Ερωτήματα για την ανάθεση της Κυβέρνησης σε λομπίστες στην Ουάσιγκτον με αμφιλεγόμενες σχέσεις με τρίτες χώρας όπως το Αζερμπαϊτζάν θέτει ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης με δήλωσή του.
<strong>Όπως αναφέρει:</strong>
«Δημοσιεύματα του διεθνούς και ευρωπαϊκού τύπου (EU Observer κ.α.), αποκαλύπτουν ανάθεση $600.000 της Ελληνικής Κυβέρνησης στην εταιρεία λόμπι BGR, στην Ουάσιγκτον προκειμένου να προσεγγίσει Αμερικανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Trump.
Επικεφαλής της ομάδας που θα διαχειριστεί το ελληνικό χαρτοφυλάκιο έχει τεθεί ο Fred Turner, πρώην σύμβουλος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Τα δημοσιεύματα έρχονται στο φως σε μία περίοδο κρίσιμη για τα Ελληνοτουρκικά, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων (τουρκικές απειλές, γαλλικοί και ιταλικοί εξοπλισμοί στην Τουρκία, Τουρκο-συριακή προσέγγιση κ.λπ.). Εκ των πραγμάτων, είναι διάχυτη η ανησυχία για την απουσία άλλων διαύλων επικοινωνίας της Κυβέρνησης με τον Λευκό Οίκο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.»
Ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της διμερούς αντιπροσωπείας ΕΕ – ΗΠΑ, συνεχίζει:
«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα.
1. Πώς, σε ποιό χρόνο και με ποιά κριτήρια αποφασίστηκε η πρόσληψη της BGR χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με παντελή έλλειψη διασυνδέσεων με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και χωρίς καμία γνώση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.
2. Με ποια κριτήρια επέλεγη ο λομπίστας κ. Fred Turner, πρώην σύμβουλος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο (σε πλειοψηφία σήμερα Ρεπουμπλικανική), παντελώς άγνωστος στην ελληνική διασπορά και παντελώς άσχετος με τα ελληνικά θέματα και συμφέροντα.
3. Γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία λόμπι ενδέχεται να έχει σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων, αφού εκπροσωπεί, εδώ και καιρό, την Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, σε σχέση με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (πηγή: OpenSecrests), κάτι το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει ρήγμα στις παραδοσιακές συμμαχικές σχέσεις της Ελλάδας με φίλες κοινότητες και ομάδες πίεσης στις ΗΠΑ, όπως την Αρμενική;
4. Δεν προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά στους αρμοδίους η διαρροή και η δημοσιοποίηση της ανάθεσης σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, χώρας με ταύτιση συμφερόντων με το Αζερμπαϊτζάν;
Και καταλήγει ο κ. Φαραντούρης: “Κατόπιν τούτων, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία: α) το επίπεδο επικοινωνίας και συνεννόησης της ελληνικής με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, σήμερα σε μία κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα και μάλιστα, β) όταν αυτό επιδιώκεται να καλυφθεί από τέτοιους φορείς και πρόσωπα υπό τις παραπάνω συνθήκες συνθήκες.
Ζητούνται άμεσα απαντήσεις.»
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα