COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Αποφασισμένοι για όλα οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας! Δεν θα σταματήσουν στο Σύνταγμα… «Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας ο αγώνας θα συνεχιστεί!»

Ξεκίνησε το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, όπου έχουν μεταβεί δεκάδες τρακτέρ από διάφορες περιοχές της χώρας.

«Εάν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο».

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Αρχικά, εκτιμήθηκε ότι στο Σύνταγμα θα φτάσουν περίπου 150 τρακτέρ, αλλά οι νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της αστυνομίας, περίπου 6.000 άτομα διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι αγρότες μιλούν για πάνω από 10.000.

Σημειώνεται ότι τα τρακτέρ των αγροτών πέρασαν στο κέντρο της Αθήνας πλήρως συντεταγμένα, τηρώντας τις οδηγίες και σε συνεννόηση με την αστυνομία. Σε όλη τους την πορεία στις εθνικές οδούς συνοδεύονταν από περιπολικά, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο το πρωί.

Εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, τρακτέρ έφτασαν στην Αθήνα και από την Εύβοια, την Καρδίτσα, τη Φθιώτιδα, τη Μεσσηνία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι τα πρώτα τρακτέρ έφθασαν στην πλατεία Συντάγματος, μέσω της οδού Σταδίου και της Φιλελλήνων.«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες αγρότες στο κέντρο της Αθήνας, παρών και ο Κασσελάκης στη διαδήλωση

Χιλιάδες αγρότες έχουν φτάσει στην Αθήνα για το συλλαλητήριο, με λεωφορεία και ΙΧ, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, που ξεκίνησε στις 18:30 της Τρίτης.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου φωτογραφήθηκε με αγρότες, πριν φύγει με το μετρό για την Κουμουνδούρου.

«Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους, να γίνει μια ρύθμιση οφειλών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης.

Θα διανυκτερεύσουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στο κέντρο της Αθήνας και θα αναχωρήσουν αύριο, συντεταγμένα, και πάλι συνοδεία της αστυνομίας. Στη διαδήλωση των αγροτών δίνει το παρών και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις διαδηλώσεις των αγροτών, εκτιμώντας ότι θα επιστρέψουν σύντομα στα χωράφια τους. Ωστόσο, οι αγρότες διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω» και ότι «οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους».

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας TRT, είπε ότι «εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όπως για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης», και τόνισε ότι «η ουσία είναι ότι έγιναν αρκετά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης σε πολλά αιτήματα των αγροτών».

Back to top button