COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: 48χρονη παραπληγική, μητέρα τριών παιδιών, πήρε το πτυχίο της στο Παιδαγωγικό – Το ξαφνικό σoκ της αναπηρίας που έγινε θέληση για ζωή

Από το 2015 βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο από μια σπάνια και αιφνίδια κάκωση του νωτιαίου μυελού

Ηθέληση είναι ένας συνδυασμός κουράγιου, ψυχικής αντοχής και αποφασιστικότητας. Για να επιτύχει κάποιος τους στόχους του χρειάζεται να έχει ψυχική αντοχή. Ως άνθρωποι έχουμε τεράστιες ικανότητες. Μπορούμε να λύσουμε πολύπλοκα προβλήματα, να ονειρευτούμε και να φανταστούμε νέες πιθανότητες και να μάθουμε πολύπλοκες δεξιότητες. Έτσι μπορούμε να καλλιεργήσουμε και τη θέλησή μας.

Η Φανή Κρεμιζή είναι η θέληση προσωποποιημένη. Το 2019 πέρασε στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πριν από λίγες μέρες πήρε το πτυχίο της. Η 48χρονη είναι παραπληγική και έχει τρία παιδιά. Δεν την εμπόδισε καθόλου από το να καταφέρει αυτό που για άλλους θα φαινόταν αδύνατο.

Όπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο, οικογένεια, φίλοι, συμφοιτητές και καθηγητές της Παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ την επευφημούν, την ώρα, που ορκίζεται.

Η Φανή Κρεμιζή από το 2015 βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, όταν μια σπάνια και αιφνίδια κάκωση του νωτιαίου μυελού της στέρησε την κίνηση από τη μέση και κάτω.

«Ήταν πολύ μεγάλο το σοκ. Ξαφνικά, γιατί έγινε σε πέντε μέρες περίπου ώστε να συνειδητοποιήσω αυτό, που συνέβη. Και ξαφνικά ενώ περπατάς, μετά από δύο επεμβάσεις και εννιά μήνες σε κέντρο αποκατάστασης, να μείνεις σε αναπηρικό αμαξίδιο», λέει η ίδια.

Ο Χρήστος, σύζυγος της Φανής δείχνει στην κάμερα της ΕΡΤ τις αλλαγές, που χρειάστηκε να γίνουν στο σπίτι τους με στόχο την αυτονομία της.

Τα χρόνια της προσαρμογής στη νέα κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τη Φανή, που ανάμεσα στις φυσιοθεραπείες και την αναζήτηση νέων θεραπειών, ώστε να σηκωθεί κάποια στιγμή από το αναπηρικό αμαξίδιο, αποφάσισε και μετά την προτροπή του συζύγου της να κάνει κάτι για την ίδια. Η Φανή πέρασε στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ και κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της σε τέσσερα χρόνια και με πολύ καλό βαθμό.

«Όλο αυτό με βοήθησε και να ξεχαστώ απ’ το πρόβλημα, που είχα. Άλλαξα παραστάσεις, βγήκα απ’ το σπίτι αρκετά και χάρηκα, που πέτυχα τον στόχο μου», σχολιάζει για τις σπουδές της.

Παλεύοντας καθημερινά με τα προβλήματα προσβασιμότητας και τη ρατσιστική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν στη χώρα οι άνθρωποι με αναπηρίες, η Φανή στέλνει το δικό της αισιόδοξο μήνυμα προσαρμογής και ανθεκτικότητας.

«Η ζωή είναι ωραία με όποιες δυσκολίες. Το θέμα είναι να μην το βάζεις κάτω, να προσπαθείς για το καλύτερο γιατί αυτό σε κάνει πιο δυνατό, βλέπεις τα πράγματα αλλιώς και έχεις και όρεξη για ζωή», προσθέτει.

Back to top button