COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απόψε στη Βουλή ψηφίζεται ο γάμος των ομοφυλοφίλων ζευγαριών- Η ΝΔ μετράει απώλειες που μπορούν να της στοιχίσουν τα ποσοστά στις Ευρωεκλογές

Με… τραυματισμούς που πιθανώς να στοιχίσουν στα ποσοστά της “γαλάζιας” παράταξης ενόψει των ευρωεκλογών, ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά από σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αλλά και κόντρες με την Εκκλησία, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να παρεμβαίνει στην κοινοβουλευτική σκηνή και να ζητεί τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο δρόμος της αποχής
Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο εκτιμούν ότι το σχέδιο νόμου που ανάβει το πράσινο φως για τον πολιτικό γάμο και την υιοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, θα γίνει νόμος του κράτους με περισσότερες από 160 ψήφους, όχι όμως χωρίς κόστος, το οποίο είναι πιθανό να αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές με άνοδο των κομμάτων στα δεξιότερα της δεξιάς.

Όπως, όμως λένε στελέχη της Πειραιώς, ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι μακρύς, ώστε οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι να επιστρέψουν. Πηγές της Πειραιώς, επιχειρώντας να σφυγμομετρήσουν πώς θα κινηθούν τελικά οι βουλευτές, εκτιμούν ότι τα “όχι” θα “μαζευτούν” και δεν θα ξεπεράσουν τα 12 με 15, με τους περισσότερους διαφωνούντες να επιλέγουν τον δρόμο της αποχής, όπως άλλωστε “έδειξε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το σχέδιο νόμου στη “γαλάζια” παράταξη.

Άλλωστε, και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα απέχει, ενώ τον ίδιο δρόμο θα… τραβήξει όπως είπε χθες στην ομιλία του στη Βουλή και ο Θάνος Πλεύρης. “Δεν μπορώ να ψηφίσω επειδή είναι θέμα συνείδησης, πώς ο ίδιος αντέχεις και αναγνωρίζεις το πολιτικό σου ρόλο. Δεν μπορώ να ψηφίσω τις διατάξεις, αλλά ωστόσο θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους”, είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας την στάση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να “ομολογήσουν” εάν είναι ή όχι ομοφυλόφιλοι.

“Είναι δυνατό να λέμε τέτοια πράγματα; Και ότι η διαφωνία εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι, όχι”. Αργά χθες το βράδυ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος ανήκε στους προβληματισμένους βουλευτές, έως του σημείου της καταψήφισης, στην ομιλία του στη βουλή εξήγησε αναλυτικά γιατί άλλαξε άποψη, αφού συνομίλησε-όπως είπε- με οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ακόμη και με καθηγητές βιοηθικής. Αν και όπως είπε, γνωρίζει ότι στεναχωρεί κάποιους συνοδοιπόρους τους, η άποψή του τώρα δεν αλλάζει.

Η ομιλία Σαμαρά και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει εδώ και μήνες προαναγγείλει τη διαφωνία του με το επίμαχο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι “βλάπτει” σοβαρά τον θεσμό της οικογένειας. Η κυβέρνηση έχει κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους στην αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας ότι έχει επιρροή σε έναν αριθμό βουλευτών, αλλά και γιατί δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με έναν πρώην πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι “οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά είναι σεβαστές”.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή επιχειρηματολογώντας γιατί το νομοσχέδιο είναι σε λάθος σε βάση (σ.σ. ο ίδιος έχει την γνώμη ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης) “για τον πυρήνα της οικογένειας που καταστρέφεται” και πιθανότατα για την στροφή της Νέας Δημοκρατίας στο Κέντρο, εγκαταλείποντας την ιδεολογική της βάση, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Πριν τον Αντώνη Σαμαρά, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη 1 το μεσημέρι, ο οποίος θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε οικογένειες με δύο μπαμπάδες ή με δύο μητέρες.

Το… ταμείο για τη Νέα Δημοκρατία, θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Back to top button