COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απίστευτη Τουρκική πρόταση ‘αγάπης’ προς το Ισραήλ για κοινή ΑΟΖ σε βάρος της Κύπρου! Τι απάντησε, όμως, το Τελ Αβίβ;


Ειλικρινά το λέμε… Έχουμε πλέον την εντύπωση ότι μερικοί «φυτεμένοι» στο Ελληνικό Διαδίκτυο, που δεν είναι καν δημοσιογράφοι, χαίρονται με τις κακές (με ή χωρίς εισαγωγικά) ειδήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την Κυριακή είχαμε ακόμα ένα παράδειγμα. Μία Ισραηλινή ιστοσελίδα, η Israel Hayom έγραψε ότι οι Τούρκοι στέλνουν πάλι μηνύματα αγάπης και …άδολης φιλίας στο Ισραήλ.

Με τίτλο «ο έμπιστος του Ερντογάν στέλνει στο Ισραήλ ένα άλλο μήνυμα συμφιλίωσης. Ο Τούρκος πρώην Ναύαρχος Cihat Yayci προτείνει διμερή συμφωνία για τις κοινές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών, η οποία θα αφήσει την Κύπρο, σύμμαχο του Ισραήλ, στο βυθό», η ιστοσελίδα έγραψε ότι ο εν λόγω ναύαρχος θα δημοσιεύσει σχετικό κείμενο για το Κέντρο Moshe Dayan, που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Τα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα πήραν …«φωτιά». Και τα σχόλια ήταν χαιρέκακα… Στο στυλ ότι πάλι χάνουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο… Ότι οι σύμμαχοί μας οι Ισραηλινοί μας προδίδουν. Μερικοί κατέληγαν και στο ψεκασμένο συμπέρασμα, ότι αυτά συμβαίνουν λόγω της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία της Αμερικής, ενώ αν Πρόεδρος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Και άλλα πολλά.

Πρώτα απ’ όλα, από το κείμενο εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι οι Τούρκοι που παρακαλούν για βελτίωση των σχέσεων. Και αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο γεγονός ότι η Τουρκία έφτασε σε αδιέξοδο πάλι και αρχίζει την επίθεση φιλίας προς όλους όσους έβριζε. Στη πρώτη γραμμή των εχθρών του Ταγίπ Ερντογάν είναι το Εβραϊκό Κράτος.

Δεν γνωρίζουμε αν η επίθεση φιλίας θα στραφεί και προς την Ελλάδα και την Κύπρο και το αν θα το πράξει  θα προσδοκά, όπως πάντα, σε οφέλη. Η Κύπρος είναι πάντα στο πιάτο της…

Οι Τούρκοι, λοιπόν, είναι αυτοί που αναζητούν εναγωνίως τη φιλία του Ισραήλ. Αλλά η Ιερουσαλήμ δεν μασά. Το πρώτο και πιο σημαντικό ζητούμενο είναι ότι -αν η Τουρκία επιθυμεί ανταλλαγή πρεσβευτών- πρέπει να στείλει το δικό της στην Ιερουσαλήμ. Αλλά, αν το πράξει, διαγράφει όλη τη λεγόμενη «αραβική και παλαιστινιακή» πολιτική της… Πως θα καταπιεί αυτή την ντροπή ο Ερντογάν; Κατά τη γνώμη μου είναι αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.

Λοιπόν: Όπως πάντα, όλοι διάβασαν τον τίτλο και όχι το περιεχόμενο του άρθρου της ισραηλινής ιστοσελίδας, η οποία σημειώνει τα εξής, πολύ σημαντικά:

“Όσον αφορά την τουρκική πρόταση, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν είναι σημείο εκκίνησης (non-starter) [Σ.Σ.: εννοεί σε διάλογο για βελτίωση των σχέσεων]. Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, εξήγησε ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Αυτή τη σημαντική παράγραφο δεν τη διάβασε κανένας. Και αρκέστηκαν μόνο στα λεγόμενα «αρνητικά» του κειμένου. Πρόκειται για αρρώστια.

Δημοσιεύουν ότι γράφεται στα τουρκικά ΜΜΕ ακατέργαστα προωθώντας την τουρκική προπαγάνδα, ενώ θα μπορούσαν τουλάχιστον να άλλαζαν λίγο τους τουρκικούς τίτλους. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο…

Πηγή: Hellasjournal

Back to top button