COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απίστευτο: Που αφήνει την περιουσία του ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος του οίκου Hermes;

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως ο Νικολά Πους, ο 80χρονος κληρονόμος του πασίγνωστου οίκου Hermes, θέλει να υιοθετήσει τον 51χρονο Μαροκινό κηπουρό του και να του αφήσει την περιουσία του.

Το 2011, ο Νικολά Πους, ο οποίος κατέχει το 5,7% των μετοχών του γαλλικού οίκου μόδας, υπέγραψε συμφωνία διαδοχής με το Ίδρυμα “Ισοκράτη”, αλλά τώρα σχεδιάζει να παραδώσει την κληρονομιά του στον “πρώην κηπουρό και τεχνίτη” του, έναν άνθρωπο που κατάγεται “από μια ταπεινή μαροκινή οικογένεια” και της οποίας η ταυτότητα είναι άγνωστη, όπως αναφέρει η El Pais.

Πώς γεννήθηκε ο “κολοσσός”

Το 1837, ο Γάλλος επιχειρηματίας Thierry Hermes ίδρυσε την εταιρεία που φέρει το επώνυμό του ως εργαστήριο ιμάντων και σέλας για Ευρωπαίους ευγενείς. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, αυτή η εταιρεία όχι μόνο θα εξακολουθούσε να στέκεται στην παγκόσμια αγορά, αλλά θα γινόταν μια πολυτελής μάρκα μόδας που πουλά τα προϊόντα της σε διεθνείς σταρ όπως η Μαντόνα, η Νικόλ Κίντμαν, η Τζούλιαν Μουρ και η Τζένιφερ Λόπεζ.

Η εταιρεία Hermès έχει ετήσια κέρδη 11,6 δισ. ευρώ (12.483.862.000 $) και αξίζει 202 δισ. στο χρηματιστήριο. Έχει φέρει ευημερία σε διαδοχικές γενιές της οικογένειας του ιδρυτή για δεκαετίες χωρίς να τραβήξει την προσοχή. Μέχρι τώρα δηλαδή, γιατί ο Νικολά Πους, απόγονος πέμπτης γενιάς και πρώτος μέτοχος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θέλει να υιοθετήσει τον κηπουρό του και να τον κάνει κληρονόμο της περιουσίας του.

Ο 80χρονος κληρονόμος είναι ανύπαντρος και άτεκνος και αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της θρυλικής μάρκας μόδας το 2014, αλλά εξακολουθεί να κατέχει ένα μερίδιο 5,7% στην εταιρεία. Στην πραγματικότητα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η εταιρεία LVMH προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της Hermes, έτσι οι κληρονόμοι της ιδρυτικής οικογένειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία χαρτοφυλακίου για να εμποδίσουν την εξαγορά.
Ο Πους ήταν ο μόνος που δεν συμμετείχε σε αυτό και είναι ο μόνος που κράτησε τις μετοχές του. Ως αποτέλεσμα, έχει μια περιουσία που υπολογίζεται μεταξύ 9 και 10 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (μεταξύ 9,5 και 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 10.223.852.500 έως 11.407.137.000 δολάρια).

Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Bilan, είναι ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Ελβετίας, όπου αυτή τη στιγμή διαμένει στην πολυτελή έπαυλή του στο La Fouly, έναν δήμο 66 κατοίκων. Τώρα, ο Πους σκοπεύει να περάσει η περιουσία του στον “πρώην κηπουρό και τεχνίτη” του, του οποίου η ταυτότητα είναι άγνωστη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Tribune de Genève, πρόκειται για έναν 51χρονο άνδρα “από μια μεσαία μαροκινή οικογένεια”.

Την 1η Δεκεμβρίου, τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας του και της έλλειψης παιδιών, ο μεγιστάνας είχε στείλει επιστολή στον δικηγόρο του τον Οκτώβριο του 2022 για να τακτοποιήσει την κληρονομική του κατάσταση. Στην επιστολή, ο Πους ζήτησε να γίνει υιοθεσία για να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι παντρεμένος με Ισπανίδα και πατέρας δύο παιδιών.

Δείτε βίντεο

@loopsider

Nicolas Puech, dont la fortune est estimée à environ 10 milliards d’euros, veut adopter son ancien jardinier et homme à tout faire, qu’il considère comme son fils #hermes #lvmh #milliardaire

♬ Trap Hip Hop Beat(815008) – Pavel

“Στην Ελβετία, η υιοθεσία ενός ενήλικα δεν είναι αδύνατη, αλλά είναι ασυνήθιστη”, σημείωσε η Tribune de Genéve. Σύμφωνα με την έκθεσή της, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά εάν είναι επιτυχής ο δικαιούχος θα μπορούσε να κληρονομήσει “τουλάχιστον το ήμισυ” της περιουσίας του Πους.

Η συμφωνία “διαδοχής” του 2011 με το Ίδρυμα Ισοκράτη

Ωστόσο, η υιοθεσία δεν αποτελεί το κύριο εμπόδιο. Ο ίδιος φέρεται να υπέγραψε συμφωνία διαδοχής το 2011 με το Ίδρυμα Ισοκράτη που εδρεύει στη Γενεύη για να τους δωρίσει την περιουσία του μετά τον θάνατό του. Σε ένα χειρόγραφο σημείωμα με ημερομηνία Φεβρουάριος του 2023, ο δισεκατομμυριούχος “άλλαξε πορεία” και εξήγησε ότι “σκοπεύει να κάνει άλλες διαθήκες”, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την αλλαγή της γνώμης του.

Σε επαφή με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το ίδρυμα, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου μέσω έργων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, παραδέχτηκε ότι ενημερώθηκε για την επιθυμία του πρώην προέδρου του να ακυρώσει τη συμφωνία διαδοχής, αλλά δεν γνώριζε καμία εναλλακτική συμφωνία. Αφού έμαθε για τα νέα σχέδια του κληρονόμου Hermès, σε συνέντευξή του σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος, Νικολά Μπόρσινγκερ, χαρακτήρισε ως “αιφνίδια και μονομερή ακύρωση συμφωνίας διαδοχής, που έγινε μέσω μιας πράξης που πρέπει να θεωρηθεί άκυρη”.

Εν τω μεταξύ, ο κηπουρός του Πους παραμένει σιωπηλός, ανώνυμος και όλο και πιο κοντά στο να γίνει πολυεκατομμυριούχος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, θα μπορεί να εισπράττει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (43.048.200.000 δολάρια) ετησίως μόνο σε μερίσματα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Back to top button