COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο σόου Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή όσο ποτέ, τα χρήματά σας είναι επένδυση – Υποδοχή «ήρωα» στον Πρόεδρο της Ουκρανίας!

Δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι επευφημίες πολλών δευτερολέπτων συνεχίστηκαν καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, ενώ αρκετοί βουλευτές άπλωσαν το χέρι για να σφίξουν το χέρι του προέδρου.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.

Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν συναντηθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης. Η ομιλία του στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή όσο ποτέ». (Ukraine is “alive and kicking”, όπως χαρακτηριστικά είπε)

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι. “Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους.”

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους που είναι αναποφάσιστοι για το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ενώπιον του Κογκρέσου.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. «Είναι επένδυση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστώνει την αμερικανική ηγεσία για την ένωση της Ευρώπης ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. «Η Ευρώπη είναι τώρα πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από ποτέ», είπε. Η συγκράτηση της Ευρώπης ενωμένη τους επόμενους μήνες θα είναι μια βασική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα για να σπάσει τη συμμαχική βούληση να στηρίξει το Κίεβο.

Οι αποφάσεις του Κογκρέσου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μπορούν να σώσουν την Ουκρανία. «Ας ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε σε μια έκκληση να εγκριθεί ο νέος γύρος σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Το όνομα του Ζελένσκι προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι προέδρευσε της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Η Πελόζι καλωσορίζει τον Ζελένσκι στο Καπιτώλιο
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον.

Η Πελόζι είπε ότι υποδέχεται τον Ζελένσκι στο Κογκρέσο «με μεγάλη υπερηφάνεια» και αναγνώρισε τις συζητήσεις που είχε πριν από μερικούς μήνες σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στα παιδιά κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης της πρώτης κυρίας της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.

«Έχω πει στον πρόεδρο ξανά και ξανά ότι τα παιδιά και ο πόλεμος που χρησιμοποιεί τις γυναίκες ως πολεμικό όπλο, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι», είπε η Πελόζι.

Η Πελόζι χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «γενναίο» και «θαρραλέο» και είπε ότι «όλο το Κογκρέσο» ανυπομονεί «να ακούσει το μήνυμά σας για ενότητα, θάρρος και αποφασιστικότητα» και στη σύντομη ομιλία της επικαλέστηκε ξανά τον πατέρα της, ο οποίος ήταν μέλος του Κογκρέσου όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήρθε ενώπιον μιας κοινής συνεδρίασης, αποκαλώντας αυτή την επίσκεψη «πηγή υπερηφάνειας, μέρος της οικογενειακής μας κληρονομιάς» και ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο για την επίσκεψή του.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψή του «μεγάλη τιμή» και την περιέγραψε ως χειρονομία «σεβασμού στη χώρα σας» μετά την υποστήριξή της.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ είναι το πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Τα μέλη του Κογκρέσου φωτογραφήθηκαν να ξεναγούν τον Ζελένσκι γύρω από το Capitol Rotunda και το Statuary Hall, δύο από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του κτιρίου.

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόσι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Τριακόσιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι το Κογκρέσο ελέγχει το «πορτοφόλι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Ο Ουκρανός πρόεδρος φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Back to top button