COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδος – Τουρκίας μέσα στον Ιανουάριο του 2021! Ασφυκτικές πιέσεις από τη Γερμανία προς την Αθήνα, για να καθίσει ο Μητσοτάκης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – Τι θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση;

Της σύνταξης του europost.gr

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του europost.gr, προερχόμενες από καλά ενημερωμένες πηγές, τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, με την Γερμανική κυβέρνηση να είναι πάλι η επισπεύδουσα.

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι πιέσεις από το Βερολίνο προς την Αθήνα, για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνομιλήσει με την Τουρκία, προκειμένου «να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών», όπως λένε χαρακτηριστικά Γερμανοί ανώτατοι αξιωματούχοι στο europost.gr.

Βεβαίως, οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, που βρίσκονται πολύ κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ, ουδόλως ενδιαφέρονται για το αν οι συνομιλίες αυτές φέρουν την Ελλάδα αντιμέτωπη με τις τουρκικές προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας. Δηλαδή, με άλλα λόγια τους ενδιαφέρει η αποκλιμάκωση της έντασης και αδιαφορούν πλήρως (αν δεν το εύχονται κιόλας) αν γίνει αυτή η αποκλιμάκωση με πρόκληση ζημίας στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος!

Ποιά θα είναι η ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών;
Να σημειωθεί ότι οι κ.κ Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν συμφωνήσει σε νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, κατά την συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στις 8 Οκτωβρίου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να κλείνει την συνάντηση αναφέροντας ότι περιμένει από την Τουρκική πλευρά να προταθούν ημερομηνίες για την έναρξη των συνομιλιών αυτών.

Η Τουρκία, αντί να προτείνει ημερομηνία έναρξης, έβγαλε έξι NAVTEX, με τις οποίες καταπατούσε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στην περίοδο αυτή το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ‘ξεσάλωσε’ σε θαλάσσιες ζώνες, που έχουν από κάτω υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από στολίσκο Τουρκικών πολεμικών πλοίων, ενώ η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν έπαψε να κάνει παραβάσεις και παραβιάσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και επανέλαβε πολλές φορές τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του για την ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα όποτε ξεκινήσουν αυτές.

Η Τουρκία θα βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα, που απορρέουν από τα επεκτατικά σχέδιά της σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκική ηγεσία δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα, από όσα προκλητικά απαιτεί σε βάρος της Ελλάδος.

Μεταξύ αυτών, αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά και νησίδες (Οινούσσες, Λειψοί, Κυρά Παναγιά, Αγαθονήσι κλπ), απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, ζητάει να αποδεχθεί η Ελλάδα τις παράνομες αξιώσεις της ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά μόνον χωρικά ύδατα» κλπ.

Θα δεχθεί η Ελληνική κυβέρνηση να μείνει στο τραπέζι των συνομιλιών, όταν οι εκπρόσωποι της Τουρκίας θέσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα; Και αν αποχωρήσει, την στιγμή εκείνη, όπως πρέπει να κάνει, έχει σταθμίσει τις συνέπειες από το blame game, που θα προκύψει, με τον Ερντογάν να μας καταγγέλλει δημόσια ότι «διακόψαμε τις συνομιλίες και επιθυμούμε την ένταση με την Τουρκία;»

Το συμπέρασμα είναι ότι καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει σε συνομιλίες με την Τουρκία, αν πρώτα δεν έχει διασφαλίσει το περιεχόμενο της ατζέντας των συνομιλιών, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν ‘φλερτάρει’ με την Ευρώπη, επιζητώντας μια νέα σχέση και απαιτώντας να αφεθούν στην άκρη τα ζητήματα της Ελλάδος και της Κύπρου
Ο Ερντογάν, με την ανατολίτικη πονηριά, που τον χαρακτηρίζει, έχει ξεκινήσει να ‘φλερτάρει’ πολιτικά με την Ευρώπη, βάζοντας μπροστά την Γερμανία, με την οποία διατηρεί η Τουρκία στενότατες σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα, από την εποχή του Οθωμανικού Σουλτανάτου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλάει ανοιχτά για «μια νέα γεωστρατηγική σχέση, μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, που θα περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό!». Και ζητάει προς τούτο, να αφεθούν στην άκρη τα αγκάθια, δηλαδή τα ζητήματα, που θέτουν Ελλάδα και Κύπρος κατά της Τουρκίας».

Το europost.gr δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση, που θα καθίσει να συνομιλήσει με την Τουρκία για την Εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Θεωρούμε όμως καθήκον μας να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες με αποφάσεις, που θα ληφθούν από το τρίγωνο Άγκυρας, Βερολίνου και Βρυξελλών, χωρίς εμάς και θα αφορούν -δυστυχώς- σε εμάς!

Back to top button