COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απεργία την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία, χωρίς αεροπλάνα και πλοία- Τι ισχύει για τα σχολεία

Ακριβώς έναν χρόνο από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ώρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με την Αθήνα να παραλύει καθώς στις κινητοποιήσεις θα λάβουν μέρος εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα ΤΑΞΙ.

Ειδικότερα, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός απεργούν για 24 ώρες, με τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ να προχωρούν σε στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας. 48ώρη απεργία αποφάσισαν τα ΤΑΞΙ στην Αθήνα, από σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

Στα αεροδρόμια της χώρας θα εκτελούνται μόνο επείγουσες πτήσεις (αεροδιακομιδές) ενώ στα λιμάνια τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα. Επίσης, στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ, το Τραμ, τον Προαστιακό σε κοινή ανακοίνωση προανήγγειλαν τη συμμετοχή τους στην απεργία, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Τα σωματεία, σε κοινή τους ανακοίνωση διεκδικούν:

Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

ΜΕΤΡΟ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη. Δηλαδή, λεωφορεία και τρόλεϊ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

ΤΑΞΙ: 48ώρη απεργία από την Τρίτη
Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Καμία πτήση δεν θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη (28/2), καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Στα αεροδρόμια θα γίνονται μόνο απαραίτητες πτήσεις, όπως αεροδιακομιδές.

Στην απεργία συμμετέχει η ΥΠΑ και καλούν σε συμμετοχή η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών.

Aegean και Olympic Air εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως ακυρώνονται όλες οι πτήσεις ενώ οι επιβάτες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

ΠΝΟ ΑΠΕΡΓΙΑ
Δεμένα τα πλοία
Επίσης, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας αφού οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργία. Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ” και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συντάσσεται με του άλλους κλάδους που κατέρχονται σε απεργία και καλεί σε συγκέντρωση τους καθηγητές στα δημόσια σχολεία, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Στην απεργία συμμετέχει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, αν κάποιος καθηγητής του σχολείου συμμετέχει στην απεργία οι μαθητές θα έχουν “κενό” εκείνη την ώρα αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο. Όσον αφορά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν αν κάποιος δάσκαλος θα συμμετάσχει στην απεργία για να μη στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συμμετέχουν στην απεργία διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δύσκολο διήμερο στην Αθήνα: Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο – Πώς θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία στη μεγάλη απεργία της Τετάρτης
Τράπεζες
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ανακοίνωσε πως θα απεργήσει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στάση εργασίας δημοσιογράφων
Με στάση εργασίας συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου 2024, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Η στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα γίνει από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.

Back to top button