COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού ‘φωτιά’ στο Κέντρο της Αθήνας! Η Ινδική και η μετάλλαξη των ‘φτωχών’, πόσο κινδυνεύουν οι άλλες περιοχές της Αττικής;

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Σε μέγιστη κινητοποίηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τα νέα αναδυόμενα στελέχη του κορωνοιού και τις ανησυχητικές παραλλαγές που καταγράφονται, με επίκεντρο την Αττική, και μέσω της σταθερής έξαρσης και διασποράς του βρετανικού στελέχους που κυριαρχεί του τρίτου κύματος.

Α. Ινδική μετάλλαξη  

Η χθεσινή ταυτοποίηση του 2ου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης που ανιχνεύτηκε από δείγμα αλλοδαπής από τη Μολδαβία που ήρθε στην Ελλάδα από το Ντουμπάι, σήμανε συναγερμό στο υπουργείο υγείας και ιδιαίτερα για το γεγονός των 22 ημερών που μεσολάβησαν  από τις 4/4 που η 33χρονη γυναίκα έφτασε στην Ελλάδα μέχρι και χθες 25/4 που τακτοποιήθηκε το στέλεχος Β.16 17.1 από τα δείγματα που απεστάλησαν από τον ΕΟΔΥ στο Ιατροβιολογικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πηγές του europost.gr από  τους επιστήμονες του Kέντρου Iατροβιολογικών Ερευνών αναφέρουν ότι λόγω του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη αλλοδαπή πέρασε ελαφρά τη νόσο, -και εμφάνισε μεν συμπτώματα λίγο μετά την είσοδο στη χώρα μας, αλλά είχε αρνητικό τεστ PCR από το Ντουμπάι- , έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τις επαφές της ασθενούς κατά τις ημέρες που μεσολάβησαν, οι οποίες ιχνηλατούνται.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο κάθε φορέας COVID 19  καθημερινά έχει 700 touch points αντικειμένων και ανθρώπων, δηλαδή 700 ευκαιρίες μετάδοσης ημερησίως της νόσου σε άλλα άτομα κατά τη διάρκεια των επαφών και της συμπεριφοράς του θετικού στον κορονοϊο ατόμου, και της  διαδραστικότητας του με άλλα άτομα. Το ότι περισσότερες από 20 μέρες έχουν περάσει από την είσοδο της ασθενούς στη χώρα μας, και από τη λήψη δείγματος της σε ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, -στο Θησείο, όπου μετέβη μόνη της όταν εμφάνισε τα πρώτά συμπτώματα, – και το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε η Μολδαβή ασθενής νοσηλεία, μεγιστοποιεί την ανάγκη διεξοδικής ιχνηλάτισης, και εντοπισμού όλων των επαφών της και των επαφών των επαφών της, πράγμα που δεν είναι εύκολο εφικτό .

       Η ινδική παραλλαγή έχει 13 μεταλλάξεις, με περισσότερο ανησυχητικές δύο από αυτές. Η  μια, με αυξημένη μολυσματικότητα και μεγαλύτερη ικανότητα να αποφεύγει αντισώματα του εμβολίου ή των θεραπειών, ενώ η δεύτερη μπορεί να παρακάμψει μερικές από τις ανοσολογικές αντιστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού .

Για την Ινδία, το διπλό ινδικό  μετάλλαγμα  σκαρφάλωσε σε διασπορά από το 16,1%, μέσα σε τρεις μηνες στο 70,4% των δειγμάτων, όπως ανέφερε το Covid CG, ένα εργαλείο παρακολούθησης από το Broad Institute of MIT και του  Χάρβαρντ.  Ο ρυθμός με τον οποίο θέριεψε η διασπορά της ινδικής παραλλαγής στην Ινδία, αλλά και  σε άλλες χώρες,  τρομάζει τις Παγκόσμιες Υγειονομικές Αρχές, και ανησυχεί ιδιαιτέρως,  και στην Ελλάδα την πολιτική ηγεσία του  Υπ. Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες μας

Ευχάριστο θεωρείται το γεγονός ότι η 33χρονη Μολδαβή δεν εμφάνισε βαριά κλινική εικόνα της νόσου.

