ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκαλύψεις σοκ από την Αγγελική Νικολούλη: «Παγίδες θανάτου» τα τούνελ του σιδηροδρομικού δικτύου!

Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για την τραγική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, περίπου δύο εβδομάδες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους κυρίως νεαρής ηλικίας.

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που έκανε η Αγγελική Νικολούλη χθες το βράδυ στην εκπομπή της «Φως στο Τούνελ».

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή παρουσιάστηκε εμπιστευτικό έγγραφο της Πυροσβεστικής στο οποίο γινόταν αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Πυροσβεστική από την αυτοψία της που κράτησε ενάμισι χρόνο, διαπίστωσε πως δεκαπέντε τούνελ από τα δεκαοκτώ που ελέγχθηκαν, είναι ακατάλληλα!

Παράλληλα, αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε τρία τούνελ, των Αγίων Αναργύρων, της Αττικής και της Κακιάς Σκάλας, δεν πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες καθώς τα αρμόδια στελέχη του ΟΣΕ δεν προσήλθαν ποτέ παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις της Πυροσβεστικής!

Ακόμα μεγαλύτερο σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι ακόμα και αν τα στελέχη του ΟΣΕ φέρεται να γνώριζαν την επιτακτική ανάγκη χαρτογράφησης και οργάνωσης σχεδίου επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν συνεργάζονταν εύκολα με την δικαιολογία του φόρτου εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου, υπάρχουν ασαφείς προδιαγραφές ασφαλείας και παντελής έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την εκπομπή, για την άθλια και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα τούνελ, είναι εδώ και μήνες ενήμεροι οι αρμόδιοι φορείς, ο ΟΣΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και το Υπουργείο Μεταφορών.

Όμως, όπως φαίνεται δεν κάνουν καμία κίνηση για να λυθεί το ζήτημα και να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία.

«Τα τούνελ είναι παγίδες θανάτου»

«Παγίδες θανάτου» χαρακτήρισε τις σήραγγες ο Επαμεινώνδας Μπούρας, Μηχανολόγος – Δικαστικός Πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, με πολυετή προϋπηρεσία στο Υπουργείο Υποδομών.

Στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εκπομπή τόνισε πως είναι αναγκαία η εισαγγελική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα και να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα στις σήραγγες του ΟΣΕ.

Τι διαπιστώθηκε

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε στην αυτοψία στις σήραγγες:

Παντελής απουσία εξοπλισμού πυρόσβεσης και όπου υπάρχει, είναι πλημμελώς συντηρημένος και μη λειτουργικός

Ακατάλληλος φωτισμός

Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούν

Απουσιάζουν θύρες διαφυγής πολιτών, αλλά και τρόπος πρόσβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση ανάγκης

Δεν υπάρχουν λεκάνες απορροής σε περίπτωση ατυχήματος τρένου που μεταφέρει τοξικά ή επικίνδυνα χημικά

Δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν τα συστήματα εξαερισμού

Δείτε το βίντεο

 

Back to top button