COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απίστευτοι διάλογοι φοιτητών που έφτιαχναν όπλα σε…3D εκτυπωτή!

Φοιτητής 1: “Καλά χ…. είσαι; Έκρυψες κομμάτια του όπλου στο φούρνο;”

Φοιτητής 2: “Ήταν καλή κρυψώνα. Ξέχασα όμως ότι τα είχα βάλει εκεί και άναψα τον φούρνο για να φτιάξω κάτι να φάω.

Φοιτητής 1: Και τι έγινε; Χάλασαν;

Φοιτητής 2: Έλιωσαν, έπαθαν ζημιά.

Πρόκειται για έναν από το διαλόγους, των φοιτητών της Σάμου, που επιχείρησαν να γίνουν… κατασκευαστές και έμποροι όπλων. Οι… ερασιτέχνες οπλουργοί, επιχειρώντας να καλύψουν τα ίχνη της δραστηριότητας τους, έκρυψαν εξαρτήματα όπλου στο… φούρνο.

Οι τέσσερις φοιτητές του τμήματος μηχανικών και φαν της… τραπ μουσικής, σκόπευαν να βγάλουν “χαρτζιλίκι”, κατασκευάζοντας λειτουργικά όπλα με…3D εκτυπωτή. Θα πωλούσαν το κάθε όπλο από 350 έως 800 ευρώ, όμως μιλούσαν ανοιχτά για τις… παράνομες επιδιώξεις τους και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Η ΕΥΠ “είδε” τις επαφές
Η υπόθεση ξεκινά τον Οκτώβριο του 2023, όταν στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπήκε η δραστηριότητα ενός 19χρονου φοιτητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος είχε επαφή με άτομο στο εξωτερικό, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προμήθευε μέσω διαδικτύου πληροφοριακό και ενημερωτικό εγχειρίδιο με σκοπό την τρισδιάστατη κατασκευή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών. Λίγες ημέρες αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο 19χρονος έλαβε το επίμαχο υλικό και εγχειρίδιο, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου προμηθεύτηκε εκτυπωτή 3D και ποσότητα πλαστικής πρώτης ύλης για την κατασκευή του οπλισμού από την Γερμανία. Ο 19χρονος διαπιστώθηκε ότι είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2023 στην Κοζάνη έχοντας στην κατοχή του ένα πιστόλι και ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Μετά την κατασκευή μερών ενός πρωτότυπου ημιαυτόματου και εξαρτημάτων πιστολιών, ο 19χρονος αναζητούσε να φέρει λαθραία από τις ΗΠΑ, έτοιμα εξαρτήματα 3D, προκειμένου να μετατρέψει σε λειτουργικό τον οπλισμό. Τον Ιανουάριο του 2024, τα στελέχη της ΕΥΠ, διαπίστωσαν από τις συνομιλίες των 4 φοιτητών ότι είχαν εξελιχθεί και ανέφεραν ότι μπορούσαν να κατασκευάσουν όλα τα μοντέλα πιστολιών GLOCK και ημιαυτόματων τύπου SCORPION και άλλα. Αυτή η εξέλιξη ανησύχησε και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες.

Τα έκρυβαν σε κουκλάκια, φούρνους, στον κήπο
“F… Gun Control” (Γ…. τον έλεγχο όπλων) Από τα αγγλικά αρχικά αυτών των λέξεων, έχει δοθεί η ονομασία στο μη ανιχνεύσιμο (σκληρό πλαστικό) ημιαυτόματο όπλο διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που εντόπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στην κατοχή των τεσσάρων φοιτητών. Πρόκειται για νέα μορφή οπλισμού, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου με 3D εκτυπωτή. Όπως διαπίστωσαν οι αρχές, το πυροβόλο που εντοπίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν ήταν ακόμα λειτουργικό, καθώς δεν είχε επικρουστήρα, μηχανισμό σκανδάλης και ελατήριο, που πιθανότατα θα προμηθεύονταν έτοιμα από το εξωτερικό. Τα υπόλοιπα μέρη είχαν ήδη παραχθεί από τον εκτυπωτή, που είχαν στην κατοχή τους οι νεαροί συλληφθέντες. Τα είχαν κρυμμένα σε κουκλάκια, σε τάπερ, μέσα σε φούρνους ή θαμμένα στον κήπο. Ταυτόχρονα, είχαν αποκτήσει με άγνωστο τρόπο δύο πιστόλια κρότου-λάμψης, τα οποία θα μετάτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα όπλα, με εξαρτήματα τα οποία θα παρήγαγαν με τον 3D εκτυπωτή.

Οδηγίες κατασκευής στο διαδίκτυο
Τα πλαστικά μέρη των όπλων που δημιουργούνταν, γίνονταν συμπαγή μέσω συμπίεσης και έτσι όπως τονίζουν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα μπορούν να γίνουν λειτουργικά και να διοχετευτούν παράνομα στην αγορά. Πρόκειται για πρακτική που είναι διαδεδομένη στις ΗΠΑ, όπου μάλιστα έχει υπάρξει περιστατικό εγκληματικής ενέργειας από όπλο τέτοιας κατασκευής. Στη περίπτωση μάλιστα της ημιαυτόματης καραμπίνας που εντόπισαν οι αρχές, οι προδιαγραφές παραγωγής, βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

“Βάλτο στον υπολογιστή”
“Μ….α που να κρύψουμε το όπλο, θα έρθει η μάνα μου”. –”Να το κρύψουμε στη μονάδα του υπολογιστή;”, φέρεται να λένε οι δύο συλληφθέντες σε καταγεγραμμένη συνομιλία τους, προσπαθώντας να κρύψουν τον οπλισμό. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνομιλούσαν ανοιχτά για όλη την παράνομη δραστηριότητα, ακόμα και για.. υποψήφιους αγοραστές των όπλων που σκόπευαν να τους τα πουλήσουν. Μάλιστα όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, για να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους, πωλούσαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, σε πελάτες στη Σάμο.

Σε βάρος των τεσσάρων φοιτητών, ηλικίας 19 και 20 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και κατασκευή, κατοχή και εμπορία- διάθεση όπλων.

Back to top button