Ωστόσο εντός δύο ημερών, είναι το δεύτερο κρούσμα που εντοπίστηκε να φέρει το ινδικό στέλεχος στην χώρα μας, και συγκεκριμένα πρόκειται για δεύτερο κρούσμα της Αττικής. Και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε μεν στην Πάτρα αλλά είχε μεταβεί εκεί από την Αττική, αναφέρουν οι πληροφορίες του europost.gr,  και μάλιστα το 1ο κρούσμα ήταν ορφανό  και όχι εισαγόμενο, κάτι που προβληματίζει ακόμη περισσότερο για διασπορά στην κοινότητα .

  1. B. Το «καζάνι» των μεταλλάξεων στην Αττική

Η Αττική γενικώς θεωρείται καζάνι που βράζει σε ότι αφορά την διασπορά των νέων μεταλλάξεων και συγκεκριμένα, οι παραλλαγές που έχουν ανιχνευθεί τελευταία εντός του λεκανοπεδίου αφορουν

  • στο βρετανικό 1.1.7 (UK) που κυριάρχησε κατά το τρίτο κύμα σε όλη την Ελλάδα και ξεπερνά το 90%  των δειγμάτων του λεκανοπεδίου.,
  • το 351 της Νοτίου Αφρικής,
  • το 23.1 της Ουγκάντα
  • το Β.1.1.318, που καλπάζει στην Αττική
  • το Β.1.525 της Νιγηρίας
  • και, πλέον, και το ινδικό στέλεχος Β.1.617

Όλες οι παραπάνω παραλλαγές, εκτός αυτής της -Βρετανικής μετάλλαξης που καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, –  ερευνώνται διεθνώς επιστημονικά ως προς την αυξημένη  μολυσματικότητα και θνητότητα που ίσως εμφανίζουν, και κυρίως ως προς την ανοσοδιαφυγή που αναπτύσσουν σε εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων .

Τα μεταλλαγμένα  στελέχη και οι παραλλαγές του πανδημικού ιού, αναδύονται, όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες και αυξάνουν πολλαπλάσια , όσο η διασπορά των μολύνσεων SARS-COV-2 παραμένει εκτεταμένη και το ιικό φορτίο υψηλό. Ενώ, αντίθετα, η μείωση των μολύνσεων, περιορίζει ικανά την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΙΒΕΑΑ η  εντατικοποίηση της γονιδιωματικής επιτήρησης στην Αττική θεωρείται κρίσιμο να ενισχυθεί για την ασφαλή επάνοδο στο άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης, αλλά και εν όψει της τουριστικής  περιόδου.  Πολύ περισσότερο δε, όταν μια εκ των μεταλλάξεων εμφανίζει τρομακτική διασπορά εντός της Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, και έχει απομονωθεί σε Έλληνες και μετανάστες,  όπως πρώτο έχει μεταδώσει το europost.gr .

Γ. Συναγερμός για την Β.1.1.318- Γιατί τρομάζει

Διαρκώς αυξανόμενη καταγράφεται στην Αττική η παρουσία του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο μάλιστα, εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική και φέρει την μετάλλαξη  Ε484Κ στην πρωτεϊνη ακίδα, που έχει αποδειχθεί ότι διαφεύγει της κάλυψης που παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

Το  συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, και έως σήμερα έχουν  ανιχνευθεί  526 κρούσματα από τα οποία 520 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 1 στην Άρτα,  1 στην Αιτωλοακαρνανία, 1 στην Κρήτη και 3 στην Αχαϊα.  Τα 100 κρούσματα, μάλιστα,  καταγράφηκαν μόνον σε μια ημέρα στην Αττική, την Πέμπτη 22 Απριλίου, εικόνα που δείχνει ότι οι μολύνσεις επιπολάζονται ραγδαία.

