COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτική έρευνα για τη στρατιωτική δύναμη Ελλάδας – Τουρκίας – Ποιος υπερτερεί και πού;

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είναι μία μικρότερη χώρα σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά και σε πληθυσμό, εντούτοις ο συσχετισμός των στρατιωτικών ικανοτήτων των δύο χωρών, μόνο εύκολο στόχο δεν κάνει την Ελλάδα για την Τουρκία.

Αυτό αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) για το “Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας 2021”.
Σύμφωνα με την έκθεση τα οικονομικά πιεσμένα δεδομένα στην Ελλάδα που δίνει μεγαλύτερη πλέον σημασία στη συντήρηση ή στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δυνατοτήτων και λιγότερο σε νέες αγορές, ενδεχόμενα να επιτρέψουν στην σταθερά εξοπλιζόμενη Τουρκία να διευρύνει τη μεταξύ τους διαφορά, ιδίως σε θαλάσσια και εναέρια μέσα.

Η Τουρκία έχει και αριθμητική υπεροχή τόσο στις χερσαίες δυνάμεις, όπως τα κύρια άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και στο στρατιωτικό προσωπικό. Αλλά αυτή η υπεροχή κάθε χρόνο βαίνει μειούμενη. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο δυνατή στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.

Στους αιθέρες τώρα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 230 μαχητικά αεροσκάφη με την Τουρκία να έχει 78 περισσότερα αλλά αυτή η αναλογία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale.

Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρημένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες – που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.

Προστίθεται ότι το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014.

Back to top button