περίμεναν στο τέλος μας τράβηξαν το χαλί και μάλιστα αφού παραδέχθηκαν και ψήφισαν ομόφωνα ότι μπορούσαμε πια να βρούμε από τα μνημόνια»
Χρειάζεται να έχουμε αποτρεπτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία η οποία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα. Δημιουργεί περισσότερους εχθρούς απ’ ότι μπορεί να αντιμετωπίσει.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα