COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Απίστευτα παιχνίδια από τις τράπεζες με τα δάνεια σε βάρος των δανειοληπτών! Και η κυβέρνηση, αντί πλαισίου προστασίας δανειοληπτών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παρακαλάει τους τραπεζίτες και κάνει δημόσιες σχέσεις για την «προώθηση» του δήθεν «κυβερνητικού έργου»!

Την απάντηση των τραπεζών σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι από το υπουργείο Οικονομικών αναμένει η κυβέρνηση το αργότερο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, περισσότερες ρυθμίσεις δανείων με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των προμηθειών για συνήθεις τραπεζικές εργασίες αποτελούν τη βεντάλια των επιδιώξεων της κυβέρνησης. Από την πλευρά των τραπεζών, τα παραπάνω θέματα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο όμως, όπως αναφέρουν, θα πρέπει αφενός να είναι συμβατό με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών και παράλληλα να μη θέτει εν αμφιβόλω τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Το πιο δύσκολο κομμάτι την επιδιωκόμενης συμφωνίας, πάντως, είναι το μοντέλο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, αφού εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος βαθμός διαφωνίας ανάμεσα στις τράπεζες και στην κυβέρνηση. Η συνάντηση της περασμένης Πέμπτης δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με το πώς προσεγγίζουν το θέμα. Οι τράπεζες προτείνουν ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό της «γέφυρας» που είχε εφαρμόσει η Πολιτεία κατά την περίοδο της πανδημίας, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το κόστος θα επιμερίζεται. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προκρίνει το ισπανικό μοντέλο, χωρίς να το βάζει ως προϋπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλει μία λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στις τράπεζες προκειμένου να φέρουν προτάσεις σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, οι οποίες, όμως, θα κινούνται σε συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο καθορίζει μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη λήξη αυτής της άκαρπης συνάντησης. Ο κ. Σταϊκούρας, μάλιστα, αφήνοντας νέες αιχμές για τις τράπεζες, που αρνούνται να επωμιστούν όποιο κόστος, σημείωσε πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, καθώς και τις προμήθειές τους. Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με τις τράπεζες, είπε ότι αναμένει τις προτάσεις που θα κάνουν σε δύο εβδομάδες. Ερωτηθείς αν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες ώστε να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή με την επιβολή έκτακτης φορολογίας των κερδών τους, ο υπουργός είπε πως ισχύει «ό,τι δήλωσε ο πρωθυπουργός», δηλαδή ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν με τα κέρδη τους. Θα δούμε, είπε, πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.

Τα …παρακάλια στους τραπεζίτες
Εντύπωση προκάλεσε το τελευταίο μέρος της ομιλίας του υπουργού ο οποίος, ελλείψει του ρυθμιστικού πλαισίου προστασίας δανειοληπτών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εξαϋλώθηκε κατά τα μνημονιακά χρόνια, επιδόθηκε σε μια ιδιότυπη επίκληση συναισθήματος των τραπεζικών στελεχών που τον παρακολουθούσαν.

Ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του στις εργασίες του 20ου Bank Management Conference το οποίο διεξήχθη στο Divani Caravel, στην Αθήνα και προσέλκυσε ομιλητές και επισκέπτες από την εγχώρια και διεθνή τραπεζική αγορά έκανε λόγο για «μεγάλες ευθύνες» που έχει το τραπεζικό σύστημα και ανέφερε ότι «οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτει, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Οφείλει, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οφείλει να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οφείλει να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του. Οφείλει να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας».

Back to top button