COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκλειστικές πληροφορίες του europost.gr για τη μετάλλαξη Δέλτα: Νέοι, πάρτι και τουριστική κίνηση έφεραν, ήδη, το τέταρτο κύμα κορωνοϊού! Συναγερμός και επιχείρηση «σκούπα» της κυβέρνησης για να προχωρήσει ο εμβολιασμός


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Επιχείρηση σκούπα μαζικού εμβολιασμού σε κάθε γωνιά της χώρας και σε όλους τους μη εμβολιασμένους επιθυμεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Μάκη Βορίδη  και τον Βασίλη Κικίλια στο Μέγαρο Μαξίμου, και με ανοιχτή τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους της χώρας, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και όλους τους Περιφερειάρχες.

Ο στόχος της σύσκεψης ήταν, κατά το δυνατόν με εντατικότερο πρόγραμμα  να επιστρατευθεί η Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού για να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να ανατραπεί το κλίμα της άρνησης ή της αναβλητικότητας του εμβολιασμού στην παρούσα χρονική στιγμή. Κατά κοινή ομολογία των αξιωματούχων και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, η εμβολιαστική κίνηση  προσκρούει πλέον στην απροθυμία σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού που δεν προτίθενται ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει αφήσει σε εκκρεμότητα την κατηγορία των πολιτών  που δεν μπορούσε να μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα μέχρι σήμερα για να εμβολιαστεί. Για τους πολίτες αυτούς,  υπάρχει πρόνοια να μεταβούν με κινητές μονάδες κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σημεία, ακόμη και στις πιο δύσβατες περιοχές της χώρας,  ώστε να εμβολιαστούν οι  κατάκοιτοι ή άλλοι ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να βγουν από το σπίτι.

Τα στοιχεία όμως που δεν παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη είναι το ποσοστό εμβολιασθέντων  στις νεότερες ηλικίες, και η τάση μεταξύ των νέων στο ΝΑΙ ή Όχι στον εμβολιασμό.  Το ανησυχητικό στοιχείο , σχετίζεται και με την σημαντική αύξηση της μετάλλαξης Δ εντός της τελευταίας εβδομάδος, καθώς και της γενικότερης αύξησης στα κρούσματα, που καταγράφεται σε ένα ποσοστό 75% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα  με εμφανή αύξηση στις ηλικίες 18 έως 34.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κεντρική Ελλάδα, η Αττική και η Κρήτη με αυξητική τάση στη Μύκονο, στο Ρέθυμνο στη Ρόδο , Σαντορίνη και Κω στα Ιωάννινα και στην Νότια και δυτική Αττική. Αντίστοιχη τάση εμφανίζει και η Χαλκιδική, όπως ανέφερε στη σύσκεψη ο Σωτήρης Τσιόδρας, που παρουσίασε αναλυτικά την επιδημιολογική κίνηση στην επικράτεια.

Το βασικό χαρακτηριστικό του κυβερνητικού συναγερμού, πάντως, είναι ότι, οι μολύνσεις αυξάνονται στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30  και συνδέονται με τις κοινωνικές συναθροίσεις, τα πάρτι από φοιτητές και μαθητές, τα beach bar και τη διασκέδαση, στοιχεία που αν τα συνδυάσει κάνεις με την αύξηση που παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές οδηγούν ευθέως στο συμπέρασμα  ότι το άνοιγμα του καλοκαιριού μαζί με τον καλό καιρό έφερε την κατάργηση της μάσκας, την ανέμελη διασκέδαση μεταξύ των νέων και την κινητικότητα των κρουσμάτων, πολλά από τα οποία απειλούν εκ νέου με ενδοοικογενειακές λοιμώξεις, δεδομένης της αύξησης και  στη μετάλλαξη Δ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του europost .gr  η μετάλλαξη Δ, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών  παρουσίασε απότομη αύξηση  3πλασσιασμου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, σε διάστημα μιας εβδομάδας.

  • Από λιγότερα από 20 ταυτοποιημένα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, με τα 9 στην Αττική συν 1 εισερχόμενο από το εξωτερικό,
  • τώρα τα κρούσματα είναι 56 στο σύνολο της χώρας 34 από τα οποία εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ από τα υπόλοιπα, τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν την Κρήτη

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που διαπιστώνονται στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία της μετάλλαξης Δ είναι ενδεικτικά, μια και τα PCR τεστ που είναι αξιοποιήσιμα για γονιδιωματική επιτήρηση είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα χιλιάδες rapid και  self test  που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την καταγραφή των κρουσμάτων.

Άλλωστε στην σύσκεψη της Δευτέρας  ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι  το 60% των  κρουσμάτων  το τελευταίο διάστημα, καταγράφηκαν από τα αποτελέσματα των self test.

Ο Πρωθυπουργός στην παρουσίασή του στη σύσκεψη επεσήμανε επίσης ότι το 99% των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των θανάτων από την επιδημία αφορούν μη  εμβολιασμένους, και με βάση το στοιχείο αυτό προέτρεψε τους δημάρχους αλλά και τους περιφερειάρχες της χώρας να λάβουν μέτρα, να δώσουν το παράδειγμα και να συμβάλλουν στην αναστροφή του κλίματος της χαλάρωσης του εμβολιασμού .

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button