COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑSTORIES

Απίστευτη επίθεση από την Deutsche Welle κατά της Εκκλησίας για τα Θεοφάνια! ‘Επανάσταση’ και των Παλαιστινίων κατά Ιερωνύμου!


Ελλαδική Εκκλησία και η στάση που έχει τηρήσει απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ .Με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle σε ρεπορτάζ της με τίτλο: “Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπονομεύει τα πανδημικά μέτρα του COVID στην Ελλάδα” αναφέρει πως “η Εκκλησία ασκεί εξαιρετική δύναμη στην επίσημα κοσμική Ελλάδα.”

Εστιάζει δε και στο γεγονός ότι «η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπέβαλε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης κατηγορώντας τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς ότι «κηλιδώνουν την θρησκεία».

Η DW επισημαίνει επίσης πως «η Εκκλησία – η οποία ασκεί εξαιρετική δύναμη, αν και η Ελλάδα είναι επίσημα ένα κοσμικό κράτος – συνήθως δεν επικρίνεται σε εκπομπές των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την συζήτηση, οι κορυφαίοι ηγέτες της Εκκλησίας φαίνεται να προσπαθούν να αλλάξουν το θέμα της συνομιλίας στο εάν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς διέπραξαν «βλασφημία».

Αναφορά γίνεται και για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Συνόδου: «οι Επίσκοποι παραμένουν διχασμένοι ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν αυτήν την ανυπακοή. Τα Θεοφάνεια, για παράδειγμα, οι περισσότερες εκκλησίες ακολούθησαν τουλάχιστον ορισμένα μέτρα για να επιβραδύνουν τη μετάδοση του κορονοϊού. Μερικοί, ωστόσο, αγνόησαν σκόπιμα τα μέτρα προστασίας επειδή, όπως είπαν οι κληρικοί, η πίστη θα προστατεύει τους προσκυνητές από το να μολυνθούν κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα, οι προσκυνητές έλαβαν την Θεία Κοινωνία τους από το ίδιο κουτάλι και όλοι τους φίλησαν το χέρι του ιερέα».

Η DW εμπλέκει στο ρεπορτάζ και τη διαδοχή του κ. Ιερώνυμου με αφορμή τον covid-19: «επειδή το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει αποδειχθεί πολύ πιο θανατηφόρο στην Ελλάδα από το πρώτο, υπάρχει διαμάχη στην εκκλησία για το πώς να διαχειρίζεται σωστά τις θρησκευτικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι «μοντερνιστές» αντιμετωπίζουν τους «παραδοσιακούς», και οι «ορθολογιστές» ενάντια στους «οραματιστές». Ταυτόχρονα με τις συζητήσεις σχετικά με την πανδημία είναι η διαμάχη εξουσίας για το ποιος θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – ο οποίος είναι μεγάλος και αδύναμος και τον Νοέμβριο νοσηλεύτηκε με COVID-19”.

Τέλος στο άρθρο τονίζεται ότι οι περισσότεροι Έλληνες Ορθόδοξοι επίσκοποι φαίνεται να γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η πανδημία. Συναντήθηκαν στο Διαδίκτυο και προσπαθούσαν να προστατευθούν – κυρίως επειδή υπήρξαν πολλές περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ των κληρικών, μερικές από τις οποίες αποδείχτηκαν θανατηφόρες.

Και οι Παλαιστίνιοι κατά Ιερώνυμου
Μετά τους μουφτήδες σε Ξάνθη και Διδυμοτείχου και την τουρκική κυβέρνηση έντονη ήταν η αντίδραση και από τους Παλαιστινίους για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί του ρόλου του Ισλάμ

Ο Mahmud al-Habbas, σύμβουλος Θρησκευτικών Υποθέσεων Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, πήρε τη σκυτάλη των αντιδράσεων:

Ο Habbas ζήτησε από τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Βατικανό και όλες τις εκκλησίες στην Παλαιστίνη να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις και είπε ότι ”αυτές οι τοποθετήσεις βλάπτουν τις ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.”

Back to top button