COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Αποκάλυψη – ‘βόμβα’ από τον πρώην στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη καθηγητή Ροζάκη: Η Ελλάδα ‘πρόσφερε’ στην Τουρκία λύση συμβιβασμού, που προέβλεπε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 10 ν.μ, αντί για τα 12 μίλια, που μας εξασφαλίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας!


Μία αποκάλυψη – ‘βόμβα’ έκανε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης και φίλος του Κώστα Σημίτη, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις Ερντογάν για το διάλογο Ελλάδος – Τουρκίας.

Ο καθηγητής Ροζάκης, που θεωρείται από τους ‘θεωρητικούς’ του ενδοτισμού απέναντι στην Τουρκία, αποκάλυψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι στο παρασκήνιο των διερευνητικών επαφών ‘παζαρεύτηκαν’ κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες και παρουσιάστηκε ως λύση συμβιβασμού μεταξύ των δύο χωρών ο περιορισμός της Ελλάδος από τα 12 ν.μ στα 10 μίλια, σε επίπεδο χωρικών υδάτων, σε πείσμα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνουν για τη χώρα μας το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.

Πιο αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Η Ελλάδα από μόνη της έχει προχωρήσει σε αποποίηση των δικαιωμάτων της βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς πρόσφερε στην Τουρκία, επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12 όπως δικαιούται!

Την αποκάλυψη την έκανε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης, σχολιάζοντας την πρόσκληση Ερντογάν για εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές.

Γίνεται κατανοητό λοιπό ότι στις διερευνητικές επαφές οι συζητήσεις αφορούν αποκλειστικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και πως μπορεί η Ελλάδα να… υποχωρήσει τόσο ώστε η Τουρκία να νιώσει ικανοποιημένη.

Δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές, ακολουθώντας την γνωστή τακτική του «κατευνασμού» της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε μιλώντας στον 98.9 Alpha και αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας υποχωρητική πρόταση, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας!

Να «ταυτιστούν» δηλαδή τα χωρικά ύδατα με τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια , όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Στην Ελλάδα στο πολιτικό σύστημα έχουν την ψευδαίσθηση πως αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν αφήσει την εξουσία και έρθουν στην θέση του οι κεμαλικοί με τον… Ιμάμογλου, ξαφνικά η Τουρκία θα σταματήσει να έχει παράλογες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.

Πρόκειται για μέγιστο λάθος καθώς τουρκικό casus belli για την στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ζητάει ο πρόεδρος του … Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP), Οντέρ Ακσακάλ που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή μιλάμε για τον «ΣΥΡΙΖΑ» της Τουρκίας που υποτίθεται ότι είναι «κοινωνικού προσανατολισμού» και όχι «εθνικιστικού».

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, ο Ακσακάλ υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει πάθει υστερία με την επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο στα 12 μίλια, αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στα νησιά, τα οποία «απαγορεύεται να είναι εξοπλισμένα» όπως δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως ή «κλαίγεται» σε τρίτες χώρες θεωρώντας ως απειλή την απόφαση για «αιτία πολέμου» την επέκταση στα 12 ν.μ.

Απειλώντας ευθέως τη χώρα μας, ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, με έμβλημα το… περιστέρι της Ειρήνης, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει «αιτία πολέμου» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

«Σήμερα η Τουρκία πρέπει να πάει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, πρέπει να βγει μια απόφαση στην βουλή, σύμφωνα με την οποία θα θεωρηθεί ως “αιτία πολέμου” και η μη εκκένωση των νησιών που εξοπλίστηκαν κατά παράβαση των συμφωνιών. Αυτό πλέον έχει καταστεί μια αναγκαιότητα», δήλωσε με θράσος.

Να σημειωθεί πως ιδρυτής του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος το 1985, ήταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, πρωθυπουργός της Τουρκίας που διέταξε την στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Άμα από μόνη της η Ελλάδα απεμπολεί δικά της δικαιώματα και δείχνει διαθέσιμη σε συμβιβασμό, τότε η Άγκυρα είναι φυσιολογικό να προχωρά κάθε μέρα στην απαίτηση νέων διεκδικήσεων.

Αν δεν μπει ένα «στοπ» στην υποχωρητικότητα στο τέλος ή Άγκυρα θα μας ζητήσει ακόμα και…κατάργηση των Ενόπλων Δυνάμεων για να νιώθει… ασφαλής.

Back to top button