Αυξημένη ανησυχία δημιουργεί το ότι ενώ 520 είναι μεχρι στιγμής  τα ταυτοποιημένα κρούσματα μόνον στην Αττική συν 6 στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνολικά, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί  480 περιστατικά του συγκεκριμένου στελέχους. Εντός της Αττικής  το μεταλλαγμένο στέλεχος  Β.1.1.318 αντιστοιχεί μέχρι σήμερα στο 23.1% του συνόλου των στελεχών που  κυκλοφορούν στην κοινότητα. Η εικόνα της ταχύτατης εξάπλωσης φοβίζει τους επιστήμονες ότι απειλεί ακόμη και να  επικρατήσει, ακολουθώντας την πορεία της βρετανικής μετάλλαξης , η οποία ευθύνεται για το τρίτο βαρύτατο κύμα της πανδημίας που βιώνουμε στην Ελλάδα.  Αν ισχύσει κάτι τέτοιο οι επιπτώσεις στην ζωή και την υγεία των πολιτών θα είναι δραματικές, λόγω του ότι είναι αβέβαιο αν τα εμβόλια θα περιορίσουν ικανά την εξάπλωσή του Β.1.1.318.

Σε μετανάστες, αστέγους και κατοίκους του κέντρου της Αθήνας το Β.1.1.318 

Εντός της Αττικής, το μεταλλαγμένο στέλεχος εμφανίζεται να αποτελεί τη μετάλλαξη του πληθυσμού «των φτωχών», μια και μέχρι σήμερα η ευρύτατη διασπορά του εντοπίζεται μεταξύ ΚΥ. Υγείας Λ.Αλεξάνδρας και Κ.Υ Πατησίων σε μετανάστες, αλλοδαπούς και Έλληνες, απόρους, αστέγους κ.ο.κ.

Άνω του 50% των κρουσμάτων με Β.1.1.318 στην Αττική ανιχνεύονται σε άτομα που  κατάγονται από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, καθώς και από χώρες της Ανατολικής  Ευρώπης, κάτι που συμφωνεί με την φυλογενετική ανάλυση που έχει πραγματοποιήσει το ΙΙΒΕΑΑ, σύμφωνα μες πληροφορίες του europost.gr.

H διερεύνηση από τα εργαστήρια του Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έδειξε ότι τα κρούσματα Β.1.1.318  αφορούν σε άτομα που διαμένουν και  δραστηριοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, είναι άνεργοι, ή περιστασιακής απασχόλησης  και χαμηλού βιοτικού επιπέδου.

Συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, ή και, προφανώς, δεν τηρούν τα μέτρα, και αυτό πιστεύεται ότι  ευθύνεται για την υπερμετάδοση του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους μεταξύ τους, καθώς και σε άλλους πολίτες  που έρχονται σε επαφή μαζί τους. (Οι οποίοι, άλλοι πολίτες του λεκανοπεδίου, δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένοι, αν διαμένουν, μακρια από το κέντρο της πρωτεύουσας, πχ στην Εκάλη.  Ένας πανδημικός ιός έχει αποδείξει ότι χρειάζεται λίγες μόνον ώρες για να ταξιδέψει από την μία ήπειρο στην άλλη, πόσο μάλλον ένα υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχός του, απ άκρη σ άκρη μιας περιφέρειας .

Κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ η κρίσιμη κατάσταση που δημιουργείται από την διασπορά  του στελέχους Β.1.1.318,  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενισχυμένη διερεύνηση και στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση με έμφαση στο Κέντρο της Αθήνας και σε γειτονικές περιοχές, ώστε να χαρτογραφηθεί η  εξάπλωσή του μέσω της ιχνηλάτισης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μολύνσεις και σε εμβολιασμένους από το μεταλλαγμένο στέλεχος το Β.1.1.318 στην Αττική

Πρόσφατα, ευρήματα του εργαστηρίου γονιδιωματικής ανάλυσης του  ΙΙΒΕΑΑ έδειξαν ότι εμβολιασμένοι πολίτες εξακολουθούν να μολύνονται με  το Β.1.1.318 στέλεχος του κορωνοϊού.

Αυτό μεγεθύνει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, εντοπισμού και απομόνωσης του μεταλλαγμένου, και ευρείας διασποράς, στελέχους Β.1.1.318,  ιδιαίτερα στην Αττική, αλλά και την ανάγκη εντατικοποίησης των εμβολιασμών, σε μια μάχη με το «παράθυρο του χρόνου»:

Όσο γρηγορότερα καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με εμβόλιο κατά του COVID 19 , τόσο καλύτερα θα περιοριστεί και το  Β.1.1.318, και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη που αναδύονται, ακόμη κι αν υπάρχουν μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, γιατί ακόμη κι έτσι, το ιικό φορτίο στην κοινότητα θα είναι χαμηλότερο .

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button