COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απόγνωση και οργή στη Θεσσαλία: «Δεν υπάρχει πια ζωή! Καταστραφήκαμε για πάντα…», λένε οι κάτοικοι!

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Βόρεια Εύβοια ανυπεράσπιστές στις φθνιπωρινές μπόρες λόγω της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων, έστω έκτακτων στις 20 ημέρες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη καταστροφή και με σαθρές υποδομές, όπου υπάρχουν, περιμένουν να δουν που θα σταματήσει το κακό που έφερε όλη την Θεσσαλία 40 χρόνια πίσω σε ανάπτυξη.

Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, σπίτια και επιχειρήσεις «βυθίστηκαν» στα λασπόνερα, χωριά αποκόπηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.

Αν υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν το μυαλό τους στην «μασαμπούκα» , και όχι στο να κάνουν έργα επ’ ωφελεία των πολιτών συμβαίνει αυτό που βλέπουμε τώρα και είδαμε και πριν είκοσι μέρες.

Γιατί κάθε φορά μας λένε ότι λόγω της «κλιματικής αλλαγής» κάηκαν τα δέντρα και δεν μπόρεσε να απορροφήσει το έδαφος το νερό, επειδή ακριβώς κάηκαν τα δέντρα και καταλήγουμε να έχουμε πλημμύρες.

Αυτό δεν ισχύει όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση της Θεσσαλίας και ειδικά της Μαγνησίας.

Το Πήλιο είναι απείραχτο από τις πυρκαγιές και είδαμε τι έγινε και πριν 20 μέρες και χθες.

Το ερώτημα σε ένα κανονικό κράτος είναι ποιος θα πάει πρώτος φυλακή;

Ο Βόλος «πνίγεται» από χθες το βραδύ, ενώ χωρίς οδική πρόσβαση είναι το Νότιο Πήλιο.

Στον Βόλο χιλιάδες οικογένειες θα περάσουν δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χωρίς ρεύμα και νερό, πολλές επιχειρήσεις που είναι βουλιαγμένες στην λάσπη δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να φτάσουν στις δουλειές τους λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες και η πόλη βούλιαξε στη λάσπη.

Εδώ κάποιος πρέπει να πληρώσει δεν είναι δυνατόν να μην έχουν κάνει αντιπλημμυρικά έργα και να έχει πνιγεί ο νομός Μαγνησίας για να μη μιλήσουμε για την ευρύτερη Θεσσαλία.

Έχουν μόλις πνιγεί πριν τρεις εβδομάδες και πάλι έχουν το θράσος να μιλάνε για πρωτοφανή βροχόπτωση προσπαθώντας να καλύψουν την εγκληματική ανεπάρκεια τους.

Εδώ πλέον υπάρχουν αντικειμενικές ποινικές ευθύνες που ξεκινούν από τους διατελέσαντες υπουργούς Yποδομών, Eσωτερικών την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Δεν είναι αόριστα αυτά τα πράγματα.

Ωραία είναι τα συγχαρητήρια όταν μπαίνει η υπογραφή για τα δημόσια αξιώματα αλλά υπάρχει η αντικειμενική, όχι απλώς πολιτική αλλά ποινική ευθύνη, ποιοι έχουν διατελέσει υπουργοί, ποιος είναι ο περιφερειάρχης και ποιοι είναι οι δήμαρχοι αυτών των περιοχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νότιο Πήλιο, οι πεζοναύτες από το 521 Τάγμα Πεζοναυτών στεγάζονται στο γραφείο του, στο Δημαρχείο, στην Αργαλαστή. Πάλι καλά!

Τα χωριά του Βόλου θα μείνουν χωρίς νερό μία εβδομάδα με 10 μέρες.

Ερωτηθείς για τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά που υπερχείλισαν και το αν είχαν καθαριστεί, είπε αφενός ότι, είναι… αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ζητώντας να αλλάξει το καθεστώς και να μετατεθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους.

Την ίδια ώρα, στο Πήλιο η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί πολλές καταστροφές. Σύμφωνα με το thesstoday, από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι απελπιστική: Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης, κραυγή απόγνωσης.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, κομβόι αποτελούμενο από κλιμάκιο του Στρατού και της Πυροσβεστικής έφθασε στο χωριό Πλατανιάς, με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μητζινό, να κάνει αυτοψία και να συνομιλεί με τους πληγέντες.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος στο thesstoday.gr, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε «κόκκινα» σημεία, διότι μέχρι και πριν λίγες ώρες, το Πήλιο – ειδικά η νότια πλευρά – δεν είχε καμία πρόσβαση προς τον Βόλο.

«Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… Δεν υπάρχει μέλλον» τόνισε κάτοικος της περιοχής. «Καταστραφήκαμε» πρόσθεσε.

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα στην υδροδότηση καθώς και στο οδικό δίκτυο στον Βόλο. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Στον περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις όχθες του ποταμού και βρίσκονται θαμμένα σχεδόν ολόκληρα κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.

Η Αγριά Βόλου δέχτηκε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο, λόγω υπερχείλησης του ποταμού Κραυσίδωνα.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου.

Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Πανέμορφες, ειδυλλιακές περιοχές, οι μοναδικές σε όλη την Ελλάδα που συνδύαζαν ένα βουνό και θάλασσα με τόσο όμορφο και γραφικό τρόπο, περιοχές που είχαν γλιτώσει από την τσιμεντοποίηση, χάθηκαν μέσα στην λάσπη των ψεμάτων και της πολιτικής απάτης.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Έως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο Λάρισας.

Το χωριό που επλήγη και στο πρώτο «κύμα» της φθινοπωρινής μπόρας, εκκενώθηκε από κατοίκους το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο πέντε άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και παρέμειναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η στάθμη του νερού παραμένει σε επικίνδυνο ύψος, έχουν μετακινηθεί σε δημοτικό κατάστημα του χωριού, καθώς αρνούνται να φύγουν, ενώ με βάρκες θα τους εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό.

Η βόρεια Εύβοια παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της, εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο από την υπερχείλιση των χειμάρρων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις Ροβιές, το Μαντούδι και το Κυμάσι.

Back to top button