ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απέτυχε η Ουκρανική αντεπίθεση: Χάρτης με τα εδάφη που κατέλαβαν Κίεβο και Μόσχα!

Η ουκρανική αντεπίθεση -παρά την σκληρή προσπάθεια των Ουκρανών στρατιωτών- έπεσε σε έναν τοίχο, τον οποίο είχαν «κτίσει» οι Ρώσοι και έτσι τα εδάφη που κατέλαβε ξανά το Κίεβο ήταν πολύ λιγότερο απ’ αυτά που περίμεναν στη Δύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε τέσσερις περίπου μήνες οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταλάβουν 16 οικισμούς, χρειάστηκε όμως να χάσουν 83.000 άνδρες!

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο 2023, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει (αρκετά) περισσότερα εδάφη από τους Ουκρανούς, παρόλο που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση του Κιέβου.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times «η πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από μήνες άγριων μαχών και βαριών απωλειών παραμένει σχεδόν ίδια».

Λιγότερες περιοχές άλλαξαν χέρια τον Αύγουστο από οποιονδήποτε άλλο μήνα του πολέμου, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων των New York Times από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Ενώ η Ουκρανία σημείωσε μικρά κέρδη στο νότο, η Ρωσία πήρε ελαφρώς περισσότερη εδάφη συνολικά, κυρίως στα βορειοανατολικά.

Σε όλη τη γραμμή του μετώπου, κάθε μίλι εδάφους ήταν ένας σκληρός αγώνας, χωρίς να επαναληφθεί η ταχεία ανακάλυψη που κατάφερε το Κίεβο στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η άμυνα της Ρωσίας κατέρρευσε μετά από μια αιφνιδιαστική ουκρανική αντεπίθεση.

Συνολικά, η Μόσχα έχει αποκτήσει 875 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, ενώ η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την αρχή του έτους. Η διαφορά μεταξύ τους είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή έκταση μικρότερη της Νέας Υόρκης ή του Κιέβου.

Όσον αφορά τις ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης το φετινό έτος, η συντριπτική πλειοψηφία των ανακατακτήσεων σημειώθηκε στην προεξοχή μεταξύ των οικισμών του Ραμπότινο και του Βέρμποβο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινήσει στο σημείο εφεδρείες τους, οι οποίες πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα απρόσμενες αντεπιθέσεις.

Back to top button